Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kruvinas žirgas „Sartuose 2012“: gyvūnų žalojimas ar normali lenktynių praktika?

Internete pasklidus žirgo su kraujuojančiomis žandenomis iš lenktynių „Sartai 2012“ nuotraukoms gyvūnų gerove besirūpinančios organizacijos kelia ant kojų veterinarijos tarnybas ir leidimą organizuoti lenktynes išdavusią Žemės ūkio ministeriją. Tuo tarpu lenktynių atstovai įsitikinę, kad traumos žirgų lenktynėse pasitaiko taip pat dažnai, kaip avarijos automobilių lenktynėse.
Žirgų lenktynių Sartuose akimirka
Šis lenktynių „Sartai 2012“ vaizdas papiktino gyvūnų globėjus. / Sauliaus Baublio nuotr.

Gyvūnų gerovės tarnyba „Pifas“ direktorė Brigita Kymantaitė nustėro, kai internete išvydo nuotraukas iš šeštadienį vykusių žirgų lenktynių Sartuose. Sušalusios, kraujuojančios žirgo žandenos yra įrodymas, kad lenktynių žirgams sukeliamas skausmas ir su jais elgiamasi nehumaniškai, mano B.Kymantaitė.

„Mes kol kas dar aiškinamės, kokios to įvykio aplinkybės ir kokia žala padaryta, kad tas vienas žirgas kraujavo. Man tos nuotraukos atrodo baisiai ir bandėme aiškintis, kodėl tas žirgas kraujavo, ar tai atsitiko dėl per griežtų žąslų, kurie galėjo net dantuką išmušti, ar lūpa plyšusi“, – 15min.lt sakė  „Pifo“ vadovė.

Anot jos, nors vadeliotojai tokias traumas vadina smulkiomis ir didelės reikšmės įvykiui neteikia, B.Kymantaitė įsitikinusi, kad žirgai net dėl lenktynių neturėtų pajusti skausmo.

„Mano asmenine nuomone, tai plyšusi lūpa taip pat yra skausmo sukėlimas. Mano nuomone, tai yra neprofesionalu. Greitai ir tik žmogaus naudai viskas daroma, negalvojant apie žirgą. Jokio gyvūno negali žaloti, kad jam bėgtų kraujas, tai negali būti norma. Pagalba žirgui tikrai turėjo būti suteikta“, – įsitikinusi B.Kymantaitė.

Tik įsikando

Tačiau varžybų metu gyvūnų gerove besirūpinęs Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas Algis Dranseika sako, kad „Sartų 2012“ metu nė vienas žirgas nenukentėjo.

Tomo Lukaio/BFL nuotr./Žirgų lenktynių Sartuose akimirka
Tomo Lukšio/BFL nuotr./Žirgų lenktynių Sartuose akimirka

„Mes aiškinomės tą dalyką. Tas žirgas vardu Pilotas ir priklauso Stanislovui Kėriui. Jie pirmieji bėgo, ir tas žirgas įsikando į liežuvį. Truputį pradrėskė. Jam iškart uždėjo vaistų ir viskas. Šiandien dar kartą Varėnos arklidėse žirgas apžiūrėtas, jam nieko nebėra, jis išsigydęs“, – situaciją aiškino A.Dranseika.

Sartuose pagrindinį laimėjimą iškovojęs S.Kėrys 15min.lt sakė, kad Pilotui ničnieko nenutikę.

Pasak jo, šis žirgas visuomet pasižymėjęs ūmiu charakteriu, todėl neretai pasitaiko, kad per varžybas ar intensyvias treniruotes įsikandąs.

„Kas netiki, kad jam nieko nenutiko, tegu atvažiuoja Varėnon patys pasižiūrėti“, – drąsiai kviečia S.Kėrys.

Gyvūnų gerove besirūpinančių organizacijų atstovams jis siūlo atidžiau paskaityti vadovėlius apie žirgų fiziologiją ir pažymi, kad prastai besijaučiantys žirgai nebūtų pasiekę tokių gerų rezultatų. 

Kad žirgams lenktynėse pasitaiko įsikąsti liežuvį ar žandenas, tvirtina ir veterinaras.

„Vaizdas nelabai koks, bet čia visiškai buitinis dalykas. Tai tikrai nėra labai skausminga. Pernai vasarą štai buvo rimtesnis įvykis, kai estų žirgas krito ir susilaužė koją, bet tai jau labai retas dalykas“, – sakė veterinaras.

Tomo Lukaio/BFL nuotr./Žirgų lenktynių Sartuose akimirka
Tomo Lukšio/BFL nuotr./Žirgų lenktynių Sartuose akimirka

Nustatys šalčio ribą

„Sartai 2012“ organizatorių atstovas Juozas Mažeikis mano, kad kruvinų žirgų žandenų nuotraukas internete pradėjo platinti tie, kurie norėjo šiųmetes lenktynes nukelti.

„Kelia aistras čia tie, kurie lenktynes norėjo nukelti, bet jų metu tebuvo tik –18 laipsnių. Būna taip lenktynėse, kad ir koją žirgai susilaužo, bet tai toks pats pasitaikantis dalykas kaip avarijos automobilių lenktynėse“, – piktinosi išplatinusiais internete šiurpius vaizdus J.Mažeikis.

Anot jo, šalčiai nepakenkė nė vienam lenktynėse dalyvusiam žirgui. Visi 56 žirgai pirmadienį dar kartą apžiūrėti veterinarų ir yra visiškai sveiki.

Reaguodama į šiemet dėl lenktynių kilusias aistras artmiausiu metu Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ketina teisės aktu nustatyti ribinę –25 laipsnių temperatūrą žirgų lenktynėms.

Tomo Lukaio/BFL nuotr./Žirgų lenktynių Sartuose akimirka
Tomo Lukšio/BFL nuotr./Žirgų lenktynių Sartuose akimirka

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius