Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Prie Vyriausybės „piketavę“ vilkai nešė žinią apie savo problemas

Vilniuje, V.Kudirkos aikštėje, šeštadienį vyko neįprastas renginys – vilkų „piketas“. Trisdešimt natūralaus dydžio vilkų maketų į aikštę buvo sunešti nevyriausybinės gamtosauginės organizacijos „Baltijos vilkas“ narių tam, kad būtų atkreiptas dėmesys į vis aštrėjančias vilkų problemas.
Vilkų „piketas“ Vilniaus V.Kudirkos aikštėje
Vilkų „piketas“ Vilniaus V.Kudirkos aikštėje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Aš nenoriu, kad mano kailis kabėtų virš židinio“, „Norėčiau, kad mano vaikai gyventų saugiai“, „Lietuva ir mano namai“, „Aš jūsų bijau labiau, nei jūs manęs“, „Avis ūkininko, elnias medžiotojo, o kas mano?“ – tokiomis žinutėmis vilkų maketai kreipėsi į miesto gyventojus. „Vilkai ateina pasikalbėti apie jiems rūpimas problemas. Mes padedame, kad jų balsas būtų išgirstas“, – teigia akcijos „Vilkai kalba“ organizatoriai, kurie su vilkų maketais į miesto erdves artimiausiomis savaitėmis leisis dar ne kartą.

Akcijos tikslas – didinti visuomenės supratimą apie vilką

Organizacijos „Baltijos vilkas“ tarybos pirmininkas Andrius Laurinavičius sako, kad pagrindinis akcijos tikslas yra didinti žmonių supratimą apie vilką ir mažinti dėl nežinojimo kylantį susipriešinimą bei paskatinti problemas spręsti taikiai ir tvariai, sugyvenimo keliu.

„Dialogas visada padeda suprasti vieniems kitus. O kai yra supratimas, tai ir pykčio bei baimės lieka mažiau. Tada tampame atviri ir pasiruošę atrasti taikius sprendimus. Ši akcija netiesiogiai kviečia pabendrauti su mums lietuviams labai svarbia rūšimi – vilkais. Pabendravus suprasti, kodėl šiandien vis dar vyksta konfliktai su jais ir kaip galime kažką dėl to padaryti“, – sako „Baltijos vilko“ tarybos pirmininkas ir primena, kad šiuo pirmu piketu akcija „Vilkai kalba“ tik prasidėjo, nes artimiausiu metu numatyta ne tik kartoti tokius piketus Vilniaus aikštėse, bet ir kviesti visuomenę į paskaitas, diskusijas ir filmų peržiūras.

Akcijos socialinėje reklamoje – vilko ir avies dialogas

Šiai akcijai buvo sukurta ir socialinė reklama, kuria siekiama skatinti visuomenės sąmoningumą ir parodyti, kad konfliktas tarp vilko ir ūkininkaujančio žmogaus gali būti išspręstas kur kas taikingesnėmis priemonėmis, nei vilkų populiacijos mažinimas. Tokios reklamos herojus – avytę, besiskundžiančią vilko žiaurumu, ir vilką, ginantį savo poziciją, – įgarsino „Keistuolių teatro“ aktoriai Severina Špakovska ir Andrius Kaniava.

VIDEO: AVIES IR VILKO DIALOGAS

Akcijos organizatoriai teigia, kad vilkų konfliktas su ūkininkais yra praktiškai neišvengiamas dėl avininkystės plėtros šalyje. „Nesuprasdami laukinio gyvūno prigimties ir nerasdami sutarimo tarpusavyje, baudžiame silpniausius, kasmet juos pasmerkdami mirčiai. Vilkų daroma žala gyvulių augintojams yra signalas, kad mums visiems reikia ieškoti taikesnių bei tvaresnių būdų sugyventi su aplinka“, – sako organizacijos narė Lina Paškevičiūtė, apgailestaudama dėl šiemet rekordinės vilkų medžioklės kvotos ir ragindama taikaus vilko ir ūkininkų sugyvenimo būdų ieškoti specialioje svetainėje www.SaugiAvis.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius