Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rygoje – delfinų piešinių paroda (nuotraukos)

Trečiadienį, minint Lietuvos Nepriklausomybės dieną, Rygoje, Latvijos Gamtos muziejuje atidaroma delfinų piešinių paroda „Vandens ženklai“.
Delfinai tapo.
Delfinai tapo. / Alfonso Mažūno nuotr.

Muziejus kiekvienais metais sulaukia daug lankytojų iš kaimyninės Latvijos, tad ši paroda – tai dovana broliams latviams Lietuvos nacionalinės šventės proga. Iš viso vienuolika muziejaus delfinų nuo rudens gyvena Graikijoje, Atikos zoologijos sode, nes Jūrų muziejaus delfinariumas uždarytas rekonstrukcijai.

„Kol delfinariumas yra rekonstruojamas, o gyvūnai atostogauja Graikijoje, negalime pakviesti į pasirodymus, tad siūlome susipažinti su kitais delfinų gebėjimais“, – sakė Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė. Parodoje „Vandens ženklai“ puikuosis penkiolika delfinų nupieštų paveikslų.

Delfinas piešia teptuką laikydamas dantimis, o piešimas šiam žinduoliui – tai žaidimas ir bendravimas su žmogumi. Kiekvieno delfino piešinys skirtingas, atspindintis gyvūno charakterį, temperamentą, nuotaiką. Vieni paveikslai alsuoja melancholija, kituose ramų linijų bangavimą keičia intensyvių potėpių energija, švelnus teptuką vedžiojančio delfino ir lapo pokalbis pavirsta ekspresyviu, valiūkišku šėlsmu. Delfinų piešiniai – tarsi keisti ženklai, žiūrovams atveriantys vandenų pasaulio slėpinius.

Šiuos piešinius piešė trys Lietuvos jūrų muziejaus delfinai, Juodosios jūros afalinos: Argas, Glorija ir Gabija. 28–erių metų Argas – stambiausias ir stipriausias delfinas, bandos lyderis, diktuojantis taisykles, kurių laikosi kiti delfinai. Argas yra drąsus ir užsispyręs, kaip ir dera tikram būrio vadui, todėl jo piešiniai žavi ryškia spalva ir energingais potėpiais.

Glorijai yra 25–eri metai. Ji santūri, brandi delfinariumo senbuvė. Ši patelė atsakinga ir gabi, stebinanti savo sugebėjimais ir darbštumu. Jos piešiniai subtilūs, lengvi, lyriški.

Devyniolikmetė Gabija – pagrindinė artistė, itin judri ir norinti visus pažinti. Ji nuovoki, kupina energijos ir mėgstanti bendrauti. Gabija yra keturių delfinų – Premijos, Gilės, Bitės ir mažylio – mama. Šios patelės darbai žaismingi ir linksmi, ji teptuką veda lyg išdykaudama.

 Paroda „Vandens ženklai“ Latvijos Gamtos muziejuje veiks iki kovo 13 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius