Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Žemės ūkio ministerija turės apsispręsti, ar leisti Lietuvoje naudoti gyvūnus cirke

Žemės ūkio ministerija turės apsispręsti ar į naujai ruošiamą Gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo įstatymo projektą turi būtų įtrauktas draudimas Lietuvoje naudoti gyvūnus cirke.
„Plyšta širdis pagalvojus, kad ji ten nuolatos ir gyvena be dienos šviesos ir galimybės matyti natūralią šviesą“, – apie šį matytą vaizdą kalbėjo „Pifo“ vadovė B.Kymantaitė.
Šimpanzė Regina laikoma rūsyje įrengtame narve. / Kadras iš televizijos kanalo TV3 laidos

Atsižvelgiant į nekontroliuojamą situaciją su cirko gyvūnais Lietuvoje, tokį draudimą naudoti gyvūnus cirke į naująjį projektą siekia įtraukti gyvūnų gerovės tarnyba „Pifas“. Su prašymu įtraukti šį draudimą į ministeriją kreipėsi ir kita organizacija – Lietuvos gyvūnų globos draugija.

„Keliaujantys cirkai kiekvieną savaitę keliasi iš vienos vietos į kitą. Tuo metu cirko gyvūnai nuolat laikomi vilkiko priekabose ir narvuose, kur jų prigimtiniai gyvenimo ir judėjimo poreikiai niekaip negali būti patenkinami. Šiuo metu atsakingos valstybės institucijos puikiai žino apie šią situaciją, tačiau nesiima jokių griežtų priemonių užtikrinti šių gyvūnų gerovės bei apsaugos. Tai tik įrodo, kad mūsų valstybė nėra įgali tinkamai rūpintis cirkuose laikomais gyvūnais bei juos apsaugoti. Todėl yra būtina kuo skubiau į naujojo Gyvūnų globos ir laikymo įstatymo projektą įtraukti draudimą naudoti gyvūnus cirke, siekiant ateityje apsaugoti gyvūnus nuo kančių“, – teigė Gyvūnų gerovės tarnybos „Pifas“ direktorė Brigita Kymantaitė.

Ypatingą susirūpinimą gyvūnų gerovės tarnybai kelia situacija su Lietuvoje veikiančiu registruotu cirku „Ąžuolyno meškučių cirkas“, kur nuolat randami ir nepašalinami grubūs gyvūnų laikymo sąlygų pažeidimai. Be to, iki 2004 metų šio cirko pasirodymuose dalyvavo šimpanzė Regina, neturinti jokių įsigijimo dokumentų. Ši beždžionė jau šešerius metus yra laikoma cirko vadovo namuose Kaune, namo pusrūsyje įrengtame narve be dienos šviesos ir galimybės išeiti į lauką (plačiau apie tai skaitykite čia).

Remiantis Lietuvoje galiojančių aplinkos ministro ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus patvirtintų laukinių gyvūnų laikymo nelaisvėje taisyklių 7–1.2 punktu ir draudžiamų laikyti nelaisvėje laukinių gyvūnų rūšių sąrašu, fiziniams ir juridiniams asmenims draudžiama nelaisvėje laikyti visų rūšių beždžiones. Tačiau iki šiol jokia atsakinga valstybinė institucija nesusidomėjo ir nesiėmė priemonių patikrinti, kokiomis sąlygomis ir kur yra laikomas šios rūšies gyvūnas.

Iki šiol jokia atsakinga valstybinė institucija nesusidomėjo ir nesiėmė priemonių patikrinti, kokiomis sąlygomis ir kur yra laikoma ši šimpanzė.Šių metų sausio 4 dieną „Pifas“ raštu kreipėsi į aplinkos ministrą, prašydama imtis priemonių konfiskuoti neteisėtai ir netinkamomis sąlygomis laikomą šimpanzę. Tokios rūšies gyvūnui Lietuvoje tinkamų gyvenimo sąlygų nėra, todėl bendradarbiaudama su tarptautine organizacija tarnyba surado vietą šimpanzės perkėlimui į laukiniams gyvūnams skirtą rezervatą Jungtinėje Karalystėje. Viena iš perkėlimo sąlygų  yra reikalavimas, kad šimpanzė būtų oficialiai konfiskuota. Apie tai informavus aplinkos ministerijos atsakingą darbuotoją buvo gautas įstatymams prieštaraujantis atsakymas, kad šimpanzės konfiskavimo procedūros nebus imtasi, nenurodant jokios priežasties.

Daugelyje pasaulio šalių gyvūnų naudojimas cirkuose jau yra uždraustas. Austrijoje, Kosta Rikoje, Izraelyje ir Singapūre yra visiškai draudžiama naudoti laukinius gyvūnus cirkuose. Čekijoje, Danijoje, Suomijoje, Indijoje, Švedijoje draudžiama naudoti cirke tam tikras gyvūnų rūšis. Belgijoje, Estijoje ir Lenkijoje draudžiama naudoti cirke laivėje pagautus laukinius gyvūnus.

Gyvūnų gerovės tarnyba „Pifas“ yra visuomeninė pelno nesiekianti organizacija, jungianti bendraminčius, kuriems rūpi gyvūnų gerovė. Tarnyba, remiama visuomenės, savo veikla siekia humaniškais ir efektyviais metodais išspręsti valkataujančių ir benamių gyvūnų problemą Lietuvoje.

„Gyvūnų apsaugos fondas“ – tai gyvūnų gerovės tarnybos „Pifas“ projektas, kurio pagrindiniai tikslai: skatinti gyvūnų gerovę ir jų apsaugą bei gyvūnų gerovės įstatymų įgyvendinimą; užtikrinti, kad būtų įgyvendinamos penkios gyvūnų laisvės, ir didinti visuomenės domėjimąsi visų gyvūnų gerove, skatinti pagarbą ir gailiaširdiškumą gyvūnams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius