-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neries upėje pirmą kartą šalies istorijoje pastebėtas vėžlys

Pirmą kartą šalies istorijoje Neries upėje stebėtas vėžlys. Geltonausis vėžlys yra invazinė rūšis ir kelia grėsmę vietinėms varliagyvių rūšims bei natūraliai šalyje gyvenančiam ir saugomam baliniam vėžliui.
Geltonausis vėžlys aptiktas Neries upėje
Geltonausis vėžlys aptiktas Neries upėje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.
Temos: 1 Vėžlys

Geltonausis vėžlys – invazinė rūšis

Geležinėmis varlėmis vadinami baliniai vėžliai Lietuvoje nėra naujiena. Šie ropliai gyvena nedidelėse kūdrose pietų Lietuvoje. Tačiau paskutiniaisiais metais keletą kartų gauti pranešimai apie Lietuvoje pastebimą naują vėžlių rūšį – geltonausį vėžlį.

Balinis vėžlys yra natūrali šių vietų, labai reta ir daugelyje Europos šalių saugoma rūšis. Tuo tarpu geltonausis giminaitis laikomas invazine rūšimi, kuri kelia grėsmę ne tik varliagyviams, vietinei faunai, bet ir nykstantiems baliniams vėžliams.

Aptiktas Neryje ties Žirmūnais

Apie Neryje gyvenančius geltonausius vėžlius mokslininkai, tyrinėjantys roplius, iki šiol nėra girdėję.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Geltonausis vėžlys aptiktas Neries upėje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Geltonausis vėžlys aptiktas Neries upėje

Būtent šios invazinės rūšies vėžlys praėjusią savaitę ir buvo nufotografuotas sostinės centre – netoli Žirmūnų paplūdimio. Maždaug delno dydžio vėžliukas ramiai šildėsi ant akmens. Vos priartėjus jis čiūžtelėjo nuo akmens į vandenį ir pasislėpė tarp žoių.

Išvydusi nuotraukas mokslininkė Dalia Bastytė patvirtino, kad jose užfiksuota būtent Lietuvoje nepageidaujama geltonausių vėžlių rūšis.

Kenkia savo vietinėms rūšims

Pasak D.Bastytės – geltonausis vėžlys yra labai giminingas raudonausiams vėžliams. „O šie yra įtraukti į 100 pavojingiausių invazinių pasaulio rūšių sąrašą. Jie yra itin plačiai išplitę už savo gimtųjų buveinių ribų. Natūraliai raudonausis vėžlys aptinkamas Šiaurės Amerikoje“, – teigia roplius tyrinėjanti mokslininkė.

Europoje geltonausiai ir raudonausai vėžliai konkuruoja su baliniais vėžliais ir kadangi yra atsparesni, agresyvesni ir greičiau besiveisiantys, pastaruosius išstumia iš jų buveinių. Būtent dėl Lietuvoje nykstančių balinių vėžlių išstūmimo iš jų buveinių jo geltonausis giminaitis ir yra nemėgstamas.

Tiesa, nėra patikimų įrodymų, ar geltonausiai ir raudonausiai vėžliai Lietuvoje sugeba veistis ir išgyventi mūsų šaltas žiemas, tačiau kaimyninėse šalyse tokie faktai jau yra užfiksuoti.

Nėra patikimų įrodymų, ar geltonausiai ir raudonausiai vėžliai Lietuvoje sugeba veistis ir išgyventi mūsų šaltas žiemas, tačiau kaimyninėse šalyse tokie faktai jau yra užfiksuoti.

Pietinėse šalyse ši invazinė rūšis yra stipriau išplitusi. Portugalijoje gamtininkai netgi organizuoja jų gaudymo ir naikinimo akcijas. Jų metu sugaunama ir sunaikinama tūkstančiai šių vėžlių.

Nuo 2009 m. raudonausiais vėžliais yra uždrausta prekiauti Lietuvos gyvūnėlių parduotuvėse. Tiesa, geltonausiai iki šiol legalūs, nors jų žala daroma yra beveik tokia pati.

Platina neatsakingi gyvūnų mylėtojai

Pasak D.Bastytės amerikietiški vėžliai Lietuvoje ir kitose valstybėse apsigyveno dėl neatsakingo naminių gyvūnų augintojų elgesio.

„Žmonės, gyvūnėlių parduotuvėje nusipirkę mažą ir mielą vėžliuką, dažnai nepagalvodavo, kad šis gyvūnas užauga iki 30 cm ilgio ir tampa dideliu vėžliu, kuriam reikia nemažo akvariumo su stipria filtravimo sistema, o juo rūpintis gali tekti net 50 metų.“ , – apie nelaukto svečio atsiradimo Neryje ir kituose vandens telkiniuose priežastį pasakoja mokslininkė.

Kai naminiai vėžliukai paauga, nemaža dalis jų savininkų paleidžia savo mažuosius draugus į natūralius vandens telkinius. Taip atsikratoma augintinio ir padaroma didelė žala gamtai.

Pasak D.Bastytės Lietuvoje iki šiol nėra veikiančios sistemos, kam pavojingų lietuviškai gamtai vėžlių augintojai galėtų juos perduoti, o ne išmesti. Norėdami jų atsikratyti jie sugalvoja pačių įvairiausių būdų. Tačiau pats blogiausias iš jų – paleisti į natūralią šalies gamtą.

Mokslininkė nedrįso prognozuoti, ar Neryje aptiktam geltonausiam vėžliui pavyks išgyventi ir ar greitu metu tai netaps sostinės gyventojams įprastu vaizdu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius