-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pietų miegas: privalumai ir trūkumai

Pamiegoti dienomis, net ir trumpai, gali atrodyti išties nebloga idėja, jeigu jaučiatės pavargę, tačiau popiečio miegas turi ir trūkumų.
Nemiga
Nemiga / Andrejaus Strokinio/BFL nuotr.

Jeigu skundžiatės nemiga, miegoti per pietus tikrai nevertėtų, kadangi net trumpam prisnūdę dieną, vakare tik dar sunkiau užmigsite. Todėl prieš susirangydami trumpam pietų miegui, įvertinkite šiuos, tinklalapyje foxnews.com pateiktus popiečio miego privalumus ir trūkumus.

Pietų miego privalumai

Jeigu vakarais nesiskundžiate nesugebėjimu užmigti, pietų miegas gali padaryti stebuklus, ypač jeigu dieną jaučiatės pavargę. Tiesą sakant, 2008 metais atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad 45 minutes trunkantis pietų miegas gan efektyviai gali pagerinti atmintį. O ankstesni tyrimai dar įrodė, kad pietų miegas mažina kraujo spaudimą.

Anot miego sutrikimų eksperto Jameso Wyatto, narkolepsija (liga, pasižyminti stipriais miego priepuoliais – aut. past.) sergantiems žmonėms pietų miegas taip pat gali išeiti į naudą.

Pietų miego trūkumai

Jeigu esate iš tų žmonių, kuriems naktį būna nepaprastai sunku užmigti, miegoti per pietus tikrai nevertėtų, net ir tuo atveju, jeigu jaučiatės labai pavargę. Kadangi popiečio miegas gali tik dar labiau užtęsti laikinas miego problemas, kurias sukelia pernelyg didelis stresas, įvairios ligos ar depresija.

„Netgi penkias minutes trunkantis popiečio miegas gali labai stipriai paveikti jūsų galimybes užmigti vakare”, – tikina Kalifornijos Miego sutrikimų centro direktorius Ralphas Downey.

Pernelyg ilgai trunkantis nuovargis gali slėpti sunkią diagnozę

Jeigu dienos metu jums būna labai sunku išlikti žvaliam ir nuolatos jaučiatės pavargęs ar mieguistas, o vakarais užmiegate vos atsigulęs į lovą, tai gali reikšti, kad jus kamuoja miego apnėja.

Tai toks miego sutrikimas, kuriam būdinga tai, kad miego metu pakartotinai nutrūksta ir vėl atsinaujina kvėpavimas. Taigi šiuo atveju popiečio miegas tikrai nepadės jaustis žvalesniu. Jeigu manote, kad sergate šia liga, būtinai kreipkitės specialistų pagalbos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius