Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šunų koncentracijos stovykla Trakuose tebeveikia. Valdininkai šeimininkei išrašė baudelę (nuotraukos, video, apklausa)

Gyvūnų gerovės tarnybos „Pifas“ pateikta informacija perša mintį, kad Lietuvos teisinėms institucijoms ir valdininkams, atsakingiems už gyvūnų gerovę, derėtų pagalvoti apie kitą profesiją. Tokią, kurioje darbuojantis nebereiktų tos sunkios atsakomybės naštos nešti. Dabartinis jų darbas – tai tik formalus menkų baudelių skyrimas, nuo kurio kankinamų gyvūnų gyvybės nė kiek netampa saugesnės.
Rio ištrūko iš mirtimi grėsusio įkalinimo.
Rio ištrūko iš mirtimi grėsusio įkalinimo. / GGT „Pifas“ nuotr.

Praėjusią savaitę jau rašėme apie atokioje Trakų rajono sodyboje įrengtą šunų veisimo „fabrikėlį“, kurį aptiko „Pifas“. Jame nežmoniškomis sąlygomis laikoma daugiau nei dešimt šunų, jie kenčia nuo troškulio, bado ir ligų. (Skaitykite ankstesniąją publikaciją.) (Žiūrėkite nuotraukas, kokiomis sąlygomis sodyboje „veisiami“ šunys.)

Skelbta žinia, kad teismas „fabrikėlį“ nusprendė uždaryti, nebuvo visiškai tiksli. Paaiškėjo, kad Trakų rajono apylinkės teismas išties priėmė sprendimą iškeldinti apleistoje sodyboje laikomus šunis. Tačiau, kaip praneša „Pifas“, šiuos šunis iškeldinti gali tik pati šių šunų savininkė. Gyvūnai iš jos nebus atimti.

Taip pat tapo žinoma, kad Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMV) šunų šeimininkei skyrė 150 litų baudą už šunų nepriežiūrą. Apie tai, kad leisgyviai keturkojai turėtų būti atimti iš jų neprižiūrinčios moters, nėra net kalbos.

Gyvūnų globėjai  rugsėjo 24 dieną dar kartą oficialiu raštu kreipėsi į VMVT prašydami inicijuoti pareiškimo įteikimą teismui dėl šių šunų konfiskavimo iš jų savininkės, kai dėl savininkės kaltės gyvūnams gresia žūtis. Toks pareiškimas pagal įstatymus gali būti nagrinėjamas skubos tvarka trijų dienų laikotarpiu.

Šuo sveria tik 24 kilogramus, nors tokios veislės patino svoris turėtų būti apie 40 kilogramų. Šuo labai liesas, dehidratavęs. Matosi, kad badavo, nes jaučiami visi kauleliai, kiekvieno kaulo ataugos.Gyvūnų apsaugos fondas ir „Pifas“ savo interneto svetainėje kviečia visus šių šunų likimui neabejingus žmones pasirašyti, jeigu pritariate Trakų rajono sodyboje kankinamų gyvūnų konfiskavimui iš šeimininkės. Pasirašyti galite čia.

Šeimininkė neatsisako „verslo idėjos“

Kol valdiškos institucijos neskuba rūpintis kenčiančiais gyvūnais, „Pifo“ savanoriai sugebėjo iš šeimininkės geruoju išprašyti dar vieną jos nustekentą augintinį. Jie po ilgų įkalbinėjimų susitarė su šunelių savininke kartu nuvykti į sodybą ir pamaitinti likusius keturkojus.

„Nupirkome daug maisto ir su savininke nuvykome į apleistą sodybą. Pakeliui bandėme įtikinti atiduoti gyvūnus, tačiau akivaizdu, kad ji situaciją supranta skirtingai. Ji kategoriškai atsisako atiduoti savo noru šunis, teigdama, kad ieškos kitos vietos, kur juos toliau veis. Teigia, kad kai tik šunys pradės vesti šuniukus, juos parduosianti ir tokiu būdu pagerinsianti savo finansinę situaciją. 30 metų ji užsiimanti šunų ir kačių veisimu, todėl nematanti reikalo ką nors keisti“, – taip susitikimą su šunų šeimininke „Pifo“ atstovai aprašo savo interneto svetainėje.

„Nuvykusi į sodybą savininkė padalijo maistą, jį šunys tiesiog ryte rijo nuo žemės. Sužinojome, kad nuo šių metų pradžios ji retkarčiais ateina į sodybą pamaitinti šunų duona. Jokio kito maisto šunys negauna. Po ilgų įkalbinėjimų vis dėlto ji sutiko atiduoti silpniausiai atrodantį vokiečių aviganį, teigdama, kad jis jau per senas veisimui, todėl ir atiduosianti. Nuolatos kartojo, kad šuo yra labai gero kraujo ir stabilios psichikos, todėl ji daranti kažkam didelę paslaugą atiduodama jį dykai“, – toliau tęsiamas gyvūnų globėjų pasakojimas.

Šuo nebepajėgia kramtyti maisto

Vokiečių aviganis Rembo, kurį savanoriai tuoj pat pavadino Rio, kad šuns net vardas nesietų su tragiška praeitimi, tą patį vakarą buvo nuvežtas pas veterinarus. Daktarų išvados po apžiūros nepasirodė džiugios:

„Šuo sveria tik 24 kilogramus, nors tokios veislės patino svoris turėtų būti apie 40 kilogramų. Šuo labai liesas, dehidratavęs. Matosi, kad badavo, nes jaučiami visi kauleliai, kiekvieno kaulo ataugos. Kailis nušiuręs, pilnas prisivėlusių žolių. Ties uodegos viduriu jaučiami kaulų sustorėjimai, uodega karšta, kreiva, žaizdota. Apžiūros metu šuo gaudo ir graužiasi uodegą, todėl panašiausia, kad tai nervinės kilmės uodegos graužimas, kuris dažnai būna šunims, linkusiems į depresiją, kai jie laikomi pririšti ar uždaryti ir neturi ką veikti. Atlikta rentgenograma parodė, kad uodegos paskutinis ir priešpaskutinis nuo galo uodegos slanksteliai įskilę, matosi stiprus aplinkinių audinių sustorėjimas, gali būti įtrūkę raiščiai. Ateityje šuo turėtų būti atiduotas žmonėms, kurie galėtų skirti jam daug dėmesio. Kadangi kramtomieji raumenys labiau sunykę, nei turėtų būti, šuo sunkokai kramto kietą maistą. Paimtas kraujo tyrimas. Labai stiprus apyvarpės uždegimas. Taip pat yra pūlingų išskyrų iš akių. Gavus paimtų tyrimų atsakymus bus paskirtas reikiamas gydymas.“

(Žiūrėkite išvaduoto Rio nuotraukas.)

Rio apžiūra veterinarijos klinikoje

VIDEO: Rio apžiūra pas veterinarą

Kokiomis sąlygomis buvo laikomas šuo, liudija ir kiti du vaizdo įrašai, padaryti netrukus po to, kai Rio buvo išvaduotas iš sodybos ir šeimininkės „globos“. Viename užfiksuota, kaip Rio nesustodamas ir vos kelis kartus atsikvėpęs laka vandenį beveik 12 minučių. Kitame vaizdo įraše Rio ėda. Bėda ta, kad, pasak veterinarų, nuo badavimo pradėję nykti jo kramtomieji raumenys, todėl sausas šunų maistas yra sunkiai įkandamas.

Rio malšina troškulį

VIDEO: Išlaisvintam vokiečių aviganiui Rio pirmą kartą paduotas vanduo

Rio ėda

VIDEO: Rio gavo maisto

Antradienį Rio buvo perkeltas į Kauną. Čia šuo buvo išmaudytas, iššukuotas susivėlęs kailis.

„Šuo atrodo labai draugiškas. Jokioms procedūroms nerodė menkiausio pasipriešinimo. Tikimės, kad greitai jis pradės atgauti jėgas, supras, kad gyvenimas turi ir daug kitų, gražesnių, šviesesnių spalvų, o žmonės gali būti labai geri, jį tinkamai globojantys ir labai mylintys“, – tikisi „Pifo“ savanoriai.

Rio reikės dar daug įvairiausių veterinarijos procedūrų, gero ir sotaus maisto, kad grįžtų normalus svoris. Jeigu norite jam padėti, spauskite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius