-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis pažadėjo išgelbėti šerną Henriką

Aplinkos ministerija išplatino pranešimą, kad kreipėsi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT), prašydama papildomai įvertinti aplinkybes ir galimas grėsmes dėl afrikinio kiaulių maro (AKM). Ministerija prašo numatyti priemones dėl visuomenės lankomose teritorijose aptvaruose gyvenančių šernų. Kalbama čia ir apie Anykščiuose gyvenantį šerną Henriką.
Šernas Henrikas
Šernas Henrikas / Tomo Markelevičiaus nuotr.

„Šernų populiacijos mažinimo tikslas ne sunaikinti šernus, o sustabdyti ligos plitimą. Laukinių šernų, gyvenančių miškuose, skaičiaus mažinimas yra mokslininkų numatytas vienintelis būdas mažinti galimą AKM grėsmę. Šernai, gyvenantys aptvaruose, galėtų būti apsaugomi nuo kontakto su aplinka, kad jų nereiktų žudyti“, – sakė aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Vasario 6 d. dėl AKM plitimo pavojaus VMVT uždraudė laikyti šernus ir šernakiaules. Dėl to grėsmė iškilo visiems šernams, laikomiems aptvaruose. Ministerija prašo dar kartą įvertinti situaciją ir, esant galimybei, numatyti papildomas priemones, kurios užtikrintų, kad visuomenės lankomose teritorijose gyvenantys, AKM neužsikrėtę ir kontakto su išore neturintys gyvūnai, nenukentėtų.  Tai galėtų būti draudimas lankyti gyvūnus, jų izoliavimas, laikinas perkėlimas, kitos labai griežtos papildomos gyvūnų laikymo sąlygos.

Visuomenė jau susirūpino lankomais ir mylimais gyvūnais. Vienas iš jų – Anykščių rajono Mikierių girininkijoje auginamas šernas Henrikas. Po VMVT draudimo laikyti šernus ir šernakiaules, Anykščių miškų urėdijos miškininkai kreipėsi į Aplinkos ministeriją, prašydami padėti išsaugoti prijaukintą ir žmonių mylimą šerną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius