-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karščio gali neatlaikyti ir naminiai gyvuliai

Nuo karščio kenčia ir gyvuliai laukuose. Veterinarai teigia, kad ir gyvulius gali ištikti saulės smūgis, todėl ragina šeimininkus pasirūpinti jų gerove.
Karvė
Karvė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Kaitra

Karšta ne tik žmonėms, bet ir gyvuliams – norėdami pasislėpti nuo saulės jie patys ieško pavėsio. Ir gyvulių šeimininkai kaip išmanydami stengiasi padėti: nuo vabzdžių tepa tepalais, riša skareles nuo saulės, pranešė LTV laida „Panorama“.

„Skarelės truputį padeda, apsivaiko muses nuo akių ir galvai gal sveikiau nuo saulės“, – teigia Rokiškio rajono Gireišių kaimo gyventojas Linas Paberžis.

Vyriškis sako, kad vidurdienį karvę nuveda į pavėsį, duoda daugiau vandens. 35 karves laikanti Kupiškio rajono ūkininkė pastebi, kad per karščius gyvuliai   išgeria keliais kibirais daugiau vandens nei įprastai.

„Gyvulius aptvėrėme, kad būtų krūmelių, kad galėtų pasislėpti, nusivaikyti muses. Ten ta Kupa apsemta, vandens yra sočiai, gali jos ten atsigerti papildomai, o ne vien prie to rezervuaro, kurį mes pastatome“, – pasakojo Kupiškio rajono Naivių kaimo ūkininkė Daiva Tviskuvienė.

Ūkininkė sako, kad gyvuliai dieną daugiau guli, atėjus melžimo laikui nenori keltis, dėl to dabar melžia keliomis valandomis vėliau. Karvės mažiau ėda ir geria, todėl duoda mažiau pieno.Matosi, kad pienas krito. Aš manau, kad karvė duoda maždaug 3 litrais mažiau pieno, nes per dieną pieno sumažėjo maždaug 100 litrų.

„Matosi, kad pienas krito. Aš manau, kad karvė duoda maždaug 3 litrais mažiau pieno, nes per dieną pieno sumažėjo maždaug 100 litrų“, – teigė D.Tviskuvienė.

Veterinarijos specialistai sako, kad gyvulių žmonės turėtų nelaikyti saulėje – suginti į pavėsį, jei tokio ganykloje nėra, parvesti į tvartą, tačiau jis turi būti ventiliuojamas. Neprižiūrėtus gyvulius gali ištikti saulės smūgis.

„Gausus prakaitavimas, neramumas, sutrikusi judesių koordinacija, gyvulys eina svyruodamas. Pastebėjus šiuos požymius, būtina gyvulį nuvesti nuo tiesioginių saulės spindulių, aplieti jį šaltu vandeniu, dėti ant galvos šaltus kompresus ir, jeigu gyvulio būklė negerėja, kviesti veterinarijos gydytoją“, – sako Panevėžio apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji veterinarijos gydytoja inspektorė Laima Šomkienė.

Už gyvulių nepriežiūrą per karščius baudžiama įspėjimu arba bauda nuo 20 iki 1 000 litų.   

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius