Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Veterinarus kankina mįslė: nuo ko krenta šernai?

Alytaus rajono medžiotojams aptikus kritusių šernų ir baiminantis afrikinio kiaulių maro užkrato, veterinarijos tarnyba ėmė kasdien tikrinti miškus. Kol kas veterinarijos tarnyba nėra nustačiusi, kad šernai kristų nuo kiaulių maro.
Šernas
Šernas / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Vien Alytaus rajone Varčios miške medžiotojai aptiko 17 kritusių šernų. Todėl veterinarijos specialistai su medžiotojais kasdien tikrina trijų miškų, kur rasti nugaišę šernai, šėryklas. Manoma, kad per jas galėtų plisti užkratas.

„Jeigu sergantis šernas ateis į tą šėryklą, mes ją išdezinfekuosim, bet prieš tai jis vaikščiojo po mišką, o viso miško išdezinfekuot negalim. Vietą, kur radome krituolius dezinfekuojam, perkasam žemę“, – pasakoja Alytaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Romas Černius.

Veterinarijos specialistai dabar rekomenduoja per medžioklę šernų nebaidyti, medžioti be varovų ir šunų, kad neplistų pavojingas ligos užkratas.  

„Alytuje, miškuose, kur rasti kritę šernai, buvo didelė šernų koncentracija. Kituose plotuose tokios koncentracijos nėra. Paprastai, kur didelė koncentracija, ten ir nutinka tokie dalykai“, – svarsto medžiotojas Rolandas Micevičius.

Varėnos rajone šernus auginantis, juos prisijaukinęs medžiotojas Bronius Jurgelevičius sako, kad įprastai šernai grupėmis krinta dėl ligos. Aplinkos apsaugos ministro leidimą šernus šaudyti ištisus metus medžiotojas vadina ne visai pagrįstu.

„Gerai, iššaudysim viską, tai ką mes turėsim? Jei tai liga, tai išgaiš silpniausi, stipresni vis tiek liks. O šaudyti jauniklius ir pateles – aš prieš“, – teigia medžiotojas, šernų augintojas B.Jurgelevičius.

Veterinarijos tarnyba ištyrusi, kad šernai krito ne dėl  afrikinio kiaulių maro, siautėjančio kaimyninėje Baltarusijoje, atlieka bakteriologinius tyrimus ir žada rytoj paskelbti jų rezultatus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius