Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taikiklyje – „Ąžuolyno meškučių cirko“ vadovas Nikolajus Zobovas: reikalaujama konfiskuoti jo turimas beždžiones (video)

Gyvūnų gerovės tarnybos „Pifas“ aktyvistai kreipėsi į aplinkos ministrą Gediminą Kazlauską su reikalavimu konfiskuoti Kauno meškučių cirko šimpanzę Reginą ir žaliąją markatą Ogį. Teigiama, jog pagal galiojančius mūsų šalies įstatymus fiziniams ir juridiniams asmenims yra draudžiama nelaisvėje laikyti visų rūšių beždžiones.
„Plyšta širdis pagalvojus, kad ji ten nuolatos ir gyvena be dienos šviesos ir galimybės matyti natūralią šviesą“, – apie šį matytą vaizdą kalbėjo „Pifo“ vadovė B.Kymantaitė.
„Plyšta širdis pagalvojus, kad ji ten nuolatos ir gyvena be dienos šviesos ir galimybės matyti natūralią šviesą“, – apie šį matytą vaizdą kalbėjo „Pifo“ vadovė Brigita Kymantaitė. / Kadras iš televizijos kanalo TV3 laidos

„Ąžuolyno meškučių cirko“ internetinėje svetainėje skelbiama, kad cirkui priklauso laukiniai gyvūnai: meškos, šimpanzė Regina ir žalioji markata Ogis.

Beždžionėmis susirūpinę gyvūnų globėjai dar pernai vasario 2 d. kreipėsi į Aplinkos ministerijos Biologinės įvairovės skyriaus direktorių Laimutį Budrį dėl informacijos suteikimo apie artistų viešajai įstaigai priklausančių laukinių gyvūnų laikymo sąlygas.

Po trijų savaičių tuometinio aplinkos viceministro Ramūno Kalvaičio pasirašytame atsakyme rašyta, kad Aplinkos ministerija jokia kita informacija dėl VšĮ „Ažuolyno meškučių cirkas“ laikomų laukinių gyvūnų, išskyrus „Pifo“ rašte minimas rudąsias meškas, nedisponuoja ir dėl kitų rašte paminėtų faktų patikrinimo kreipėsi į Aplinkos apsaugos agentūrą.

Aplinkos apsaugos agentūra netrukus pranešė, kad cirkui priklausančioms rudosioms meškoms yra išduoti leidimai laikyti nelaisvėje laukinius gyvūnus.

Beždžionę parodė per TV3 talentų šou

„Daugiau jokios informacijos apie kitus cirkui priklausančius laukinius gyvūnus – žaliąją markatą ir šimpanzę, jų laikymo vietą ir sąlygas suteikta iki šiol nebuvo. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba neturi cirko gyvūnų registro, kuris yra reikalaujamas pagal veterinarijos reikalavimus cirko gyvūnams ir Komisijos reglamentą.Gyvūnas nuolatos gyvena be dienos šviesos ir galimybės būti lauke, – pažymima „Pifo“ atstovų prašyme ministrui.

Kelis kartus telefonu kreipėmės į Biologinės įvairovės skyriaus vedėją Selemoną Paltanavičių, kuris žadėjo išsiaiškinti šių gyvūnų įsigijimo, laikymo sąlygas ir aplinkybes, tačiau joks tolimesnis tyrimas atliktas nebuvo, nesiimta jokių priemonių nustatyti laukinių gyvūnų laikymo vietą ir sąlygas“, – teigiama aplinkos ministrui skirtame organizacijos „Pifas“ direktorės Brigitos Kymantaitės pasirašytame skunde.

Gyvūnų globėjai atkreipė ministerijos vadovų dėmesį, kad 2010 gruodžio 6 d. portalo diena.lt straipsnyje „Cirko vadovų poros skyrybos: kraujas ir purvo vonia“ cirko direktoriaus žmona Agnė Zobovienė mini nelegaliai laikomą beždžionę Reginą: „Žvėreliai – taip, pas mane, neleisiu jų skriausti. Balandžiai, šunys, katės. Buvau palikusi jam šunį, nugaišo. Katės gyvena daržovių dėžėse! Meškoms yra voljeras, bet kur jos gyvena? Tegul jis turi tas savo meškas, gali pasiimti ir nelegaliai įsigytą beždžionę Reginą!“

Taip pat 2010 m. gruodžio 19 d. rodytos laidos „Lietuvos talentai“ reportažo metu buvo parodyta A.Zobovienės namo rūsyje, narve, laikoma šimpanzė.

„Tai, kad Aplinkos ministerijos, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atsakingi asmenys neturi jokių duomenų apie šių laukinių gyvūnų laikymo sąlygas verčia mus nerimauti dėl gyvūnų laikymo gerovės. Narvas, kuriame buvo parodyta laikoma šimpanzė, yra namo rūsyje. Tai reiškia, kad gyvūnas nuolatos gyvena be dienos šviesos ir galimybės būti lauke. Gyvūnui visiškai nėra sudaroma galimybė laisvai judėti ir išreikšti normalų elgesį“, – pažymima „Pifo“ atstovų prašyme ministrui.

Dokumento autoriai valdžios atstovams taip pat priminė, kad vadovaujantis paties aplinkos ministro ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus patvirtintomis laukinių gyvūnų laikymo nelaisvėje taisyklėmis 7–1.2 punktu ir draudžiamų laikyti nelaisvėje laukinių gyvūnų rūšių sąrašu, draudžiama fiziniams ir juridiniams asmenims nelaisvėje laikyti visų rūšių beždžiones (primates).

Gyvūnų globėja: plyšta širdis...

„Prašome imtis priemonių nustatyti laukinių gyvūnų – žaliosios markatos ir šimpanzės įsigijimo aplinkybes, jų laikymo sąlygas bei imtis priemonių užtikrinti laukinių gyvūnų laikymo nelaisvėje taisyklių, draudžiančių laikyti nelaisvėje visų rūšių beždžiones (primates), įgyvendinimą konfiskuojant šiuos laukinius gyvūnus“, – tokiu griežtu reikalavimu gyvūnų globėjai užbaigia kreipimąsi į Aplinkos ministerijos vadovybę.

„Pifo“ vadovė B.Kymantaitė 15min.lt prisipažino, jog negali pamiršti prieš maždaug mėnesį TV talentų šou metu matyto vaizdo – narve uždarytos šimpanzės. „Plyšta širdis pagalvojus, kad ji ten nuolatos ir gyvena be dienos šviesos ir galimybės matyti natūralią šviesą. O patikrinti ar imtis kažkokių priemonių, siekiant suteikti šiems laukiniams gyvūnams tinkamas sąlygas, atsakingi pareigūnai nepajudina nė piršto...“, – apgailestavo B.Kymantaitė.

Aliaus Koroliovo nuotr./Meaka ir M.Zobovas
Aliaus Koroliovo nuotr./Meška ir M.Zobovas

Ji prasitarė, kad gyvūnų globėjai jau yra sutarę su viena tarptautine organizacija, kad esant reikalui jos atstovai padėtų perkeliant šiuos laukinius gyvūnus į didelius rezervatus, specialiai sukurtus iš nelaisvės paimtiems laukiniams gyvūnams, kur jie prižiūrimi galėtų laisvėje užbaigti savo gyvenimą.

Zobovas: žalioji markata jau išvežta

Antradienį vakare „ Ąžuolyno meškučių cirko“ vadovas N.Zobovas 15min.lt sakė, kad beždžionė Ogis iš jo jau atimta. „Žalioji markata išvežta į Kauno zoologijos sodą, nors jie tokios teisės neturėjo. Kaip jie man dabar ją grąžintų? Negali, nes bus jau paveikta jos psichika. Jei ji buvo suleista su kitomis beždžionėmis, jau su ja dirbti neįmanoma. Tas patinukas jau pradės kandžiotis. Žodžiu, jau sugadinta bezdžionė“, – kalbėjo N.Zobovas.Jūs suraskite pasaulyje nors vieną cirką, kur narvas yra 12 kvadratinių metrų“, – meškų laikymo reikalavimais piktinosi ir stebėjosi N.Zobovas.

Cirko vadovas papasakojo ir apie kitą „nelegalią“ beždžionę, kuriai gresia toks pats likimas. „Šimpanzė Regina buvo įvežta tarybiniais laikais, kai tokio reikalavimo, kad reikėtų dokumento, nebuvo. Buvo tik reikalaujama veterinarijos pažymėjimo – toks pažymėjimas yra“, – aiškino žvėrelių valdovas.

Beje, praėjusią savaitę N.Zobovo cirką netikėtai užgriuvo tikrintojų komisija – policininkas lydėjo Kauno miesto savivaldybės, Kauno maisto ir veterinarijos tarnybos, Gyvūnų globėjų asociacijos, bendrovės „Nuaras“ bei žiniasklaidos atstovus. Per patikrinimą nustatytas bene vienintelis pažeidimas: meškų vidaus voljeras, kurio plotas turi būti mažiausiai 12 kvadratinių metrų, yra vos 2,5 kvadratinio metro ploto.

Veterinarijos tarnybos atstovai planuoja šiomis dienomis raštu pateikti cirko vadovui pastabas, o N.Zobovas, nors ir sukandęs dantis, žada į jas atsižvelgti. „Sunkokai, bet padarysiu vis tiek tas patalpas po 12 metrų. Nors cirke niekada nebūna 12 kvadratinių metrų narvas – juk čia ne zoologijos sodas! Reikalavimas tikrai nepagrįstas. Jūs suraskite pasaulyje nors vieną cirką, kur narvas yra 12 kvadratinių metrų“, – piktinosi 15min.lt pašnekovas.

Už šimpanzę Reginą stos mūru

N.Zobovas apgailestavo, kad dėl prasidėjusių neramumų žlunga beždžionės Reginos gerovei skirtas ir daug pinigų pareikalavęs projektas. „Šimpanzei jau buvo padarytas stacionarus voljeras, visos lėšos jau buvo įdėtos, kad padarytume jai gyvenamąją vietą – kambarys išklotas plytelėmis, su šildymu! Buvo beveik baigtas ir lauko voljeras, išbetonuotas. Ir jeigu nebūtų visų draskymų, kurie vyksta, pavasarį jau būtų ir lauko voljeras, Regina galėtų išeiti į lauką. Kas dabar grąžins tuos pinigus?“, – piktinosi N.Zobovas, dėl visų nesėkmių kaltinantis esą ji sužlugdyti siekiančią 28 metais jaunesnę žmoną, norinčią skirtis.

„Čia prasidės dideli teisminiai dalykai. Nesvarbu, kad aš neturiu šimpanzės dokumentų. Aš eisiu iki Aukščiausiojo Teismo, eisiu ir toliau dėl Reginos!“ – 15min.lt prisipažino N.Zobovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius