Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar žudymas geriau už sterilizaciją? Viešas laiškas Gyvūnų globėjų asociacijai

Redakcija gavo kelių savanoriškų gyvūnų globos organizacijų pasirašytą viešą kreipimąsi į Gyvūnų globėjų asociaciją. Žemiau publikuojame jį visą.
Švirkštas
Švirkštas / Photos.com nuotr.

Šių metų kovo 2 dieną Gyvūnų globėjų asociacija žemės ūkio ministrui Kaziui Starkevičiui pateikė Prašymą dėl gyvūnų globos klausimų bei iškilusių problemų. Šiame rašte Gyvūnų globėjų asociacija atkreipė gerbiamo ministro dėmesį, kad pastaruoju metu žiniasklaidoje pasirodė nemažai publikacijų, analizuojančių gyvūnų globos klausimus ir iškilusias problemas, vis dėl to, visose jose užuot bandžius spręsti beglobių problemas, analizuojamas vienų ar kitų gyvūnų globa užsiimančių organizacijų darbas ar jo specifika. Tai, anot Gyvūnų globėjų asociacijos, deja, neduoda jokios naudos sprendžiant su gyvūnų globa susijusias problemas (juo labiau, kad dauguma tokių publikacijų yra užsakomosios ir neatskleidžia realios situacijos).

Atsižvelgdami į šią Gyvūnų globėjų asociacijos išdėstytą problemą, viešai klausiame Gyvūnų globėjų asociacijos:

  1. Prašome nurodyti Jūsų gerbiamam ministrui rašte nurodytas „visas“ publikacijas, kuriomis remiamasi prieinant prie rašte išdėstytos Gyvūnų globėjų asociacijos išvados, o būtent, kad nė viena iš publikacijų nesprendžia beglobių problemų;
  2. Prašome pateikti įrodymus, pagrindžiančius rašte pateiktą teiginį, kad dauguma minimų publikacijų yra „užsakomosios“. Prašome konkrečiai įvardinti tas publikacijas, kurios buvo „užsakomosios“.

Rašte Gyvūnų globėjų asociacija kaip vieną iš didžiausių trūkumų įvardija savanoriškomis paskatomis dirbančių ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos neregistruotų gyvūnų globos tarnybų kontrolę. Asociacija pažymi, kad vertėtų pasidomėti ne tik gyvūnų laikymo sąlygomis šiose tarnybose, bet ir gyvūnų patekimo bei dovanojimo naujiems savininkams aplinkybėmis. Kai kurios jų, kaip pažymi Asociacija, atiduodamos gyvūnus naujiems šeimininkams, nepildo jokių dokumentų, todėl, esant reikalui, negali atsekti, kam koks gyvūnas buvo atiduotas. Taigi tokiu būdu kai kurios savanoriškai dirbančios gyvūnų globos organizacijos ne tik kad nepadeda spręsti gyvūnų globos problemų, bet jas dar ir gilina.

Gyvūnų globėjų asociacijos prašome:

  1. Prašome Jūsų įvardinti rašte minimas „savanoriškomis paskatomis dirbančias tarnybas“;
  2. Prašome Jūsų pateikti įrodymus, pagrindžiančius Jūsų teiginį, kad „kai kurios tarnybos atiduodamos gyvūnus naujiems šeimininkams, nepildo jokių dokumentų“ bei įvardinti šias tarnybas;
  3. Prašome Jūsų pagrįsti rašte išdėstytą nuogąstavimą, kad gerbiamas ministras turi pasidomėti gyvūnų laikymo sąlygomis šiose tarnybose, o būtent, prašome įvardinti, apie kokias tarnybas Asociacija kalba, kokius įrodymus turi pagrįsti savo teiginiui;
  4. Asociacijai visgi vertinant savanoriškomis paskatomis dirbančias tarnybas, mums rūpi išgirsti Asociacijos nuomonę ir apie kitokias tarnybas, todėl prašome Asociaciją pateikti savo vertinimą dėl UAB „Nuaras“ vykdomos veiklos, o būtent įvykio, kai UAB „Nuaras“ Alytaus filialas vienam asmeniui padovanojo mažiausiai 6 šunis, kurių likimu UAB „Nuaras“ Alytaus filialas nesidomėjo ir, kaip buvo nustatyta vėliau kitos savanoriškomis paskatomis dirbančios tarnybos, naujasis savininkas šiuos šunis pradangino. Prašome Asociacijos įvertinti šį atvejį ir atsakyti, ar nesavanoriškomis paskatomis dirbančios tarnybos tokia veikla negilina gyvūnų globos problemų.

Rašte Asociacija, be kita ko, taip pat atkreipia gerbiamo ministro dėmesį, kad gyvūnų eutanazija ne visada yra neigiamas dalykas. Kaip pavyzdį galima pateikti Rumunijos ir Šri lankos atvejus. Gyvūnų globėjų asociacija pažymi, kad šie pavyzdžiai rodo, jog žiniasklaidoje dažnai pasirodantys aštrūs pasisakymai prieš gyvūnų eutanaziją yra publikuoti žmonių, neišmanančių problemos esmės.

Gyvūnų globėjų asociacijos klausiame:

  1. Prašome pateikti statistinius duomenis, kurie įrodytų Asociacijos teiginį, kad tiek Rumunijoje, tiek Šri lankoje nepasiteisino gyvūnų sterilizavimo metodas. Prašome Asociacijos nurodyti, koks yra beglobių skaičius minimose valstybėse, kiek laiko ir kokiomis apimtimis buvo vykdomos sterilizavimo programos, taip pat, kiek padaugėjo beglobių gyvūnų konkrečiose vietovėse pritaikius sterilizacijos metodą.
  2. Prašome Asociacijos pateikti visas publikacijas, kurios, Asociacijos vertinimu yra pasisakymai „žmonių, neišmanančių problemos esmės“. Taip pat prašome Asociacijos nurodyti visus Lietuvoje esančius žmones, kurie „išmano problemos esmę“.
  3. Prašome Asociacijos įvertinti savo veiklą dalyvaujant kovo mėn. įvykusioje sterilizacijos akcijoje, kurią vykdė iš Rumunijos atvykę veterinarijos gydytojai – ar dalyvavimas šiame projekte, Asociacijos vertinimu nesukėlė pavojaus Asociacijos reputacijai ir nesudarė įspūdžio, kad Asociacijoje veikia „žmonės, neišmanantys problemos esmės“.

Gyvūnų globėjų asociacijos taip pat prašome nurodyti, ar teisingai yra suprantamas žodis pavadinime „asociacija“ ir jei taip, kiek Gyvūnų globėjų asociacijoje yra narių, kokios yra numatytos sąlygos norint tapti šios asociacijos nariu?

Klausimų rengėjai:

LGGD Vilniaus skyrius
Šiaulių gyvūnų globos namai (LGGD Šiaulių skyrius)
Utenos rajono gyvūnų mylėtojų draugija
VšĮ „Rainiukas“
VšĮ „SOS gyvūnai“
Panevėžio gyvūnų globos draugija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius