Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už prekybą baltojo lokio kailiu – bauda ir konfiskavimas

Aplinkosaugos pareigūnai Vilniuje sulaikė sostinės gyventoją E.G., kuris internetinėje skelbimų svetainėje siūlė pirkti išdirbtą baltojo lokio kailį. Šį skelbimą aptikę Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos darbuotojai netruko išsiaiškinti, kad pardavėjas neturi privalomo leidimo prekiauti laukiniais gyvūnais, jų gaminiais ar dalimis.
Baltojo lokio kailis
Baltojo lokio kailis / Vilniaus RAAD nuotr.

Baltasis lokys yra reta ir ypač saugoma rūšis. Norint prekiauti tokiomis rūšimis reikia turėti Prekybos laukiniais gyvūnais taisyklėse nurodytus dokumentus. Už prekybą laukiniais gyvūnais, neturint teisėtų jų įsigijimo bei kilmę patvirtinančių dokumentų ir leidimo prekiauti šiais gyvūnais, jų gaminiais ar dalimis, gresia administracinė atsakomybė. Minėtajam pažeidėjui gali būti skirta bauda nuo 100 Lt iki 1000 Lt. Baltojo lokio kailis konfiskuotas.

„Lietuva sąžiningai laikosi Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių konvencijos, vadinamosios Vašingtono konvencijos, kurią yra ratifikavusi, nuostatų. Šiuo tarptautiniu susitarimu siekiama ne tik saugoti nykstančius gyvūnus, bet ir neskatinti jų naikinti verslo reikalams“, – sakė aplinkos viceministras Linas Jonauskas. Todėl draudžiama komerciniais tikslais medžioti nykstančius gyvūnus, naudoti juos arba jų dalis.

Teisinimaisi nežinojimu, pasak viceministro, kad Vašingtono konvencija saugo ir plėšriuosius paukščius, ir pelėdas, ir ūdras, neatleidžia nuo atsakomybės. Antai pernai per Kaziuko mugę Vilniaus RAAD pareigūnai sulaikė prekeivį, siūliusį pirkti ūdros kailiu puoštą rankinę. Ūdra – saugoma rūšis. Neteisėtai prekiavusiam gaminiu su šio gyvūno kailiu pardavėjui teko sumokėti 500 Lt baudą, o rankinė buvo konfiskuota.

Kartais nežinojimu teisinasi ir viešųjų vietų interjerus Konvencijos saugomo gyvūno iškamša puošiantys jos savininkai. Tokios iškamšos eksponavimas, pavyzdžiui, restorane, laikomas kaip lankytojus galinti pritraukti reklama. Norintieji puošti komercines patalpas iškamšomis turi dokumentais įrodyti, kad gyvūnai yra teisėtai paimti iš gamtos, įvežti ar atvesti nelaisvėje. Jeigu savininkui nepavyksta įrodyti, kad iškamšos įsigytos teisėtai, jos konfiskuojamos arba sunaikinamos, arba perduodamos valstybei, kuri gali jas panaudoti mokslo tikslais, pavyzdžiui, atiduoti muziejui. Prieš trejus metus Kauno T.Ivanausko zoologijos muziejuje buvo įrengta speciali konfiskuotų gyvūnų iškamšoms skirta ekspozicija.

Vašingtono konvenciją pažeidžia ir neturintieji reikiamų dokumentų prekeiviai preparatais, į kurių sudėtį įeina saugomų gyvūnų dalys. Prieš kelias savaites Alytaus RAAD pareigūnai konfiskavo 43 tūteles kremų ir 8 pakuotes maisto papildų, kuriems gaminti buvo panaudotos tokios dalys. Šie preparatai bus sunaikinti teisės aktų nustatyta tvarka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius