-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Stiprinkime atmintį

Mes tarsi palengviname savo gyvenimą turėdami puikią atmintį, galėdami gerai susikaupti. Tad reikia atmintį gerinti ir lavinti.
Galva
Galva / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Pablogėjusį smegenų darbą mokslininkai iš dalies sieja su organizmui žalingomis molekulėmis – laisvaisiais radikalais. Juos neutralizuoja antioksidantai, vitaminai E, C, beta karotinas. Tyrimais įrodyta, kad vartojant antioksidantus gerėja atmintis, dėmesio koncentravimas.

Mančesterio universiteto (Anglija) mokslininkai atrado dar vieną atminties gerinimo būdą – akių vyzdžių sukiojimą. Žmogus turi kasdien 30 sekundžių sukioti vienu metu abiejų akių vyzdžius iš vienos pusės į kitą. Kaip teigia mokslininkai, šie pratimai aktyvuoja smegenų sritis, kurios atsako už atmintį.

Tikras smegenų maistas yra žuvis. Riebios žuvys turi daug polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, reikalingų gerai smegenų veiklai. Taip pat krevetės aprūpina organizmą nepakeičiamomis riebiosiomis rūgštimis, neleidžia susilpnėti dėmesiui. Tai puikus delikatesas mūsų smegenims. Jų pakanka suvalgyti 100 g per dieną.

Pastebėta, kad valgant moliūgų sėklas taip pat gerėja atmintis ir susikaupimas, kadangi juose yra smegenims naudingų B grupės vitaminų, ypač B6 ir B12, taip pat folio rūgšties.

Rekomenduojama išbandyti aromaterapiją, kadangi ji atgaivina smegenų ląsteles. Atmintį gerina rožių kvapas, kuris padeda geriau įsisavinti naujoves.

Atminties gerinimui pradėkime valgyti vaisius ir daržoves, turinčius gerinančių atmintį savybių.

Ananasai stimuliuoja ilgalaikę atmintį, tad puikiai praverčia bandant įsiminti ilgus tekstus.

Citrina aktyvina mąstymą, padeda lengviau įsiminti informaciją, kadangi joje gausu Vitamino C. Todėl kuo dažniau mėgaukitės citrinų gėrimu: į pusę stiklinės vandens išspauskite vienos citrinos sultis. Galite nedaug pasaldinti.

Svogūnai skystina kraują ir gerina smegenų aprūpinimą deguonimi, todėl tinka protiškai pervargus. Jų reikėtų suvalgyti ne mažiau kaip po pusę galvutės per dieną.

Mėlynės skatina smegenų kraujotaką. Geriausia valgyti šviežias, tačiau tinka ir džiovintų mėlynių arbata ar keli šaukšteliai uogienės.

Riešutai stiprina nervų sistemą ir skatina smegenų veiklą.

Atminties stiprinimui kasdien suvalgykite po keletą bananų, kadangi juose yra atmintį gerinančio serotonino.

Nustatyta, kad cukraus kiekis kraujyje trumpam blogina dėmesį ir atmintį, todėl valgykite dažnai ir po truputį, kad kraujas į smegenis pristatytų maždaug vienodą gliukozės kiekį.

Miego metu smegenys atsinaujina, todėl norint, kad jos gerai dirbtų, būtinas pakankamas miegas.

Egzistuoja klaidinga nuomonė, kad senstant žmogui, atmintis natūraliai silpnėja. Tačiau atminties blogėjimo priežastis – jos nelavinimas, netreniravimas, nuolatinis televizijos žiūrėjimas, protinio darbo stoka. Mokslininkai teigia, kad nuolat treniruojama atmintis tik gerėja, o ne blogėja. Todėl geriau vietoj televizoriaus paskaitykite knygą, išspręskite kryžiažodį, pažaiskite šaškėmis ar šachmatais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius