Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

4 mitai apie arbatą

Tikriausiai jau žinote, kad arbatą gerti sveika. Tiesą sakant daugelis mokslininkų atliktų tyrimų parodė, kad jeigu arbatą gersite reguliariai, sumažinsite Alzheimerio ir diabeto riziką, negana to turėsite sveikesnius dantis ir stipresnius kaulus.
Žalioji arbata
Žalioji arbata / Fotolia nuotr.

Vis dėlto ne viskas, ką girdėjote apie arbatą, yra tiesa. Tinklalapyje eatingwell.com paneigti 4 populiariausi mitai apie arbatą.

Mitas: pienas arbatoje panaikina visas sveikas medžiagas

Nors atlikti tyrimai parodė, kad į arbatą pilamas pienas gali panaikinti jos naudingąsias savybes, daugelis mokslininkų šį mitą linkę paneigti. Žurnale „Agricultural and Food Chemistry“ pasirodžiusi publikacija parodė, kad naudingųjų arbatos savybių pienas nepanaikina. Atlikto tyrimo metu  juodąją ir pienišką arbatą gėrę asmenys pasisavino lygiai tiek pat naudingųjų medžiagų.

Mitas: pipirmėčių arbata sumažina skrandžio skausmą

Fotolia nuotr./Imbierinė arbata
Fotolia nuotr./Imbierinė arbata

Nors puodelis žolelių arbatos išties gali kiek apraminti skrandžio skausmus, mėtos ne visuomet yra pats geriausias pasirinkimas. Jeigu jums dažnai skauda skrandį, sveikos mitybos specialistai pataria verčiau dažniau gerti imbierinę arbatą – tiesiog į verdantį vandenį įmerkite nedidelį gabalėlį imbiero ir išgerkite.

Mitas: arbata be jokių priedų yra pati sveikiausia

Citrinos rūgštis, apelsinų, laimo ar citrinų sultys arbatoje geriau išlaiko naudinguosius flavonoidus, kurie yra itin sveiki žmogaus organizmui.

2010 metais žurnale „Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental“ buvo įdėta publikacija tyrimo, kurio metu mokslininkai įrodė, kad medus didina žmogaus produktyvumą. Tyrime dalyvavusiems asmenims buvo pasiūlyta išgerti arbatos su medum, vėliau mokslininkai pastebėjo, kad šių žmonių smegenys dirbo kiek aktyviau, nei tų, kurie gėrė įprastą arbatą.

Mitas: arbata niekada nepasensta

Arbata taip pat, kaip ir visi kiti produktai, turi savo galiojimo laiką. Spintelėje atidaryta ji gali stovėti iki 6 mėnesių, praėjus šiam laikotarpiui arbata netenka sveikųjų antioksidantų. Anot mokslininkų, po 6 mėnesių iš žaliosios arbatos pranyksta maždaug 32 proc. naudingųjų medžiagų. Tad jeigu norite, kad arbata išlaikytų naudingąsias medžiagas kiek įmanoma ilgiau, laikykite ją tamsioje vietoje sandariame inde.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius