-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išvengti skausmingo įdegio

Atėjus vasarai daugelis mėgsta pasimėgauti saulės spinduliais, tačiau ne visi susimąsto, kokios žalos odai gali padaryti neatsargumas deginantis. Tinklalapyje about.com pateikti patarimai galbūt padės jums susimąstyti, kaip išvengti skausmingo įdegio.
Pora deginasi
Deginimasis / AFP/„Scanpix“ nuotr.
  1. Kai atostogausite prie jūros ar šiltuosiuose kraštuose, stenkitės šiek tiek apriboti savo buvimą lauke nuo 10 val. ryto iki 3 val. po pietų, kadangi šiuo metu saulės spinduliai būna ypač aktyvūs. Norėdami išvengti skausmingo įdegio, geriau deginkitės ar maudykitės iš ryto ar nuo vėlyvos popietės.

  2. Jeigu atostogauti išsiruošėte į tokius saulėtus kraštus kaip Graikija, pasistenkite pasideginti dar prieš iškeliaudami, kadangi šių kraštų saulė yra ypatingai pavojinga neįdegusiai odai.

  3. Saugokitės debesuotų dienų. Daugelis žmonių mano, kad šiomis dienomis įdegti neįmanoma, deja, tai tik mitas. Net jeigu saulė ir slepiasi po debesimis, 50 proc. jos spindulių vis tiek pasiekia žemę. Todėl stipriai įdegti galite tiek debesuotą dieną, tiek pasislėpę pavėsyje.

  4. Eidami į lauką ar į paplūdimį nepamirškite užsidėti akinių nuo saulės ir kokios nors kepurės ar skrybėlės ant galvos.

  5. Jeigu jūsų oda yra ypatingai jautri saulės spinduliams, naudokite kremą, kurio apsaugos nuo saulės faktorius (SPF) yra 15 ar didesnis. Išsitepkite juo visą kūną, taip galėsite būti ramūs dėl įdegio.

  6. Kremą nuo saulės tepkitės mažiausiai prieš 15-30 minučių iki deginimosi. Nepamirškite, jeigu nuolatos būsite saulėje ir dažnai maudysitės, pasitepti kremu reikėtų maždaug kas dvi valandas.

  7. Naudokite apsaugančius kremus su didesniu SPF toms kūno vietoms, kurioms reikia papildomos apsaugos, pavyzdžiui, nosiai, ausims, pėdoms ar pečiams.

  8. Prisiminkite, jog kremų nuo saulės negalima tepti ant lūpų, verčiau naudokite specialiai tam pagamintus lūpų balzamus ar vazelinus.

  9. Apsaugokite ir savo vaikus. Neleiskite jiems ilgai būti po tiesioginiais saulės spinduliais, nuolatos tepkite jų odą apsaugančiais kremais.

  10. Nenaudokite apsaugančių kremų vaikams, jaunesniems nei 6 mėn., nes jie gali pakenkti jūsų vaiko odai. Tokio amžiaus vaikams patartina kuo mažiau būti saulėje.

Dar keli vertingi patarimai:

  1. Smėlis ir vanduo atspindi ultravioletinius spindulius (UV), o tai reiškia, kad netgi gulėdami po skėčiu, nuo saulės visiškai neapsisaugosite.

  2. Pasitarkite su gydytoju ir įsitikinkite, ar vaistai, kuriuos naudojate, nedaro jūsų jautresniu saulės spinduliams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius