Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jūrų muziejus sulaukė dviejų ruoniukų (nuotraukos)

Pavasaris į Jūrų muziejų žengia ne tuščiomis rankomis. Šią savaitę augintinių būrys pasipildė dviem naujagimiais: mažylius atsivedė Baltijos pilkosios ruonės Zunda ir Baltukė.
Naujagimis ruoniukas
Naujagimis ruoniukas. / Alfonso Mažūno nuotr.

Jau savaitę naktis muziejuje leidžiantis Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjas Arūnas Grušas pasakojo, kad 22 metų Zunda mažylio susilaukė pirmadienio naktį. Pasak vedėjo, jauniklis labai gražus, sveikas ir guvus ir sveria 15 kilogramų. Dėl jo sveikatos nesibaiminama, nes Zunda – rūpestinga mama, atidžiai stebinti ne tik mažylį, bet ir kiekvieną smalsuolį, prieinantį prie baseino.

Šį savaitgalį ir lankytojai jau galės pamatyti mamą su jaunikliu, tačiau muziejaus darbuotojai prašo būti supratingiems ir prie baseino netriukšmauti, negąsdinti gyvūnų. Savo mažylį Zunda labai saugo ir maitina kas 3 valandas. Ruonių pienas labai kaloringas – 80 proc. riebumo. Toks maistas, ir švelnus gelsvas kailiukas mažyliui padeda nesušalti.

Ruoniukai maitinami tris savaites, kol trigubai priauga svorio. Tada atskiriami nuo mamų (gamtos sąlygomis mamos juos paprasčiausiai palieka) ir mokomi maitintis žuvimi, plaukioti ir nardyti, o ruonės užsiims meilės reikalais. Kol Zunda augina jauniklį, metais vyresnis „gyvenimo draugas“ ir visų jos vaikų tėtis Molas gyvena atskirame baseine.

Kitas mažylis auga laboratorijoje

Antradienio vakarą mažylio sulaukė ir išoriniame muziejaus kanale gyvenanti ruonė Baltukė, tačiau jos mažylis iš karto buvo atskirtas ir dabar auga laboratorijoje.  „Per trumpą laiką Baltukė buvo spėjusi patampyti savo vaiką: įkišo į vandenį ir sužeidė nosytę", – pasakojo Arūnas Grušas. Pasak jo, problemos su Baltuke prasidėjo jau prieš gerą dešimtmetį, kai ją, naktį maitinančią ruoniuką, išgąsdino prie kanalo privažiavę šviesomis spiginantys ir signalizuojantys automobiliai. Tada ji buvo sulaukusi dvynukų. Išgąsdinta ruonė bandė karštligiškai paslėpti savo vaikus ir juos nuskandino.

Nuo to laiko ji taip elgiasi kiekvienais metais. Nors pavojaus jokio nebėra, bet Baltukė iš paskutiniųjų stengiasi paslėpti ką tik gimusį ruoniuką. Šiųmetinukas  dabar jau saugiai auga laboratorijoje. Kaip ir Zundos vaikas – vyriškos lyties, sveria kiek mažiau – 13 kilogramų. Maitinamas kas tris valandas trintos silkės, rehidrono, fermentuotos grietinėlės ir žuvų taukų tyrele per zondą. Pertrauka daroma tik naktį.  

Muziejaus naujagimiams vardus tradiciškai renka visos Lietuvos vaikai. Gegužės 18-ąją – Tarptautinę muziejų dieną bus surengtos iškilmingos ir linksmos vardynos. Muziejus jau laukia vardų, tiksiančių ruoniukams. Dabar muziejuje yra šeši suaugę ir du mažiukai Baltijos pilkieji ruoniai (Halichoerus grypus macrorhychus). Tai – reta, nykstanti rūšis, įrašyta į Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos Raudonąsias knygas. Šie ruoniai Baltijos jūroje gyvena jau 10 000 metų, daugiausia jų yra Botnijos, Suomių ir Rygos įlankų pakraščiuose bei prie pietinių Švedijos krantų. Į Lietuvos pakrantes užklysta retai. Muziejuje yra ir trys Rytų Atlanto paprastieji ruoniai.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius