Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aplinkosaugininkai gaudė po kaimą klaidžiojančią nelaisvėje laikytą lūšį

Antradienio rytą aplinkosaugininkams teko gaudyti po Vilniaus rajono Avižienių kaimą vaikščiojusią lūšį. Apie klaidžiojantį gyvūną jiems pranešė šio kaimo gyventojai.
Ši lūšis buvo sugauta Avižieniuose
Ši lūšis buvo sugauta Avižieniuose / Vilniaus RAAD'o nuotr.

Pagal lūšies elgesį galima spėti, pasak Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento direktoriaus Laimučio Budrio, kad ji gyveno nelaisvėje. Matyt į Lietuvą buvo neteisėtai įvežta ir laikyta namuose. Tokių namuose laikytų ir pabėgusių plėšrių žvėrių elgesį sunku prognozuoti, jie gali kelti grėsmę ne tik naminiams gyvūnams, bet ir žmonėms.

Aplinkosaugos pareigūnai dabar aiškinasi, kas galėjo neteisėtai laikyti šią lūšį. Už tai gresia administracinė atsakomybė.

Klaidžiojusią lūšį sugavę Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai ir Gyvūnų globėjų asociacijos specialistai ją patalpino į specialų narvą. 

Lūšis bus nugabenta į Telšių urėdijoje esantį Žvėrinčių ir laikoma specialiame adaptaciniame voljere. Ji bus pratinama prie gyvenimo laisvės sąlygomis. Jeigu gyvūnas išmoks prisitaikyti gyventi laisvėje, bus paleistas jam tinkamoje miško teritorijoje. Prieš išleidžiant į laisvę lūšiai bus pritvirtintas specialus palydovinio ryšio siųstuvas, kad specialistai galėtų stebėti, kaip jai sekasi adaptuotis. Jeigu paaiškės, kad gyvūnas nesugeba prisitaikyti, jis ir toliau bus laikomas Žvėrinčiuje arba Kauno zoologijos sode edukaciniais ar veisimo tikslais.

Lūšis – retas ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Rytų Europoje žvėris. Ji yra įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą. Mūsų šalyje dabar, apytikriais skaičiavimais, gyvena apie septyniasdešimt lūšių. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius