Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 23 /14:37

Delfinai-nelegalai iš Lietuvos jūrų muziejaus gali ir negrįžti į Klaipėdą

Graikijos zoologijos sodas kreipėsi į teismą dėl prieš metus laikinai globai iš remontuojamo Lietuvos delfinariumo paimtų 11 delfinų iš Lietuvos, kuriuos, kaip paaiškėjo, Lietuva nelegaliai perdavė Graikijai, pažeisdama tarptautinius šalių susitarimus ir negavusi sutikimo iš Graikijos atsakingų institucijų.
Delfinus į Graikiją atlydėjo treneriai ir veterinarijos specialistai.
Delfinai iš Lietuvos Graikijoje / Jūrų muziejaus nuotr.

Tai, kad Lietuvos aplinkos ministerija perduodant delfinus nesilaikė tarptautinių reikalavimų, atsitiktinai išaiškėjo tuomet, kai atsakingos Graikijos institucijos patikrino „Attika“ zoologijos sodą, kuriame 11 Lietuvos delfinariumo juodosios jūros afalinų nuo 2010 m. linksmino žiūrovus, ir nustatė, jog jis veikė be baseino veiklai reikiamo leidimo. Todėl šiuo metu Graikijos valdžia padavė „Attika“ parką į teismą, konfiskavo visus 11 laikinai globai atiduotų Lietuvos delfinų ir skyrė 1,5 mln. eurų baudą. „Attika“ parkas šį sprendimą apskundė teismui.

Tačiau kol vyksta teisminiai procesai, o Graikija nežino ką daryti su Lietuvos „nelegalais“, Klaipėdoje įsikūręs delfinariumas neturi galimybės ir tinkamų sąlygų priimti atgal savo delfinų.

Delfinariumo darbams finansuoti Ūkio ministerija numatė arti 10 mln. litų iš Europos Sąjungos Sanglaudos skatinimo veiksmų programos fondo. Tai turėjo būti pirmojo delfinariumo rekonstrukcijos etapo kaštai. Pirmajame etape visos lėšos numatytos tik lankytojų patogumo gerinimui ir siekiant pritraukti kuo daugiau turistų. Gyvūnų gerovės pagerinimui buvo numatyti tik daliniai vandens tiekimo ir filtravimo sistemos atnaujinimai.

Tik antrajame etape buvo numatytas delfinariumo išplėtimas, įrengiant delfinų terapijos centrą, atvirą baseiną delfinams, tačiau, pasak Jūrų muziejaus direktorės, pinigų pagerinti sąlygas gyvūnams muziejus dar neturi.

Jūrų muziejus: „Delfinai išvežti legaliai“

Pasak Lietuvos jūrų muziejaus Ryšių su visuomene skyriaus vedėjos Nikos Puteikienės, Jūrų muziejus išvežė delfinus teisėtai, nes leidimą juos išvežti išdavė Aplinkos apsaugos agentūra. „Ši agentūra atstovauja tarptautinei konvencijai, kuri reguliuoja retų ir  nykstančių gyvūnų rūšių judėjimą. Kokios sąlygos Graikijoje ir ar jos atitinka reikalavimus, mes tikrai nežinome ir negalime žinoti. Agentūra, bendradarbiaudama su kitomis institucijomis, turėjo tuos dalykus išsiaiškinti“, – sakė muziejaus atstovė.

Pasak jos, delfinai niekur neišvežti, jie tebėra „Attika“ zoologijos sode, kur juos prižiūri treneriai iš Lietuvos. „Konfiskavo reiškia tai, kad delfinai dabar yra ne Lietuvos, o Graikijos nuosavybė. Suprantate, ką turiu omenyje? Labai įdomu, kad tai įvyko dabar, kai mes ieškome pinigų antrajam delfinariumo rekonstrukcijos etapui ir rengsime lagūna po atviru dangumi“, – keistas aplinkybes įvardino N.Puteikienė. 

Lietuvos delfinų pasirodymas „Attika“ parke:

Olga Kikou, Graikijos Žaliųjų partija: Į Graikijos zoologijos parką Lietuvos delfinai buvo atvežti nelegaliai, pažeidžiant tarptautinius šalių susitarimus ir negavus oficialaus sutikimo iš Graikijos atsakingų institucijų.

Teismas taip pat uždraudė rengti pasirodymus su Lietuvos delfinais. „Attika“ parkas šį sprendimą apskundė teismui.Šios rūšies gyvūnai yra saugomi tarptautinės konvencijos – Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (santrumpa CITES; liet. – Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencija), kurią Lietuva yra ratifikavusi 2002 m. Pagal šios konvencijos susitarimus Lietuvos aplinkos ministerija turėjo gauti oficialų Graikijos sutikimą leisti importuoti į jų šalį delfinus ir juos ten laikyti, tačiau to nepadarė, tokiu būdu gyvūnai buvo įvežti nelegaliai.

„Attika“ zoologijos parke baseinas, į kurį buvo atvežti Lietuvos delfinai, buvo pastatytas be reikiamų leidimų. Tai sužinojusi Graikijos valdžia padavė „Attika“ parką į teismą, konfiskavo visus 11 delfinų ir skyrė 1,5 mln. eurų baudą. Teismas taip pat uždraudė rengti pasirodymus su Lietuvos delfinais. „Attika“ parkas šį sprendimą apskundė teismui. Kol vyksta teisminiai procesai, delfinai saugomi „Attika“ parke ir turi likti Graikijoje. Teisminiai procesai jau vyksta pusę metų ir dar gali užtrukti ilgą laiką.

Brigita Kymantaitė, gyvūnų gerovės tarnybos „Pifas“ direktorė: Jei pasibaigus teisminiams procesams teismas konfiskuos delfinus iš „Attika“ parko, jie oficialiai taps Graikijos nuosavybe. Pagal tarptautinę konvenciją Graikija turėtų teisę tartis su Lietuvos atsakinga institucija dėl delfinų grąžinimo Lietuvai. Tačiau Graikija turi ir kitą galimybę – perduoti konfiskuotus gyvūnus gyvūnų apsaugos organizacijai ar į kitą vietą, kurią Graikija laikytų tinkama šių gyvūnų gerovei užtikrinti.

Bendradarbiaudami su Graikijos gyvūnų apsaugos organizacija ARCTUROS bei Delfinų ir banginių apsaugos draugija (WDCS) kartu sieksime, kad delfinai nebūtų grąžinti Lietuvos delfinariumui. WDCS yra labai susirūpinusi dėl nelegalaus delfinų importo iš Lietuvos į Graikiją ir tikisi, kad šioje situacijoje bus rastas tinkamas sprendimas gyvūnams, gal net susijęs su jų grąžinimu į laisvę, į natūralią jų aplinką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius