Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Itin reta Lietuvoje į delną telpanti žvirblinė pelėda vėl skraidys laisvėje

Lietuvos mokinių neformaliojo ugdymo centre savaitę gydyta ir lesinta žvirblinė pelėda jau netrukus skris į laisvę. Į lango stiklą atsitrenkęs mažytis paukštelis atsigavo ir apsiprato žmonių draugijoje, tačiau nelaisvėje laikyti jo neketinama. Gamtininkai tik džiaugiasi gavę progą šią retą Lietuvoje pelėdą stebėti ir žieduoti.
Žvirblinė pelėda
Žvirblinė pelėda / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Iš viso mūsų šalyje šių retų paukščių yra vos apie 900 porų. Viena pelėda atsitrenkė į gyvenamojo namo lango stiklą ir atsidūrė Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro Gamtinio ir ekologinio ugdymo skyriuje. Kaip pasakojo paukštį apie savaitę gydžiusi ir globojusi šio skyriaus metodininkė Ingrida Meškinytė, pelėda jau sveika ir galės skristi į laisvę.

„Ji pas mus atsirado antradienį, praeitą savaitę. Žemutiniame Pavilnyje moteris rado ją atsitrenkusią į namo langą, palaikė per naktį, nes ji buvo jauki, todėl galvojo, kad tai naminė pelėda, kurią augino žmonės. Bet po nakties ta moteris nusprendė, kad paukščiu reikia pasirūpinti, ir atvežė šią mažą pelėdžiukę mums“, – pasakojo I.Meškinytė.

Ši pelėda Lietuvoje labai reta, saugoma, yra įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą. Suaugusios patelės sveria vos apie 60 gramų, patinėliai – apie 70 gramų, tai mažiausia iš Lietuvoje sutinkamų pelėdų. Ši pelėda yra mažiausia ir Europoje.

Visą savaitę pelėda buvo globojama, bandyta ją maitinti. „Dabar ji jau atsigavusi, bandysime paleisti ją į laisvę. Atsitrenkusi į langą pelėda stipriai susitrenkė, viena akytė buvo primerkta, taip pat buvo sutrikusi jos koordinacija. Bet dabar jau viskas gerai“, – sakė Gamtinio ir ekologinio ugdymo skyriaus metodininkė.

Anot I.Meškinytės, pelėda maitinta dukart per dieną, stengiantis, kad tuo metu ji nematytų žmonių. „Jeigu pripras paukštis prie žmonių, jam teks vėl iš naujo adaptuotis gamtoje. Dabar mes matome, kad viskas gerai pelėdai, tai bandysime paleisti“, – teigė moteris.

Šios pelėdos laisvėje gyvena 7-10 metų. „Todėl ir žieduojame, norėdami išsiaiškinti gyvenimo trukmę, tolesnę migraciją, pastovios vietos pasirinkimą“, – pasakojo I.Meškinytė

Žvirblinės pelėdos gyvena miškuose, jos itin retai žieduojamos.

VIDEO: Į Lietuvos raudonąją knygą įtraukta žvirblinė pelėda
VIDEO: Žieduojama itin reta Lietuvoje žvirblinė pelėda

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius