Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Muitinės kinologai su šunimis narkotikų aptinka ir televizoriuose

Per dešimt šių metų mėnesių Lietuvos muitinės kinologų augintiniai išaiškino 142 atvejus, kai neteisėtai gabentos draudžiamos ir ribojamos prekės.
Beta
Beta / Muitinės nuotr.

Iš jų 97 kartus tarnybiniai muitinės šunys aptiko medžiagų, kurių sudėtyje aptikta narkotinių ir psichotropinių medžiagų (118 kg). Tai yra 1,5 karto daugiau nei per tą patį laikotarpį 2010-aisiais (63 atvejai). Šiuo metu yra pradėti 47 ikiteisminiai tyrimai. Palyginti su 2010 m. tuo pačiu laikotarpiu, šiemet ikiteisminių tyrimų pradėta 68 proc. daugiau.

Pasak muitinės pareigūnų, pasitaiko, kad šuo parodo kinologui įtartiną medžiagą, o vėliau paaiškėja, kad tai viso labo tik egzotiškas prieskonis. Tačiau dažniausiai keturkojų muitinės talkininkų uoslė neapgauna ir jų dėka muitininkai aptinka ne tik sintetinių narkotikų, bet ir kokos lapų, kanapių ar kaktusų (kurių sudėtyje yra alkaloidinės medžiagos – meskalino) sėklų, įvairių psichotropinių savybių turinčios grybienos.

Kinologai pasakoja, kad iš užsienio į Lietuvą siunčiami narkotikai maskuojami labai įvairiai – slepiami televizoriuose, kompaktinių diskų dėkluose, žaisluose. Pavyzdžiui, balandžio pabaigoje iš Maroko atkeliavusiame televizoriuje tarnybiniai šunys padėjo aptikti beveik pusę kilogramo hašišo.

Be narkotikų, tarnybiniai šunys muitininkams šiemet 21 kartą padėjo surasti ir cigarečių kontrabandos, o 25 kartus jų pagalba buvo aptikti draudžiami gabenti vaistai. Trys iš šunų dirba ieškodami ginklų ir sprogmenų.

Iš viso Lietuvos muitinėje šiuo metu dirba 19 kinologų ir 25 tarnybiniai šunys, kurie kartu su savo šeimininkais kasryt vyksta patruliuoti su mobiliosiomis grupėmis, tikrinti pašto siuntų ar ieškoti draudžiamų prekių oro uostų keleivių bagažuose.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius