Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar atskridusių paukščių lesinimas kelia pavojų susirgti paukščių gripu?

„Lietuvoje žiemoti lieka nemažai paukščių rūšių. Jeigu žiūrėsime ne miesto teritorijoje, o ir miškuose, laukuose, tai lieka apie 100 paukščių rūšių, net ir daugiau“, – pasakoja ornitologas Gediminas Petkus. Nors vis dažniau pasigirsta pavojaus signalų, kad paukščių gripas artėja Lietuvos link, ornitologas tikina, kad tokių atvejų šiemet šalyje dar nebuvo užfiksuota.
Gulbės ir antys žiemvietėje prie Kauno elektrinės
Gulbės ir antys žiemvietėje prie Kauno elektrinės / Selemono Paltanavičiaus nuotr.

„Ši liga yra virusinė ir su peršalimu nesusijusi. Paukščiai yra atsparūs šalčiui, jie turi plunksnas, ir puikiai matome, kaip šaltomis dienomis paukščiai išpučia jas. Atrodo, kad jie galbūt serga ar kažkas negerai, bet taip yra dėl plunksnų, o plunksnos efektyviai apsaugo nuo šalčio, – pasakoja G.Petkus. – Nereikėtų baimintis žmonėms dėl šių paukščių, tuo labiau paukščių gripo. Kaip ir ankstesniais metais, buvo dvejonių, kad paukščių gripas galbūt ateina į Lietuvą ir pridarys bėdų, bet to nebuvo ir tikimės, kad šiais metais taip pat nebus.“

Paukščių gripas yra liga, kuria gali sirgti tiek naminiai, tiek laukiniai paukščiai. Azijos žemyne buvo fiksuota tam tikra paukščių gripo atmaina, kuri sukėlė žmonėms negalavimų. Tačiau dabar fiksuojamas H5N8 viruso potipis, kuris pavojingiausias naminiams ir vandens paukščiams. Šis viruso potipis žmogaus sveikatai pavojaus nekelia, sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos skyriaus vedėjo pavaduotojas Paulius Bušauskas.

Žmonės gali užsikrėsti paukščių gripu tik tiesiogiai kontaktuodami su sergančiais arba kritusiais paukščiais. Virusas išlieka ir užsikrėtusių paukščių išmatose, užkrėstame vandenyje, tai pat gal būti įkvėptas su dulkėmis.

Plačiau apie paukščių gripą ir jo simptomus – laidos „Mūsų gyvūnai“ reportaže.

VIDEO: LRT laida „Mūsų gyvūnai“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius