-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ar gali katė būti vegetarė?

Vegetarizmas (mitybos praktika, kai atsisakoma mėsos, paukštienos, žuvies ir vėžiagyvių) ir veganizmas (mitybos praktika, kai atsisakoma mėsos ir gyvūninės kilmės produktų – pieno, želatinos, medaus ir kt.) yra dažni ir įprasti reiškiniai žmonių tarpe. Mitybos įpročius pakeitę dėl etinių, ekologinių ar kitokių paskatų, kartais žmonės nori pritaikyti panašius principus ir savo augintiniams. Tačiau kadangi katės yra išskirtinai mėsėdės, joms netinka ilgalaikė vegetariška mityba.
Katės negali misti vien vegetarišku maistu.
Katės negali misti vien vegetarišku maistu. / Mice.lt nuotr.

„Augintinių“ grupė „Facebook“ tinkle. Junkis ir tu, spausk LIKE.

Vegetariškos ir veganiškos mitybos trūkumai

Vegetariška mityba – tik priedas. Parduotuvėse galima rasti veganiško ir vegetariško kačių maisto. Tačiau etiketėse aiškiai parašyta, kad toks maistas turi būti naudojamas tik kaip priedas. Jokiu būdu negalima, kad veganiškas maistas sudarytų visą katės dietą. Etiketės nurodymų nepaisymas yra dažniausia klaida, kurios rezultatai visuomet būna neigiami katės sveikatai.

Katei, kurios dieta ribota, pirmiausia sutrinka šlapimo sistema. Jeigu katė ėda mėsą, jos šlapimo pH yra 6,5 arba mažesnis. Tuo tarpu vegetariški ir veganiški kačių pašarai didina šlapimo pH, o tai lemia akmenų susidarymą šlapimo takuose.

Vegetariška mityba nėra subalansuota katei. Jeigu kačių maiste nėra gyvūninės kilmės produktų, tuomet jame gausu skaidulų. O skaidulose esantys angliavandeniai nėra tinkamiausia katės raciono dalis. Katės, priešingai nei šunys, didžiąją dalį energijos gauna iš baltymų ir riebalų.

Angliavandeniai paverčiami riebalais ir transportuojami į poodį. O poodyje esančius riebalus sudeginti yra daug sunkiau, nei gauti energiją tiesiogiai iš riebalų, patekusių į žarnyną.

Taip pat angliavandeniai turi aukštą glikemijos indeksą. Tai reiškia, kad angliavandeniai greičiau ir aukščiau pakelia gliukozės lygį kraujyje nei kitos medžiagos. Pakilus gliukozės kiekiui išsiskiria hormonas insulinas. Apskaičiuota, kad jeigu katės dubenėlyje visą laiką yra pašaro, ji per dieną užkandžiauja 15–20 kartų. Todėl, jeigu pašare gausu angliavandenių, po kiekvieno užkandžiavimo turi išsiskirti insulinas. O kai insulino išskiriama per daug arba per dažnai, sutrinka jo gamyba. Tai sukelia cukrinį diabetą.

Vegetariškame kačių maiste kviečių gliutenas (baltymų, randamų kviečiuose, miežiuose, avižose, rugiuose) bei sojos yra keliskart daugiau nei kituose maistuose. Nors ir soja, ir gliutenas yra geri baltymų šaltiniai, tačiau šie elementai turi sudaryti tik nedidelę raciono dalį. Katėms daug naudingesi yra gyvuliniai baltymai. Su mėsa katė gauna ir kitų sveikatai būtinų elementų – taurino ir amino rūgščių.

Katės yra ypatingai jautrios net ir nežymiems mitybos pokyčiams. O gyvulinės kilmės pašaro pakeitimas vegetarišku gali sukelti žymių sveikatos problemų. Gyvūnų mitybos specialistai ir veterinarijos gydytojai vienareikšmiškai pataria netaikyti katei ribotos dietos. Vegetariška ar veganiška dieta jokiu būdu netinka katės ilgalaikei mitybai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius