Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Genetiškai modifikuotos karvės duoda „motinų“ pieną

Kinijos mokslininkai sukūrė genetiškai modifikuotas karves, kurios duoda tokį pat pieną, kaip neseniai vaikų susilaukusios motinos.
Karvė
Karvė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kinijos Žemės ūkio universiteto mokslininkai tai pasiekė implantavę žmogaus genus 300 pieną duodančių karvių, pranešė „The Sunday Telegraph“.

Tyrėjai svarsto, kad šis pienas ateityje galėtų pakeisti dabartinius pieno mišinius kūdikiams, kurie yra kritikuojami dėl maistingųjų medžiagų stygiaus.

Didžiosios Britanijos mokslininkai pripažįsta, kad šis išradimas gali būti maistingesnis už dabartinius kūdikių pieno mišinius, tačiau prieš jo naudojimą gali pasisakyti genetiškai modifikuoto maisto priešininkai. Kinijoje genetiškai modifikuoto maisto tyrimai yra ne taip suvaržyti įstatymų kaip Europoje.

Kinijos universiteto profesorius Ning Li tikina, kad genetiškai modifikuotų karvių pieną vartoti taip pat saugu, kaip įprastų karvių.

„Šio pieno skonis stipresnis nei įprasto karvių pieno. Per ateinančius 10 metų žmonės galės įsigyti jo prekybos centre“, – teigė jis.

Pasak mokslininko, „patobulintų“ karvių pienas turi beveik tiek pat maistingųjų medžiagų, kaip neseniai kūdikių susilaukusių motinų: „Genetiškai modifikuotų karvių pienas gali būti pakaitalas motinų pienui.“

Anot tyrėjų, šių karvių piene yra specialaus proteino, vadinamo lisozimu, kuris padeda apsaugoti kūdikius nuo bakterinių infekcijų. Taip pat šiame piene yra laktoferino, kuris padeda daugintis ląstelėms, didinančioms kūdikių imunitetą.

Tačiau genetiškai modifikuoto maisto priešininkai abejoja, ar šis pienas būtų saugus vartoti kūdikiams. „Mums šis tyrimas kelia didelį susirūpinimą. Kyla klausimas, ar šis pienas bus pakankamai saugus vartoti kūdikiams. Tam, kad į jį atsakytume, reikės atlikti daug klinikinių tyrimų“, – sakė Didžiosios Britanijos organizacijos „GeneWatch“ direktorė Helen Wallace.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius