-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kauniečiai nori išsiskirti retų veislių augintiniais

Ypatinga meile mažiesiems Jorkšyro terjerams jau kelerius metus garsėjantys kauniečiai vis drąsiau renkasi ir kitų egzotiškų veislių šunis. Nepaisant ekonominių sunkumų, kauniečiai leidžia sau įsigyti nepigiai atsieinančius augintinius.
Praėjusį savaitgalį Kaune vykusioje šunų parodoje netrūko išskirtinių veislių šunų.
Praėjusį savaitgalį Kaune vykusioje šunų parodoje netrūko išskirtinių veislių šunų. / Eriko Ovčarenko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.
Temos: 3 Mada Šuo Katė

Tai patvirtina ir kinologai. „Pastaraisiais metais pastebima tendencija, kad ne tik Kaune, bet ir visoje Lietuvoje užregistruojama vis daugiau retų veislių šunų“, – teigė kinologė Ramunė Kazlauskaitė. Anot jos, retoms veislėms Lietuvoje atstovauja tie gyvūnai, kurių mūsų šalyje nėra gausu. „Jeigu viena ar kita veislė pasaulyje nėra reta, bet Lietuvoje užregistruotas vienas tokios veislės egzempliorius, mes ją vadiname reta. Išskirtinės veislės pastaruoju metu labai populiarėja. Žmonės stengiasi atsivežti šunų, kurių Lietuvoje iki šiol nebuvo arbe kurių yra labai mažai.

„Pastaraisiais metais pastebima tendencija, kad ne tik Kaune, bet ir visoje Lietuvoje užregistruojama vis daugiau retų veislių šunų“, – teigė kinologė Ramunė Kazlauskaitė.

Anot specialistės, tokius norus lemia skirtingos priežastys. Dažnai nutinka taip, kad žmogus kur nors pamato išskirtinį šunį, šis patinka ir tada dedamos visos pastangas, siekiant įsigytų tokį augintinį, nors Lietuvoje šios veislės atstovų dar nėra. „Kiti žmonės galbūt nori išsiskirti, pademonstruoti, kad turi išskirtinį veislinį augintinį“, – pasakojo R.Kazlaitė. Kinologė prasitarė, kad Lietuvoje ir toliau populiarėja maži šunyčiai.

Kaune gyvenanti Gintarė Šermukšnytė prieš kurį laiką leidosi į retos veislės mažo šunelio paieškas, tačiau ilgainiui ji pakeitė savo apsisprendimą. „Labai norėjau įsigyti nediduką pūkuotą vokiečių špičų veislės šuniuką. Jo su draugu ne tik Kaune, bet ir visoje Lietuvoje ieškojome gal pusę metų. Nieko nepešusi nusipirkau Jorkšyro terjerą, nes špico paprasčiausiai negavau“, – glostydama mažąjį augintinį pasakojo Gintarė.

Kinologė R.Kazlaitė teigė, kad nieko nuostabaus, jog Gintarei nepavyko įsigyti Lietuvoje dar nedažnai pasitaikančios veislės šuns. „Vokiečių špicas – pakankamai populiari ir geidžiama veislė, tačiau jų yra ne daug. Nenuostabu, kad nepavyko tokio nusipirkti. Kaip ir visų mažųjų šunelių veislių atstovai, taip ir vokiečių špicai atsiveda po nedaug šuniukų. Jorkšyro terjerų dabar jau labai daug, tuo tarpu kitų mažųjų šunų veislių pasiūla sąlyginai nedidelė“, – sakė R.Kazlaitė.

Maži augintiniai – „patogesni“

Anot pašnekovės, mažus šunis žmonės greičiausiai renkasi dėl užimtumo, laiko stokos, mat su tokiais gyvūnais mažiau vargo, juos lengviau transportuoti. „Jei žmogus gatve vedasi mažą, išskirtinį šuniuką, jis dažniausiai palydimas šypsena. O jei keliauja su dideliu šunimi, ypač, tokios veislės, kurios atstovai turi ne pačių draugiškiausių gyvūnų reputaciją, susilaukia net nemalonių replikų. Koviniai šunys ypatingo populiarumo neturi. Manau, praėjo laikai, kai žmonėms reikėjo didelių ir pavojingų šunų. Dabar jie įsigyjami kaip kompanionai, jie retai perkami tam, kad ką nors saugotų. Vieni nori išsiskirti ypatingu automobiliu, kiti – brangiais kailiniais, tretiems imponuoja retos gyvūnų veislės“, – sakė R.Kazlauskaitė.

Kinta ir kačių mados

„Panorau retos veislės katės, kai išgirdau, kad yra tokių, kurios savo kailio raštu, spalvomis, judesiais labai panašios į leopardus. Padedant visagaliui internetui suradau keletą nuotraukų, kuriose katės iš tiesų atrodė įspūdingai. Pasidomėjus, ar Lietuvoje tokių yra, nieko panašaus surasti nepavyko, todėl užsienio internetiniuose puslapiuose radau reikiamus kontaktus. Po metus užsitęsusio bendravimo su Vokietijos, Didžiosios Britanijos ir JAV veislynais pernai, kovo mėnesį pas mus apsigyveno porelė Rudųjų Bengalų. Apsisprendimą priimti naujus įnamius lėmė ir tai, kad dingo mylimiausia dukros Austėjos augintinė Siamo katytė“, – apie sprendimą įsigyti retos veislės kates pasakojo Andra Auškelienė. Ši moteris augina ir kitų retų veislių kačių: bene vienintelę Baltijos šalyse, prieš mėnesį įsigytą Snieginių bengalų porelę bei išskirtinės išvaizdos Sfinksų veislės katę.

Pribloškia išvaizda

Anot pašnekovės, Snieginių bengalų veislės katės išsiskiria įspūdinga išvaizda. Kailio raštas varijuoja nuo stambių dėmių iki smulkiausių taškelių ir tikrai atkartoja laukinių kačių kailio raštus. „Tai tarsi sumažintas laukinio žvėries variantas. Kai matai, kaip šie gyvūnai bėgioja, ypatingą įspūdį palieka švelnūs, tarsi plaukiantys jų judesiai, šuoliai, energija ir smalsumas“, – savo augintinius meiliai lydėdama akimis pasakojo A.Auškelienė. Pašnekovės teigimu, išskirtinės išvaizdos augintinės lepumu nesiskiria nuo kitų kačių. Šiek tiek keista nebent tai, kad jos labai mėgsta maudytis ir po maudynių drąsiai lipa iš vandens ir dar nė karto neperšalo.

Įspūdingos kainos

„Kauniečių, kaip ir kitų miestų gyventojų, pasirinkimą įtakoja populiarios arba išpopuliarintos veislės. Bengalų veislės katės vis dar didelė naujovė mūsų šalyje. Jei kažkas apie jas ir žinoma, tai gana siaurai ir ne visada žinios atitinka tikrovę“, – sakė A.Auškelienė.

Ji tikino, kad šios veislės kačiuko kaina labai priklauso nuo savybių, kurias jis paveldi iš savo tėvų. Jei gyvūnas atitinka visus reikalavimus, kurie būtini geram, standartus atitinkančiam savo veislės atstovui, jo kaina gali svyruoti nuo 1-3 tūkst. eurų (3,4 – 10 tūkst. Lt).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius