Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šalčininkų rajone pasieniečių šuo išgelbėjo pasiklydusią senolę

Tarnybinio pasieniečių vokiečių aviganio uoslė bei įgūdžiai padėjo surasti garbaus amžiaus moterį, kuri savaitgalį susiruošė į parduotuvę, tačiau pakeliui į namus pasiklydo miške.
Senolę suradęs šuo Blackas
Andrejus Gračiovas ir senolę suradęs šuo Blackas / VSAT nuotr.

Sekmadienį apie 21 val. į Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinės Gintaro Žagunio užkardos pasieniečius kreipėsi Šalčininkų rajono gyventoja. Ji pranešė, kad giminės pasigedo 75 metų Poškonių seniūnijos Grybiškių kaimo gyventojos.

Buvo žinoma, kad sekmadienį ryte senolė susiruošė eiti į už maždaug poros kilometrų nuo jos namų esančią Poškonių kaimo parduotuvę. Čia ją prieš vidurdienį paskutinį kartą matė parduotuvės darbuotoja. Daugiau žinių apie dingusiąją nebuvo.

Pasak giminaičių, senolę kamuodavo atminties sutrikimai. Todėl baimintasi, kad pasirinkusi klaidingą kelią į namus moteris galėjo paklysti.

G.Žagunio užkardos pasieniečiai šią informaciją perdavė kolegoms iš gretimos Dieveniškių užkardos. Moters paieškai išvyko šios užkardos kinologas Andrejus Gračiovas bei jo augintinis pustrečių metų vokiečių aviganis Blackas.

Pasienietis su moters giminaičiais nuvyko ir apžiūrėjo pradingėlės namus, o paiešką pradėjo nuo parduotuvės. Buvo praėję daug laiko,, kai moteris čia galėjo lankytis, be to, šioje vietoje po to praeita daugybės žmonių. Tarnybiniam keturkojui buvo duota komanda ieškoti žmogaus. Sekimui pasirinkta numanoma moters ėjimo kryptis jos namų link.

Kinologą ir kartu buvusius giminaičius tamsoje Blackas nuvedė į keliukų išraižytą mišką. Po pusvalandžio paieškos šuo staiga metėsi krūmynų link, parodydamas, kad aptiko žmogų. Paskui jį nuskubėjęs pasienietis netrukus išvydo ant žemės gulinčią ir nejudančią Grybiškių kaimo gyventoją, o šalia jos moterį radusį tupintį Blacką. Iki šios vietos nuo nelaimėlės namų – maždaug trys kilometrai.

Šiuo metu Lietuvos valstybės sieną pasieniečiams padeda saugoti pusantro šimto keturkojų talkininkų.

Smarkiai sušalusi ir sušlapusi moteris nebuvo praradusi sąmonės, tačiau VSAT pareigūnui su ja susikalbėti nepavyko. Senolė tuoj pat buvo perduota kartu paieškoje dalyvavusiems artimiesiems, kurie ją iškart išsivežė.

Neabejojama, kad namo ėjusi moteris pasiklydo miške: pasukusi ne tuo takeliu ji mišku nuėjo į priešingą nuo namų pusę. Jei ne Blacko sugebėjimai, šaltą rudens naktį miške dingusios ir ant žemės pargriuvusios moters likimas galėjo būti tragiškas.

Pasieniečių kinologai ir jų šunys nuolat yra kviečiami, kai reikia rasti dingusius žmones, sulaikyti plėšikus, aptikti pasiklydusius gyvulius. Neretai pasieniečių pagalbos prašo policijos pareigūnai, į kuriuos kreipiasi bėdos ištikti gyventojai. Taip pat dažnai pasienyje gyvenantys žmonės pagalbos tiesiogiai prašo artimiausioje VSAT užkardoje.

Šiuo metu Lietuvos valstybės sieną pasieniečiams padeda saugoti pusantro šimto keturkojų talkininkų, išmokytų apieškoti vietovę, rasti žmones, narkotikus, sprogmenis, sulaikyti sienos ir kitus pažeidėjus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius