Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Pifas“ laimėjo pirmąją bylą teisme prieš gyvūnų skriaudėją

Susirūpinusi dėl žiauraus susidorojimo su gyvūnu atveju Rukloje, gyvūnų gerovės tarnyba „Pifas“ inicijavo ikiteisminį tyrimą prašydama ištirti šio įvykio aplinkybes ir nubausti skriaudiką.
Gyvūnų globos draugijos „Pifas“ savanorės Aušra, Milda ir Laima.
Gyvūnų gerovės tarnybos „Pifas“ savanorės / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Rugpjūčio 25 d. skubos tvarka įvykęs Jonavos apylinkės Teismo posėdis pripažino asmenį, padariusį šį nusikaltimą kaltu ir skyrė jam piniginę baudą. Sužaloto gyvūno teises atstovavo specialus gyvūnų gerovės tarnybos „Pifas“ įkurtas projektas „Gyvūnų apsaugos fondas“, kuriame dirba ne tik gyvūnų apsaugos specialistai, bet ir patyrę teisininkai.

Rugpjūčio 20 d. į GGT „Pifas“ kreipėsi Ruklos gyventoja ir pranešė, kad jos kaimynas iš 5 aukšto pro langą išmetė katytę, o į įvykį atvykę policijos pareigūnai paliko gulėti sužalotą gyvūną neiškvietę Valstybinės maisto ir veterinarinės tarnybos inspektoriaus arba veterinaro apžiūrėti sužaloto gyvūno bei suteikti jam pirmąją pagalbą. Atvykę į įvykio vietą „Pifo“ savanoriai nuvežė sužalotą gyvūną pas veterinarą, kuris nustatė 4 mėnesių katytei žandikaulio skilimą, kojos lūžį, kitus kūno sumušimus.

Teismo posėdis įvyko rugpjūčio 25 d. Prieš 8 metus teistas už žmogžudystę ir neseniai grįžęs iš kalėjimo atlikęs bausmę asmuo prisipažino padaręs šį nusikaltimą.Dėl šio įvykio „Gyvūnų apsaugos fondo“ savanoriai kreipėsi į Jonavos rajono policijos komisariato viršininką oficialiu raštu prašydami paaiškinti ir nurodyti, dėl kokių priežasčių nuvykę į įvykio vietą pareigūnai neiškvietė veterinarijos gydytojo ar Valstybinės maisto ir veterinarinės tarnybos inspektoriaus, kadangi gyvūno sužalojimo įvertinimas reikalingas sprendžiant administracinės ar baudžiamosios atsakomybės klausimą.

Tik po trijų dienų nuo įvykio ir „Pifo“ savanorių paskatinti, policijos pareigūnai nuvyko apžiūrėti gyvūno. Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas pagreitinto proceso tvarka. Teismo posėdis įvyko rugpjūčio 25 d. Prieš 8 metus teistas už žmogžudystę ir neseniai grįžęs iš kalėjimo atlikęs bausmę asmuo prisipažino padaręs šį nusikaltimą. Teisėja jam skyrė 3 MGL piniginę baudą už padarytą nusikaltimą be laisvės atėmimo. Iš vyriškio taip pat priteista 200 litų „Pifui“ atlyginti civilinį ieškinį už veterinarines išlaidas.

Kaip teigė gyvūnų gerovės tarnybos „Pifas“ direktorė bei projekto „Gyvūnų apsaugos fondas“ vadovė Brigita Kymantaitė, „Gyvūnų apsaugos fondo“ idėja gimė jau seniai, tačiau vienas po kito pasipylę žiauraus elgesio su gyvūnais atvejai, atsakingų įstaigų darbo nekompetentingumas, visuomenės narių nesupratingumas apie gyvūnų  poreikius, jų teises ir laisves privertė ją skubiai įgyvendinti.

„Šiuo projektu skatinsime visuomenės narius nelikti abejingais, nebenutylėti apie pastebėtus nusikaltimus, labiau suprasti visų gyvūnų poreikius, stengsimės užtikrinti, kad gyvūno kankinimo ar kitokie netinkamo elgesio su jais atvejai visuomet butų pranešami ir tiriami, atsakingų pareigūnų darbas taptų efektyvesnis ir kokybiškesnis“, – pasakojo B. Kymantaitė.

„Gyvūnų apsaugos fondas“ tai gyvūnų gerovės tarnybos “Pifas“ projektas, kurio pagrindiniai tikslai: skatinti gyvūnų gerovę ir jų apsaugą bei gyvūnų gerovės įstatymų įgyvendinimą; užtikrinti, kad būtų įgyvendinamos 5 gyvūnų laisvės bei didinti visuomenės domėjimąsi visų gyvūnų gerove, skatinti pagarbą ir gailiaširdiškumą gyvūnams.

Gyvūnų gerovės tarnyba „Pifas“ yra visuomeninė pelno nesiekianti organizacija, jungianti bendraminčius, kuriems rūpi gyvūnų gerovė. Tarnyba, remiama visuomenės, savo veikla siekia humaniškais ir efektyviais metodais išspręsti valkataujančių ir benamių gyvūnų problemą Lietuvoje. Daugiau informacijos www.pifas.org.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius