Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

B.Galdikas: norime padėti lietuvių studentams išvykti į Indoneziją

Trečiadienį su prezidente Dalia Grybauskaite susitikusi lietuvių kilmės mokslininkė, antropologijos profesorė Birutė Galdikas sakė tikinti, kad jos vardo fondas padės lietuvių studentams išvykti į Borneo salą Indonezijoje, kur žymioji mokslininkė dirba su orangutangais.
Orangutangų mažylis
Orangutangų mažylis / „Scanpix“ nuotr.

Anot B.Galdikas, praėjusiais metais jai Indonezijoje padėjo trys jauni savanoriai iš Lietuvos, Birutės Galdikas fondas vienam lietuviui suteikė stipendiją vykti mokslininkei padėti. Mokslininkės teigimu, didžiausia problema lietuviams išvykti – pinigų stygius, todėl tikimasi, kad fondas šiais metais padės išvykti vienam ar dviem studentams.

Antropologė prezidentę apibūdino kaip labai šiltą ir jautrią moterį. Pasak jos, šalies vadovė išreiškė dvasinį palaikymą mokslininkės idėjoms.

„Galima pamatyti, kad ji turi labai daug patirties pasaulyje. Manau jai patiko, kad mes norime remti aukštojo mokslo (projektus – BNS) apie miškus ir pasaulį. Mes Lietuvoje irgi turime palaikymą, mes norime padėti, kad lietuvių studentai galėtų vykti į Indoneziją ir savanoriškai dirbti“, – sakė B.Galdikas.

B.Galdikas teigimu, jos pagrindinis darbo tikslas – padėti žmonėms suprasti, kad orangutangai yra beveik žmonės.

Pasak B.Galdikas, jai ir jos kolegoms pavyko išgelbėti 6 tūkst. orangutangų – populiaciją, kuriai dėl jos dydžio negresia pavojus išnykti.„Aš noriu, kad žmonės suprastų, jog miškai Borneo nyksta, kad nyksta daug gyvūnų, daug faunos, kaip ir orangutangai. Aš noriu, kad žmonės suprastų, kad orangutangai nėra tik gyvūnai, jie yra beveik žmonės. Pasaulyje yra apie 50 tūkst. orangutangų. Žmonės, kurie dirba su orangutangais, jie grįžta namo ir pasikeičia. Tai dvasinė kelionė“, – sakė lietuvių kilmės antropologė.

Pasak B.Galdikas, jai ir jos kolegoms pavyko išgelbėti 6 tūkst. orangutangų – populiaciją, kuriai dėl jos dydžio negresia pavojus išnykti.

Šiuo metu, anot mokslininkės, jos gyvybei Indonezijoje pavojus nebegresia taip kaip anksčiau. Ji pripažino, kad prieš 20 metų ji buvo pagrobta. Dabar mokslininkė gauna pagalbos ir iš Indonezijos valdžios atstovų.

Tuo metu prezidentė D.Grybauskaitė po susitikimo pabrėžė, kad B.Galdikas itin svariai prisideda prie natūralios aplinkos bei gyvūnijos apsaugos ir aktyvios kovos prieš gyvosios gamtos naikinimą.

„Žemė – vienintelis mūsų prieglobstis, mūsų namai. Žalodami gamtą, žalojame patys save. Jūsų neįkainojama patirtis, veržlumas ir kilnus siekis užkirsti kelią gyvosios gamtos naikinimui yra geras pavyzdys ir paskatinimas mums saugoti savąją aplinką. Negalima gyventi šia diena. Siekdami pakeisti situaciją, kiekvienas turime pradėti nuo savęs – saugoti gamtą tiems, kurie gyvens po mūsų“, – pranešime spaudai cituojama prezidentė.

D.Grybauskaitė išreiškė įsitikinimą, kad Lietuvos vardą visame pasaulyje savo aplinkosauginiais darbais garsinanti mokslininkė gali pasidalyti neįkainojama patirtimi bei mokslo žiniomis su mūsų šalies mokslininkais ir studentais, įtraukdama juos į bendrą veiklą.

Daktarė Birutė Marija Filomena Galdikas yra šiuolaikinės primatologijos, gamtos apsaugos, etologijos specialistė, keleto knygų apie nykstančią orangutangų rūšį autorė.

Ji gimė 1946 metais Vizbadene, Vokietijoje lietuvių šeimoje. Ji tapo natūralizuota kanadiete ir išaugo Toronte.

1966 metais British Columbia ir Kalifornijos universitetai jai suteikė psichologijos ir zoologijos mokslų bakalauro laipsnį. 1969 metais Kalifornijos universitete ji gavo antropologijos magistro, o 1978 metais – daktaro laipsnį.

Džojos Gundos Barysaitės, LRPK/BFL nuotr./Dalia Grybauskaitė susitiko su Birute Galdikas.
Džojos Gundos Barysaitės, LRPK/BFL nuotr./Dalia Grybauskaitė susitiko su Birute Galdikas.

Primatologijos specialistė, kurios tiriamasis darbas susijęs su orangutangų studijomis ir išsaugojimu, susipažino su žymiu paleontologu iš Kenijos Louis Leakey ir pareiškė norą tirti orangutangus jų natūralioje aplinkoje – Indonezijos salose Borneo ir Sumatroje.

1971 metais mokslininkė atvyko į Borneo salą. Ji buvo viena iš trijų moterų, L.Leakey pasekėjų. B.Galdikas, kartu su gorilas Ruandoje tyrinėjusia ir mįslingai nužudyta Dian Fossey ir šimpanzes Tanzanijoje tyrinėjančia Jane Goodball, sudarė įžymiąją trijulę, kuri pasaulyje buvo žinoma „Leakey angelų“ vardu.

Trys mokslininkės, kurias įkvėpė L.Leakey, nutarė vykti į natūralią įvairių primatų (šimpanzių, gorilų ir orangutangų) aplinką.

1986 metais B.Galdikas buvo viena iš Tarptautinio orangutangų globos fondo (OFI) Los Andžele, Kalifornijoje įkūrėjų, šis fondas turi savo padalinius Australijoje, Kanadoje, Indonezijoje, Taivanyje ir Jungtinėje karalystėje. Šiuo metu ji yra šios organizacijos prezidentė, Garbės prezidentė ir mokslinė direktorė.

1997 metais B.Galdikas buvo apdovanota „Kalpataru“ – tai yra aukščiausias apdovanojimas, kurį suteikia Indonezijos Vyriausybė už išskirtinę veiklą gamtos apsaugos srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius