Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Megos“ akvariumo rykliai gali susilaukti palikuonių

Lietuvoje ateinantį pavasarį gali gimti vienas ar keli baltapelekio rifinio ryklio jaunikliai. Kauno prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“ akvariume plaukiojanti ryklio patelė jau antrą mėnesį stambėja, o aplink ją plaukioja žvalus patinėlis, todėl akvariumą konsultuojantis Jūrų muziejaus Akvariumo skyriaus vedėjas Saulius Karalius mano, kad patelė gali lauktis.
Baltapelekė ryklio patelė
Baltapelekė ryklio patelė / „Megos“ nuotr.

„Ryklius ne taip paprasta apžiūrėti: jų neiškelsi iš akvariumo ir nepririši kruopštesnei apžiūrai, todėl apie jų būklę turime spręsti iš išvaizdos. Vis dėlto matau, kad ši jau lytiškai subrendusi ryklio patelė neįprastai stambėja pilvo srityje. Manau, kad tai gali būti nėštumo pradžia. Jei įtarimai pasitvirtintų, po 10–13 mėnesių ji turėtų vieną ar kelis palikuonis“, – sakė S.Karalius.

Baltapelekių rifinių ryklių patelės turėtų kas dvejus metus atsivesti apie 1–2, kiek rečiau po 5–6 jauniklius. Ši patelė būtų pirmoji besilaukianti „Megos“ akvariume. Kol kas sunku pasakyti, kiek 60 centimetrų ilgio naujagimių rykliukų galima būtų tikėtis pavasarį.

„Jei rykliukai gimtų, iškeltume juos į akvariumo techninėse patalpose įrengtą karantino sistemą, kuri naudojama naujų žuvų aklimatizacijai, kol jie pripras maitintis ir sustiprės. Vėliau, perkėlus į akvariumą, reikėtų stebėti tėvų elgesį, nes rykliai neprižiūri palikuonių ir gali rodyti agresiją“, – planus atskleidė specialistas. Jis yra vienas iš profesionalių narų ir biologų komandos narių, prižiūrinčių akvariume gyvenančius gyventojus.

Tai būtų pirmoji ryklio vada, gimusi Lietuvoje. Šeši Karibų jūros rykliai „Megos“ akvariume gyvena jau septintuosius metus. Kiekvienais mokslo metais juos gali apžiūrėti pradinių klasių mokiniai, su mokytojais atvykę į mokomąją-pažintinę ekskursiją „Akvariumo paslaptys“. Moksleivių grupių ekskursijos prasidės nuo rugsėjo 20 dienos.

„Megos“ akvariumas yra aukščiausias Baltijos šalyse ir vienas iš 10 aukščiausių pasaulyje. Akvariume palaikoma vidutinė 25 laipsnių šilumos vandens temperatūra, jame ištirpinta daugiau kaip 10 tonų druskos. Vandens kokybę ir temperatūrą palaiko kompiuterinė sistema.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius