Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Kas geriau – džiovinti ar šaldyti vaisius ir uogas?

Vyšnios
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr. / Uogos
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Ar skiriasi namie džiovintų vaisių ir uogų savybės nuo parduotuvėse esančių? Parduotuvėje džiovinti vaisiai ir ir uogos gražiai atrodo, nes juos džiovinant apdoroja konservantais.

Džiovinamus bananus papildomai dar purškia kai kuriais chemikalais, į kuriuos įeina sieros rūgšties anhidridai, jie apsaugo nuo oksidacijos, todėl vaisiai nepajuoduoja ir išlieka balti. Džiovintuose vaisiuose aptinkama ir įvairių pesticidų, todėl prieš valgant džiovintus vaisius būtina gerai juos nuplauti. Tad daug geriau uogas ir vaisius džiovinti namuose. Jie kuo puikiausiai gali pakeisti taip visų mėgstamus saldainius.

Norint, kad džiuvimo procesas labai neužsitęstų, vaisius rekomenduojama pjaustyti kuo ploniau. Jei jie bus supjaustyti pakankamai storai, džiuvimas užtruks ilgiau. Sultingos uogos džiovinamos nuo 3 iki 5 parų, temperatūrą pamažu keliant iki 40C, nakčiai orkaitė išjungiama. Negalima iškart didinti temperatūros arba iškart nustatyti pakankamai aukštos, kadangi tuomet apdega vaisių paviršius, o vidus lieka žalias, nes nespėja išgaruoti drėgmė. Gerai išdžiuvusi yra ta uoga, kurios ne tik išorė, bet ir vidus perpjovus peiliu yra išdžiuvęs. Paruoštus vaisius geriausiai laikyti stiklinėje taroje, kadangi medžiaginiuose maišeliuose gali sudrėkti ir supelyti. Dabar parduotuvėse galima įsigyti specialų džiovinimo aparatą, kuris žymiai supaprastina džiovinimo procesą.

Taip pat naudinga vaisius ir uogas šaldyti. Šaldymas brangesnis nei konservavimas ar džiovinimas, bet išsaugoma daugiau maistingų medžiagų, jei užšaldoma teisingai. Tam tinka tvirtos, nepažeistos ir švariai nuplautos braškės, serbentai, slyvos ir kitos uogos. Žemuogės, mėlynės, avietės šaldomos neplautos, tik gerai perrinktos. Slyvos bei kitos su tvirtesne odele uogos 2–3 min. suberiamos į 90–95C tam, kad išlaikytų gražią spalvą. Nudžiuvusias reikia iškart šaldyti. Šaldiklio temperatūra turėtų būti -20 ar -25C. Blogai supakavus vaisius ir uogas dėl pakliuvusio oro vaisiai gali prarasti skonį. Jei išgaruoja skystis, šaldytas maistas tampa sausas, kietas. Todėl šaldymui naudokite tik atsparias drėgmei ir garams pakuotes: plastikinius indus, plastiku padengtą šaldymui skirtą popierių ir polietileno maišelius bei plėveles. Prieš užsandarindami pakuotę, išspauskite iš jų orą ir palikite 1 cm tarpą galimam produktų išsiplėtimui.

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Parašykite atsiliepimą apie 15min