-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Susikirto dėl gyvūnų duomenų

Gyvūnų registratoriai sostinėje nepasidalija duomenų archyvo. Senieji paslaugos tiekėjai jau keletą mėnesių neregistruoja vilniečių augintinių, tačiau savivaldybė iki šiol negauna įmonės sukauptų duomenų.
Pasikeitus gyvūnų registratoriui, vilniečiai savo augintinius pažymėti, užregistruoti ar išregistruoti gali 18-oje veterinarijos gydyklų.
Pasikeitus gyvūnų registratoriui, vilniečiai savo augintinius pažymėti, užregistruoti ar išregistruoti gali 18-oje veterinarijos gydyklų. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Rudenį Vilniaus miesto savivaldybė rengė viešąjį konkursą dėl gyvūnų registravimo Vilniuje. „Viena pagrindinių sąlygų buvo ta, kad konkurso laimėtojai turi gyvūnus registruoti bent 4-iose miesto vietose, nes žmonės skųsdavosi, kad prieš tai penkerius metus šią funkciją atlikęs Gyvūnų registravimo centras (GRC) gyvūnus priimdavo tik vienoje savo klinikoje“, – pasakojo savivaldybės Viešosios tvarkos ir kalbos kontrolės skyriaus vedėjas Gintautas Tamošiūnas. Anot jo, remiantis šiomis sąlygomis, konkursą laimėjo IT bendrovė „Idamas“.

G.Tamošiūnas neatmetė galimybės, kad ateityje savivaldybei teks skelbti naują konkursą įmonei, kuri atkurtų negrąžintą duomenų bazę. Konkursą surengti gali kainuoti ir keliasdešimt tūkstančių, todėl artimiausiu metu to nebus daroma.„Idamo“ vadovas Darjušas Jasinskis pasakojo, kad bendrovė, nusprendusi dalyvauti konkurse, pasiryžo sutvarkyti duomenų bazes, o gyvūnų registravimą pagal sutartis patikėti veterinarijos gydykloms. Šiuo metu bendrovė gyvūnus registruoja 18-oje veterinarijos klinikų. „Veterinarai mums perduoda duomenis, o mes juos apdorojame ir suvedame į sistemą“, – pasakojo D.Jasinskis.

Kaltina neskaidrumu

Tačiau GRC, rudenį pralaimėjusio savivaldybės skelbtą konkursą, atstovai tikina, kad konkursas buvo neskaidrus. „Kaip gali būti, kad viešąjį konkursą laimėjo brangesnes paslaugas siūliusi bendrovė? Pavyzdžiui, mes už gyvūnų ženklinimą imame 58 Lt, o naujieji registratoriai – apie 100 Lt“, – palygino GRC atstovė Jurgita Gustaitienė.

Anot jos, naujoji gyvūnų registratorė neteikia ir kitų būtinų paslaugų: „Mes pardavėme savo paslaugas pigiau, bet teikėme daugiau paslaugų. Dabar žmonės nežino, kur kreiptis radus gyvūną su identifikacijos žetonu. Pažiūrėkite ,kokias registracijos korteles išduoda naujieji registratoriai. Kur jose galima žymėti informaciją apie skiepus ir pan.?“

Savivaldybės atstovas G.Tamošiūnas paaiškino, kad paslaugų sumos išaugo, nes paslaugos teikiamos nebe vienoje vietoje, o keliolikoje.

Pateikiama informacija netinka

Be to, savivaldybė tikina nesulaukianti tinkamai paruoštų dokumentų su gyvūnų duomenimis, kuriuos per savo darbo metus sukaupė GRC. „Pagal sutartį mes, baigę savo darbus, turime perduoti duomenis savivaldybei. Tačiau mūsų duomenys jiems netinka. Man atrodo, kad savivaldybė tiesiog kabinėjasi ir pernelyg daug iš mūsų reikalauja“, – kalbėjo J.Gustaitienė.

Anot jos, savivaldybei duomenys netinka, jei prie gyvūno rūšies ir adreso nenurodyti savininko vardas ir pavardė arba jeigu nurodyta tik pavardė, be vardo. „Jeigu mes atlikome reidą ir jo metu namų duris atidaręs žmogus patvirtino, jog čia gyvena šuo, o pats atsisakė prisistatyti, tai kaip mes galime sužinoti jo pavardę? Juk savivaldybė naudojasi registro duomenimis. Be abejo, mes galėjome pasielgti nesąžiningai – apskritai išbraukti neišsamius duomenis“, – sakė GRC atstovė

J.Gustaitienė tikino, kad už duomenų tvarkymą savivaldybė GRC papildomai nemoka. Be to, savivaldybė įmonei nemokėjo už paskutinius pusantrų darbo metų, todėl esą savivaldybės skolos jai siekia 215 tūkst. Lt.

Kol kas neaišku, ar dėl biurokratinių nesusipratimų gyvūnų registracijos sąrašai nesidubliuos, ar nereikės žmonėms mokėti gyvūno mokesčio, nors augintinis jau bus nugaišęs. G.Tamošiūno tvirtinimu, taip tikrai nenutiks, nes savivaldybė turi GRC sukauptą duomenų bazės sąrašo popierinį variantą: „Mums būtų per didelis darbas viską suvesti į kompiuterį, bet tai įmanoma. Tiesiog viskas vyktų paprasčiau, jei GRC perduotų tvarkingai sukauptus duomenis.“

G.Tamošiūnas neatmetė galimybės, kad ateityje savivaldybei teks skelbti naują konkursą įmonei, kuri atkurtų negrąžintą duomenų bazę. Konkursą surengti gali kainuoti ir keliasdešimt tūkstančių, todėl artimiausiu metu to nebus daroma.

„Dabar mes bandome kaupti popierinius gyventojų prašymus įregistruoti ir išregistruoti gyvūnus, o kai GRC mums grąžins visą duomenų bazę, ją papildysime“, – kalbėjo G.Tamošiūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius