Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos gyvūnų globėjai: šuniukus pasienyje išžudę Danijos pareigūnai – civilizuotos šalies gėda

Lietuvos gyvūnų teisių gynėjai ir globėjai antradienį oficialiai kreipėsi į Danijos ambasadą dėl septynių iš Lietuvos į šią šalį vežtų šuniukų ir vieno kačiuko nužudymo Padborgo pasienio poste.
Danijos pasienis
Danijos pasienis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Mes smerkiame tokį Danijos muitininkų ir veterinarų poelgį su gyvūnais. Pasienyje buvo įvykdyta žiauri gyvūnų egzekucija. Sveikų jauniklių gyvūnų demonstratyvus išžudymas negali būti niekuo paaiškinamas. Buvo pademonstruotas visiškas abejingumas, išsityčiojimas ir pareigūnų galios prieš bejėgį gyvūną demonstravimas. Tokius veiksmus ir bejėgių gyvūnų žudymą smerkia visa pažangi visuomenė. Su gyvūnais buvo pasielgta kaip su šiukšlėmis, neturinčiomis jausminių savybių. Danija nėra atsilikusi ar neišsivysčiusi šalis, todėl toks pareigūnų poelgis ypatingai šokiruoja“, – pareiškiama Lietuvos gyvūnų globos draugijos (LGGD) Vilniaus skyriaus rašte Danijos ambasadai.

Kaip 15min.lt jau skelbė, penkis anglų, du prancūzų buldogus ir kačiuką Lietuvoje gyvenanti Nerilė Kaziliūnaitė siuntė į Danijoje esantį veislyną. Anglų buldogų vada į Kopenhagą keliavo iš Rusijos ir sėkmingai buvo įveikusi kelių valstybių sienas. Tačiau Danijos pareigūnams prireikė leidimų. Pasienyje paaiškėjo, kad į Daniją gabendami šuniukus lietuviai nesilaikė taisyklių.

Danijos pasieniečiai iš pradžių pareiškė, kad gyvūnų vežėjai turės sumokėti 20 tūkst. Danijos kronų (9 260 litų) baudą, o vėliau nusprendė ir sunaikinti šuniukus bei kačiuką. Danas veterinaras egzekuciją atliko apstulbusių lietuvių akyse.

Gyvybės atėmimas sveikam gyvūnui be veterinarinės diagnozės yra ne eutanazija, o žudymas.„Mes suprantame, kad reikia laikytis nustatytų taisyklių, o už jų nesilaikymą turi būti baudžiama. Šiuo atveju savininkė sutiko sumokėti nustatyto dydžio baudą, todėl brutalus sveikų, paskiepytų gyvūnų išžudymas nepateisinamas niekuo“, – rašoma Danijos ambasadai adresuotame LGGD Vilniaus skyriaus pareiškime.

Jame taip pat primenama, kad 2011 m. gegužės 5–6 d. Vilniuje vyko tarptautinė konferencija „Gyvūnų gerovė Baltijos regione“. Šioje konferencijoje dalyvavo ir atstovai iš Danijos. Konferencijos metu atstovė iš Baltarusijos Svetlana Charevič šokiravo kitus dalyvius papasakojusi apie žiaurų elgesį su gyvūnais Baltarusijoje. Ji džiaugėsi, kad tokiose šalyse kaip Vokietija, Danija, Suomija ar Estija visuomenė bei valstybinės institucijos civilizuotai ir humaniškai elgiasi su gyvūnais.

Lietuvos gyvūnų globėjai pabrėžia, kad šios konferencijos metu buvo pasirašyta deklaracija, kurioje tvirtinama, kad gyvūnų eutanazija atliekama veterinaro nurodymu ir kaip medicininis veiksmas yra skirta nutraukti gyvūnų kančias (pvz., sunkiai sergančių, sužeistų ar agresyvių šunų) ir sukelti gyvūno mirtį pačiu humaniškiausiu būdu, nesukeliant skausmo. Eutanaziją atlieka veterinaras. Gyvybės atėmimas sveikam gyvūnui be veterinarinės diagnozės yra ne eutanazija, o žudymas. Deklaraciją, kaip akcentuoja LGGD Vilniaus skyriaus pirmininkė Danutė Navickienė, pasirašė ir atstovai iš Danijos.

„Nors mes nesame Danijos piliečiai, tačiau mums labai gėda, kad civilizuota save laikanti valstybė toleruoja tokį savo pareigūnų elgesį ir vis dar elgiasi su gyvūnais primityviai ir nehumaniškai. Tokios egzekucijos neturi būti toleruojamos civilizuotose šalyse“, – reziumuoja Lietuvos gyvūnų teisių gynėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius