-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tūkstančiai lenkų žada atsisakyti fejerverkų per Naujųjų metų sutiktuves, nes tai gąsdina gyvūnus

Sproginėjančios petardos ir fejerverkai džiugina žmonių akį, bet tampa tikru košmaru gyvūnams. Taip tikina Lenkijoje veikianti gyvūnų globos organizacija „Empatia“, be pirmus metus rengianti akciją, kurios peticiją pasirašę žmonės pasižada nešaudyti fejerverkų ir nesprogdinti petardų per Naujųjų metų sutikimą, rašo wyborcza.pl.
Naujųjų metų sutikimas sostinės centre.
Fejerverkai virš Vilniaus / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tokių asmenų, apie savo ketinimus nešaudyti fejerverkų pareiškusių socialinio tinklo „Facebook“ organizacijos „Empatia“ paskyroje, antradienio pavakarę buvo jau per 33 tūkst. Akcija pavadinta „Nešaudau per Naujuosius“. Pirmą kartą ji surengta 2010 metais.

„Naujųjų sutikimo metu triukšmas gali siekti daugiau nei 160 decibelų, o juk, tarkim, šunų klausa yra daug jautresnė nei žmonių. Todėl sunku stebėtis, kodėl gyvūnai būna tokie išsigandę“, – teigė akcijos organizatoriai.

Jie tvirtina norintys parodyti, kad petardų ir fejerverkų sproginėjimai yra labai nemalonūs daugeliui gyvūnų – tiek naminiams, tiek laukiniams. „Veterinarai šiuo metų laiku sulaukia kur kas daugiau pacientų, gyvūnai susižaloja galūnes. Triukšmo išgąsdinti šunys nutraukia pavadėlius ir bėga, kur akys mato, neretai patenka po automobiliais. Daugybė gyvūnų itin bijo girdėdami sprogimų serijas“, – aiškina organizacijos „Empatia“ atstovai.

Taip pat patariama, kaip padėti savo augintiniams išgyventi šventinius saliutus. Raminamųjų vaistų jiems galima duoti tik po konsultacijos su veterinaru. Prieš Naujųjų metų sutiktuves šunį reikėtų išvesti ilgam pasivaikščiojimui, tačiau tik su pavadėliu, kad išsigandęs gyvūnas nepabėgtų.

Pradėjus sproginėti fejerverkams, šeimininkas turėtų elgtis natūraliai ir žaisti su augintiniu. Geriausia yra uždaryti langus ir užtraukti užuolaidas, įjungti ramią muziką, kuri bent iš dalies nuslopins sproginėjimų triukšmą. Tačiau negalima gyvūnų vienų uždaryti atskiroje patalpoje ar pririšti prie baldų ir radiatorių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius