Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norima, kad po penkerių metų mikroschemomis būtų žymimi visi keturkojai augintiniai (atnaujinta 11.02 val.)

Po oda įterptas elektronines identifikavimo mikroschemas nuo kitų metų privalės turėti iš Lietuvos išvežami keturkojai, o po penkerių metų jais bus privaloma žymėti visus šunis ir kates.
Konkurso dalyviai
Šuo / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Keturiolikos skaičių elektroninės mikroschemos naminiams augintiniams pradėtos implantuoti Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare. Veterinarai katėms ir šunims jų šeimininkų pageidavimu jau įterpė apie 50 tūkst. tokių mikroschemų, rašo dienraštis „Lietuvos žinios“.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas Antanas Paliutis sako, kad iki šiol iš Lietuvos išimties tvarka buvo leidžiama išvežti ne tik mikroschemomis, bet ir specialiomis tatuiruotėmis žymėtus šunis bei kates.

Tačiau nuo 2011–ųjų pradžios oro uostų bei pasienio tarnybų veterinarai mikroschemų neturinčių gyvūnų į užsienį nebeleis išvežti, nes tokią tvarką diktuoja Europos Parlamento bei Europos Tarybos dokumentai.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba taip pat informuoja, kad viešojoje erdvėje skleidžiama netiksli informacija.Neseniai ir Lietuvoje parengtas Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymas, numatantis, kad nuo 2016-ųjų jau visi šalyje auginami šunys bei katės privalės turėti elektronines identifikavimo mikroschemas. Taip siekiama, kad nebeliktų valkataujančių gyvūnų, nes pagal keturkojo turimą mikroschemą bus nesunku nustatyti jo šeimininką.

Implantą turintis gyvūnas nesekamas, jo buvimo vieta nežinoma. Tad pasiklydus šuniui ar katei, jį rasti šeimininkui mikroschema pagelbės tik tuo atveju, jei apie rastą gyvūną bus pranešta veterinarams, o šie susisieks su žymėtus gyvūnus registruojančiomis tarnybomis.

Vilniuje dirbantis veterinarijos gydytojas Dalius Liutkus teigė, kad pagal sudarytą sutartį su sostinės savivaldybe vilniečių augintiniams mikroschemos po oda įterpiamos šeimininkui sumokėjus 40 litų ir su savivaldybe sudarius sutartį, įpareigojančią kas mėnesį už šunį mokėti po 10 litų, už katę – po 3 litus. Nesudariusiems sutarčių šeimininkams už implantą tenka mokėti 100 litų.

Papildyta 11.02 val. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba penktadienį išplatino pranešimą, kuriame patikslino, kad prievolė visus iš vienos valstybės į kitą vežamus šunis, kates ir šeškus pažymėti poodinėmis mikroschemomis įsigalios ne nuo kitų metų pradžios, o nuo 2011 metų liepos 3-iosios.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba taip pat informuoja, kad viešojoje erdvėje skleidžiama netiksli informacija apie prievolę nuo kitų metų paženklinti specialiomis mikroschemomis visus Lietuvoje laikomus arklius, šunis, kates ir naminius šeškus.

Tarnyba pabrėžia, kad kiekvienas savininkas visus arklinių šeimos gyvūnus privalo registruoti Ūkinių gyvūnų registre, o ženklinti mikroschemomis privaloma tik tuos, kurie gimę po 2009 m. birželio 30 d. Šiuo metu, vadovaujantis Gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo įstatymu, gyvūnų laikymo ir ženklinimo taisykles nustato savivaldybės, taip pat jos prižiūri kaip tos taisyklės yra įgyvendinamos.

„Žemės ūkio ministerija rengia gyvūnų globos laikymo ir naudojimo įstatymo pakeitimo įstatymo projektą dėl gyvūnų gerovės ir apsaugos. Šiame teisės akte numatoma nuostata, kad nuo 2016 m. turės būti suregistruoti visi Lietuvoje laikomi gyvūnai augintiniai (šunys, katės), tačiau šiuo metu minėto įstatymo pakeitimo projektas yra tik ruošiamas“, – patikslino Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius