Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baudos už gyvūno laikymą be kaimynų sutikimo – neteisėtos

Kauno bei kitos šalies savivaldybės, skirdamos baudas už gyvūno laikymą bute be kaimyno sutikimo, pažeidžia Lietuvos įstatymus, nes tokių baudų skyrimas prieštarauja tiek Konstitucijai, tiek Civiliniam kodeksui, todėl jos negali būti taikomos.
Čihuahua šuniukai
Šuniukai / Alfredo Pliadžio nuotr.

Tai paskelbusio Kauno miesto apylinkės teismo nutartimi buvo panaikinta savivaldybės skirta 400 Lt bauda kaunietei Gražinai Prekšaitienei už dviejų šunų laikymą jos bute, neturint vienos kaimynės sutikimo.

Kaip sakė Gyvūnų gerovės tarnybos „Pifas“ direktorė bei projekto „Gyvūnų apsaugos fondas“ vadovė Brigita Kymantaitė, savivaldybės turėtų atsakingiau kurti taisykles ir atidžiau įvertinti tai, ką nori apriboti.

„Nors pati taisyklė tiesiogiai neriboja asmens teisės įsigyti ir laikyti gyvūną, tačiau sukuria situaciją, kurioje norintis įsigyti ir laikyti gyvūną asmuo tampa priklausomas nuo kaimyno malonės. Todėl bet kokie savivaldybės draudimai turi būti logiški ir teisėti, o ne sukurti neturint jokio pagrįstumo ir aiškumo“, – teigė B.Kymantaitė.

Gegužės 24 d. į gyvūnų gerovės tarnybą „Pifas“ kreipėsi Kauno gyventoja G.Prekšaitienė, kuriai Kauno miesto savivaldybės administracinė komisija paskyrė antrą kartą baudą už tai, kad bute laikydama 2 šunis, ji neturi vieno iš trijų kaimynų sutikimo. Pirmą kartą kaunietei buvo skirta 20 Lt bauda, o kai kaimynė antra kartą paskundė, Kauno savivaldybė skyrė jau 400 Lt baudą, grasindama, kad trečią kartą gyvūnus konfiskuos.

Paprašius paaiškinti, kodėl Vilniaus savivaldybės daugiabučių namų gyventojai gali laikyti šunis savo butuose be gretimų butų gyventojų sutikimo, o Kauno savivaldybės gyventojai – ne, Kauno m. savivaldybės komisijos nariai nubaustai moteriai pasiūlė savo asmenine sąskaita kreiptis į teismą dėl sukurtų taisyklių išaiškinimo, nes patys nežinojo, kaip jas paaiškinti. Į pagalbą pasitelkusi teisininką, moteris Kauno miesto apylinkės teismui birželio pradžioje surašė skundą ir paprašė išsiaiškinti Kauno savivaldybės taisyklių pagrįstumą ir baudos skyrimo teisėtumą.

Šiuo metu 15-oje Lietuvos savivaldybių Gyvūnų laikymo taisyklėse dar yra įtrauktas punktas, numatantis, kad „pradėti laikyti šunį ar katę daugiabučiame name galima tik gavus kaimynų, kurių butai ribojasi sienomis, lubomis ir grindimis, raštišką sutikimą“. Tokiu būdu bausdamos gyventojus, savivaldybės tai daro neteisėtai ir pažeisdamos įstatymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius