Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar katės – kitų planetų pasiuntiniai?

Kad katės yra nežemiškos būtybės, teko girdėti ne kartą. Taip sako nemažai žmonių. Jų nuomone, katės per daug įdėmiai mus stebi, žaibiškai reaguoja į bet kokius pasikeitimus, nepraleidžia pro akis jokios naujovės. Pasak kačių mylėtojų, šių gyvūnų unikalumą rodo savybės, kurių neturi nei žmogus, nei kitos gyvos būtybės...
Kačių paroda Biškeke
Katė / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Katė

Pradėkime nuo kačių proto. Kačių galvos smegenys, skirtingai nei šunų, gana panašios į žmogaus galvos smegenis. Katės ir žmonės turi identiškas smegenų sritis, kurios „atsako“ už emocijas – gal todėl jos taip puikiai jaučia, kada mums linksma, kada liūdna. Nereikia ką nors sakyti ar rodyti ženklus, rainiukė viską nujaučia pati. Be to, ji šiek tiek moka „kalbėti“ – gali ištarti garsus m, n, g, f, v, h.

Sekdama grobį katė laiko galvą ir kaklą įtempusi vienoje linijoje, horizontaliai, kai tuo tarpu kiti gyvūnai galvą judina aukštyn žemyn, taip pat elgiasi ką nors veikdamas žmogus.

Katės daugiausia yra „dešiniarankės“ (tiksliau, „dešinialetenės“), o katinai – kairiarankiai. Įdomus atvirkštinis faktas: manoma, kad apie 85–90 proc. žmonių yra dešiniarankiai. Likusieji procentai kairiarankių daugiausia yra vyriškos lyties asmenys...

Katės daugiausia yra „dešiniarankės“ (tiksliau, „dešinialetenės“), o katinai – kairiarankiai.

Katė nemoka nusileisti iš medžio žemyn galva. Atrodytų, puikiausiai įsikabintų į žievę savo aštriais nagais, deja, kačių nagai nukreipti į vieną pusę. Ji nusileistų, jeigu išdrįstų judėti atbula, bet šitaip elgtis nedrįsta – nemato, kokie pavojai tyko. Taip elgtis jai atrodo labai neatsakinga.

Katė yra labai lanksti, nes turi 53 stuburo slankstelius, žmogus tik 34. Be to, katė neturi raktikaulio, o turi tiktai tarp krūtinės raumenų slypintį raktikaulinį audinį – štai kodėl gali pralįsti pro menkiausią plyšį, susiploti, kai tuo tarpu žmogus įstringa tarp tvoros lentų ir – nei pirmyn, nei atgal.

Bėgdama trumpas distancijas katė gali pasiekti 49 km per valandą greitį. Greičiausias pasaulio bėgikas jamaikietis Usainas Boltas bėga tik 45 km per val. greičiu. Pašokti į aukštį katė gali 4 kartus viršydama savo ūgį, po to visuomet sėkmingai nusileidžia ant keturių letenų. Pašokti į viršų taip aukštai žmogus nesugeba, nebent tai būtų sportininkas ir pasitelktų ilgą kartį. Stebina ir tai, kad katės, net nesimankštindamos, didesnę laiko dalį tingėdamos ir snausdamos prieš saulutę, neparanda savo fizinių įgūdžių. Paprasčiausias pasirąžymas joms atstoja ilgas valandas, žmonių praleistas sporto salėje.

Kuo dar unikalios mūsų rainiukės?

Vyriškos lyties asmenys, vyriškiai, dažnai didžiuojasi savo ūsų grožiu ir ilgiu, net dalyvauja ilgiausių ūsų konkursuose. Katės (ir katinai, be abejo!) teturi maždaug po 12 ūsų, arba vibrisių, kiekvieno skruosto pusėje. Bet tos vibrisės yra unikalūs lokatoriai, su kuriais vyriškių ūsai nepakonkuruotų. Vibrisės padeda katėms nustatyti atstumą, šilumos šaltinį, daiktų pobūdį ir dar daug ką, ko mes net nežinome. Gal todėl žmonėms tos „antenos“ kažkuo panašios į žaliųjų žmogeliukų – ateivių ryšio antenas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius