Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš uokso pabirusiems miegantiems retiems šikšnosparniams – specialus inkilas

Verkių rūmų parke surengta neįprasta inkilo kėlimo akcija. Jame gyvens ne pavasarį sugrįšiantys paukščiai, bet šikšnosparniai.
Medžio uokse žiemojimui buvo apsistoję rudieji nakvišos – didžiausi šalies šikšnosparniai, įrašyti į Lietuvos raudonąją knygą.
Medžio uokse žiemojimui buvo apsistoję rudieji nakvišos – didžiausi šalies šikšnosparniai, įrašyti į Lietuvos raudonąją knygą. / Verkių regioninio parko direkcijos nuotr.

Inkilas su žiemos miegu įmigusiu 71 šikšnosparniu iškeltas Gamtos tyrimų centro darbuotojo, zoologo dr. Kazimiero Baranausko iniciatyva. Į sauso stuobrio kamieną inkilą, kuriame žiemos miegu tebemiega rudieji nakvišos (Nyctalus noctula), pakabino bendrovės „Stebulė“ darbuotojai.

Šios įmonės iniciatyva šikšnosparniai ir buvo išgelbėti. Gruodžio viduryje Vilniaus senamiestyje buvo genėjami pavojų keliantys medžiai. Genint pasvirusią tuopą, iš vieno jos uokso pabiro šikšnosparniai, kurie čia buvo įsikūrę žiemoti. Bendrovės „Stebulė“ darbuotojai nesutriko – surinko įmigusius žvėrelius atgal į nupjautą medžio kamieną su uoksu, susisiekė su Vilniaus savivaldybės želdynų ir vandens apsaugos vyriausiuoju specialistu Mariumi Pabrieža, kuris apie radinį pranešė zoologams.

Pasirodo, kad  medžio uokse žiemojimui buvo apsistoję rudieji nakvišos. Tai didžiausi šalies šikšnosparniai, įrašyti į Lietuvos raudonąją knygą. Šalyje šie šikšnosparniai matomi tiktai gegužės–spalio mėnesiais. Žiemos mėnesiais, kai neskraido vabzdžiai, jie žiemoja pietryčių Europoje. Įdomiausia tai, kad artimiausios žinomos rudųjų nakvišų žiemavietės yra bemaž už tūkstančio kilometrų į pietus nuo Lietuvos. Ir net ten dalis jų, apsistojusių žiemojimui storų medžių uoksuose, atšiauriomis žiemomis sušąla ir žūva.

Verkių regioninio parko direkcijos nuotr./Rudieji nakvišos (Nyctalus noctula)
Verkių regioninio parko direkcijos nuotr./Rudieji nakvišos (Nyctalus noctula)

Nors meteorologai ir nepranašavo Lietuvoje itin šaltos žiemos, buvo nutarta nerizikuoti ir nepalikti pažeisto uokso su šikšnosparniais likimo valiai. Kaip žinia, šikšnosparniai žiemoja vėsiose patalpose, kur temperatūra būna apie 1–7 laipsniai šilumos. Vieniems reikalingos sausos žiemavietės, kitiems – drėgnos. Šikšnosparnių pasirinktas žiemojimui uoksas buvo genio išskaptuotas 15 m aukštyje, su 4 cm skersmens landa ir 10 cm storio sienelėmis, drėgnas ir neprieinamas plėšrūnams.

Rudieji nakvišos trejetą mėnesių svečiavosi įstiklintame zoologo K.Baranausko buto balkone. Artėjant pavasario lygiadieniui, kai saulė vis labiau šildo žemę, uoksas su didžiausia iki šiol rasta šios rūšies kolonija iškeltas Verkių parke, tam, kad pakankamai sušilus orui ir prabudus žvėreliams jie laisvai ir netrikdomi galėtų grįžti į savo gimtas vasarojimo vietas. Vos už 800 m nuo vietos, kur iškeltas uoksas, rasta didžiausia rudųjų nakvišų vasaros kolonija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius