Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmieji gandrai jau skelbia pavasarį

Gandrai jau praneša apie prasidėjusį šiltąjį metų pusmetį. Trečiadienį lietuviai minėjo Gandro dieną – buvo tikima, kad šią dieną raudonkojai paukščiai išvaiko paskutinius žiemos ledus.
 Pirmieji gandrai į Lietuvą sugrįžo kovo pirmąją pusę, tačiau masinis jų grįžimas paprastai fiksuojamas balandžio viduryje.
Pirmieji gandrai į Lietuvą sugrįžo kovo pirmąją pusę, tačiau masinis jų grįžimas paprastai fiksuojamas balandžio viduryje. / „15min“ nuotr.

Pirmieji gandrai į mūsų kraštą parskrido jau prieš porą savaičių. Pasak Ventės rago ornitologo Vytauto Jusio, tada jie pasirodė ties Karkle bei Panevėžio rajone. Vėliau parskrido į Šilutės rajoną, Trakus, o prieš tris dienas nutūpė ir ties Ventės ragu. Bet didysis grįžimas, pasak ornitologo, bus balandžio pradžioje, o viduryje pradeda dėti ir kiaušinius.

„Nedaug kas žino, kodėl būtent kovo 25-oji yra Gandro diena. Tai susiję dar su viena švente. Visi žinome, kad gandrai parneša vaikelius, o vaikelis gimsta po devynių mėnesių. Nuo trumpiausios nakties, tai yra Joninių, iki Gandro dienos kaip tik sueina 9 mėnesiai“, – šypsojosi V.Jusys.

Klaipėdos etnologė Valerija Jankūnaitė pasakojo, kad anksčiau šią dieną niekas nedirbdavo. Ir net paukščiai per Gandro dieną nesukdavo lizdų. „Svarbu, kaip gandrą pamatysi. Jei skrendantį – reiškia, kad seksis visi darbai, jei tupintį – viskas sunkiai eisis“, – sakė etnologė.

Pagal liaudies išmintį, netekėjusioms merginoms pamatytas skrendantis gandras reiškė, kad jos tais metais ištekės, o išvydus tupintį, kad liks savo tėvų namuose. Mokiniui skrendantis gandras rodė, kad sėkmingai „perskris“ į kitą klasę, stovintis – pasiliks toje pačioje klasėje antriems metams.

Svarbu, kaip gandrą pamatysi. Jei skrendantį – reiškia, kad seksis visi darbai, jei tupintį – viskas sunkiai eisis, – sakė etnologė.Gandras, anot etnologės V.Jankūnaitės, yra vaisingumo simbolis. Senesniais laikais kiekvienos sodybos šeimininkas stengdavosi iškelti gandralizdį, kad čia apsistotų gandrai. Buvo tikima, kad tada sodyboje visada krykštaus vaikai.

Pasak ornitologo V.Jusio, būtent dėl vaisingumo gandras ir išrinktas nacionaliniu Lietuvos paukščiu. Jis yra laikomas nacionaliniu paukščiu ir dar keliose valstybėse.

Pašnekovo duomenimis, Lietuvoje kasmet peri apie 13 tūkst. baltųjų gandrų porų bei nuo 500 iki 800  juodųjų gandrų porų. Dažniausiai šie paukščiai išperi po tris gandriukus, o šalies rekordas buvo pasiektas tada, kai gandrų porelė susilaukė šešių atžalų.

Paruošė lizdus

Parskrendančių į Lietuvą sparnuočių laukia energetikų paruoštos naujos lizdavietes. Pernai ir šį pavasarį akcinės bendrovės VST specialistai nuo elektros stulpų ant specialiai sumontuotų stovų perkėlė beveik 1000 gandralizdžių.  

Siekiant išsaugoti pamėgtas gandrų lizdavietes bei užtikrinti saugų elektros energijos tiekimą, ankstyvą pavasarį ir vėlyvą rudenį bendrovė virš elektros stulpų iškelia specialius metalinius stovus, ant kurių paukščiai vėliau gali saugiai sukti savo lizdus.

Akcinės bendrovės VST aptarnaujamoje teritorijoje yra apie 3000 gandralizdžių sukrautų ant elektros stulpų. Šį pavasarį Vakarų Lietuvoje energetikai iškėlė daugiau kaip 500 gandralizdžių.

 Mokslininkų teigimu, gandrai noriai krauna lizdus ant elektros stulpų dėl keleto priežasčių: kitų gandralizdžiams krauti tinkamų vietų ženkliau sumažėjo – liko mažiau didelių medžių, vandens bokštų, senų vienkiemių. O elektros linijų atramos yra pakankamai aukštai, tad gandrams patogu priskristi, be to jiems gali patikti ir elektros laidų skleidžiama šiluma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius