Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos zoologijos sodas skaičiuoja gausų mažylių būrį

Rudenį skaičiuoja viščiukus, o zoologijos sodas jauniklius. Šiemet jų Kaune įsikūrusiame Lietuvos zoologijos sode gerokai per šimtą.
Kapucinai
Kapucinai / Lietuvos zoologijos sodo nuotr.

Šiais metais Lietuvos zoologijos sode gimė ar išsirito jau 176 mažyliai. Zoologijos sodo darbuotojai ypatingai džiaugiasi sulaukę marų, kengūrų, balinių vėžlių, barzdotojų agamų jauniklių. Tai pirmieji Lietuvos zoologijos sodo istorijoje šių rūšių mažyliai. Po kelerių metų nesėkmingų bandymų, šiemet išauginti du pirmieji didžiojo apuoko jaunikliai. Jau keleri metai iš eilės sėkmingai veisiasi itin retos ir nelaisvės sąlygomis sunkiai besidauginančios rūšies kilniųjų erelių pora.

Ne vienas stabteli prie lūšių voljero, kuriame gyvena graži ir gausi Girinio ir Pūkutės šeimynėlė. Šiemet jie susilaukė dviejų nuostabių judrių lūšiukų.

Lietuvos zoologijos sodo nuotr./Lūaiukas su motina
Lietuvos zoologijos sodo nuotr./Lūšiukas su motina

O kiek kitų mažylių, kaip kupranugariukas, kelių rūšių beždžioniukai, lapiukai, šeškiukai, pekariukai, lamytė, ilganosis meškėniukas, vietnamietiški paršiukai, Kamerūno kalnų ožiukai ir karčiuotieji avinukai linksmina tiek mažus, tiek suaugusius lankytojus savo žaismingumu, judrumu. Pro šiuos minkštus, pūkuotus padarėlius sunku praeiti nestabtelėjus, neatkreipus dėmesio.

Pilna patalpa spalvų ir garsų – taip galima apibūdinti paukščių ekspozicijas, kurios pasipildė nemažu skaičiumi jauniklių – tai įvairios papūgėlės, kaip Senegalo, Kramerio, banguotosios, zebrinės amadinos, Fišerio ir raudonskruostės neišskiriamosios, žąsiukas, poviukas, auksiniai ir sidabriniai fazaniukai. O dabar užsuksime į roplių karalystę, čia patekus – tyla, prieblanda ir dvelkia ramuma. ,,Oi, koks gausus ir gražus būrys mažų dinozauriukų“, – šią frazę galima išgirsti ne iš vieno lankytojo. Jie kalba apie barzdotųjų agamų mažylius, jų net 35.

Lietuvos zoologijos sodo nuotr./Dėmėtųjų agamų jaunikliai
Lietuvos zoologijos sodo nuotr./Dėmėtųjų agamų jaunikliai

O kur dar indinių varanų, juodųjų, žiurkinių ir kukurūzinių žalčių, dėmėtųjų eublefarų jaunikliai, kurie džiugina tiek mažus, tiek suaugusius zoologijos sodo lankytojus.

Dalis jauniklių liks praplėsti grupes, bandas, kiti – išvyks į kitus zoologijos sodus, o kita dalis, kuriuos Lietuvos įstatymai nedraudžia laikyti namuose, bus parduoti Lietuvos gyventojams.

Ekspoziciją papildė nauji gyventojai

Prieš dvi savaites zoologijos sodo darbuotojai grįžo iš komandiruotės su pilna priekaba gyvūnų. Jie pabuvojo Vokietijos Chemnico ir Čekijos Brno zoologijos soduose. Iš Vokietijos parvežė mėlynkaktę amazonės patelę pas mus gyvenusiems tos rūšies dviem patinėliams, o iš Čekijos – karčiuotųjų avinų patelę ir dvi sibirines ožkytes, kurios puikiai ištvėrė kelionę, jau baigia apsiprasti ir susipažinti su nauja aplinka.

Taip pat iš Brno zoologijos sodo parvežta arktinių vilkų porelė. Tai nauja rūšis Lietuvos zoologijos sode. Kol kas lankytojai jų dar nemato, jie apgyvendinti karantino patalpose, bet planuojama dar šį rudenį juos išleisti į ekspozicinį voljerą.

Rėmėjai padeda gyvūnams pasijusti geriau

Pasaulinę gyvūnijos ir Šv. Pranciškaus Asyžiečio, gyvūnų globėjo, dieną Lietuvos zoologijos sodas nori padėkoti visiems esamiems rėmėjams, gyvūnų globėjams, kurie padeda sukurti naujas ar pagerinti esamas gyvūnų gyvenimo sąlygas, suteikti jiems džiaugsmo.

Šiemet ilgasnukiui ruoniui Kajui atrestauruotas, naujai išdažytas baseinas ir praplėstas voljeras, įrengiant voljero sausumos dalį. Šie darbai atlikti vien rėmėjų lėšomis ir pagalba. Vasarą į Lietuvą parvežtais gyvūnais:14 prerijų šuniukų, keturiomis marmozetėmis ir keturiais korsakais jau galėjo džiaugtis ir grožėtis lankytojai. Atvykę nauji gyventojai buvo paleisti į naujai suremontuotus voljerus. Gyvūnai parvežti  ir voljerai sutvarkyti šiems tikslams rėmėjų skirtomis lėšomis.

Evaldo `emioto nuotr./Ilgasnukis ruonis Kajus savo voljere
Evaldo Šemioto nuotr./Ilgasnukis ruonis Kajus savo voljere

Šiais metais taip pat atnaujintas kanadinių audinių voljeras, įsigyta nauja apsauga gyvūnams (du elektriniai piemenys), pirkti įvairūs vitaminai ir žaislai gyvūnams, kuriais jie ypatingai džiaugiasi. O koks džiaugsmas aplankė kapucinų šeimynėlę, kai jiems buvo padovanotas visas rinkinys žaisliukų. Net pats jauniausias beždžioniukas, sulaukęs vos 4 mėnesių, nusprendė palikti saugų mamos glėbį ir puolė tyrinėti naujų dovanų.

„Už visus šiuos paramos lėšomis atliktus darbus tariame ačiū jums, Lietuvos zoologijos sodo rėmėjams, dėkojame už supratimą, atjautą ir meilę gyvūnams“, – sakoma zoologijos sodo pranešime spaudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius