-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo nuodų Varėnos rajone gaišta gyvūnai, valdininkai ignoruoja pagalbos prašymus

Daugiabučio namo laiptinėje guli papilta, kaip manoma, nuodų, nuo jų, tikėtina, nugaišo mažiausiai trys katės, tačiau gyventojai jaučiasi bejėgiai – visos valstybinės institucijos, į kurias jie kreipėsi pagalbos, norėdami būti tikri, kad jiems patiems negresia pavojus, varinėja žmones viena pas kitą arba delsia imtis aktyvių veiksmų.
Girtuokliai vis dažniau apsinuodija alkoholio surogatais.
Nuodai / Photos.com

Istorija Varėnos rajono Matuizų kaime prasidėjo praėjusį antradienį, kai viena daugiabučio gyventoja lauke rado agonijos apimtą ir galūnių nevaldantį savo katiną. Iš pradžių moteris manė, kad jį sumušė koks niekdarys, verkdama parsinešė gyvūną namo, tačiau šis neilgai trukus nugaišo.

Kitą dieną gyventojai greta namo aptiko dar vieną kojų nevaldančią ir traukulių tampomą katę – šį kartą kieme gyvenusią benamiukę. Vienas kaimynas nuvežė gyvūną pas veterinarą, tačiau paaiškėjo, kad katytei niekuo padėti nebeįmanoma, ją teko eutanazuoti. Tąkart veterinaras išreiškė nuomonę, kad abi katės, sprendžiant iš simptomų, kažkuo apsinuodijo.

Sekmadienį greta namo aptiktas trečias konvulsijų apimtas ir galūnių nevaldantis katinas, priklausęs dar vienai namo gyventojai. Jo net nespėta nuvežti iki veterinaro – gyvūnas nugaišo pakeliui. Namo gyventojų įtarimas krito ant vienos kaimynės, ne kartą prasitarusios apie savo nemeilę katėms, kurios neva apšlapina jos buto duris ir išrausia darželį.

Netrukus prie šios kaimynės durų buvo aptikta kažkokios žalios medžiagos juosta. Kaimynų manymu, tai galintys būti kažkokie skysti tepami nuodai, kurie vėliau sudžiūsta ir lieka padengę pateptąjį paviršių. Be to, atsirado žmonių, girdėjusių, kaip įtariamoji pasigyrė pagaliau „susitvarkiusi su katėmis“ ir galėsianti gyventi ramiau.

Nuogąstaujantys, kad apsinuodyti neaiškia medžiaga gali ir žmonės, o ypač name gyvenantys vaikai, gyventojai ėmė belstis į įvairias tarnybas ir prašyti pagalbos. Tačiau valdininkų ir pareigūnų abejingumas, su kuriuo šį pirmadienį teko susidurti, nemaloniai apstulbino.

Valdininkų ir pareigūnų abejingumas, su kuriuo teko susidurti namo gyventojams, nemaloniai apstulbino.Varėnos rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos valdininkai pareiškė, kad trys negyvos katės bei galimų nuodų pėdsakai laiptinėje nepatenka į jų kompetencijos ribas ir pasiūlė kreiptis į policiją.

Policijos pareigūnai pasiūlė gyventojams atvažiuoti į komisariatą ir parašyti pareiškimą apie įvykdytą nusikaltimą – žiaurų elgesį su gyvūnais – ir savo įtarimus, tačiau patys nematė reikalo ilgai nedelsę važiuoti į įvykio vietą ir aiškintis, kokių cheminių medžiagų yra daugiabučio laiptinėje ir ar žmonių sveikatai nėra iškilęs pavojus, jau nekalbant apie tai, kad derėtų pradėti tyrimą dėl nusikaltimo, įvykdyto prieš gyvūnus.

Tada gyventojai kreipėsi Visuomenės sveikatos centro Varėnos skyrių, ragindami atvykti ištirti, ar nėra iškilęs pavojus žmonių sveikatai. Šio skyriaus valdininkai pareiškė, kad gyventojams dėl nuodingų medžiagų surinkimo derėtų kreiptis ne į juos, o į ugniagesius-gelbėtojus. Pastarieji atsikirto, kad važiuotų surinkti nebent gyvsidabrio iš sudaužyto termometro, o kažkokia įtartina medžiaga laiptinėje – ne jų reikalas. Neva tegul viską aiškinasi policija.

Galiausiai policijos pareigūnai sutiko apsilankyti Matuizose, bet tik antradienio rytą. Tačiau šio daugiabučio gyventojams taip ir liko neaišku, kokia institucija – policija, ugniagesiai-gelbėtojai, visuomenės sveikatos specialistai ar valstybės veterinarai – turėtų pirmieji suskubti į pagalbą ir išgelbėti juos nuo baimės, kad kates numarinusios medžiagos nepakenks ir jiems bei jų vaikams.

Galbūt atsakymą į šį klausimą turi institucijos, kurioms pavaldžios visos minėtos tarnybos – Vyriausybė, Sveikatos apsaugos ministerija bei Vidaus reikalų ministerija. 15min.lt pamėgins gauti šių aukščiausių valstybės institucijų komentarus ir galbūt taip padėti nerimo ir nežinios kamuojamiems Matuizų gyventojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius