-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dažniausiai iškylančios problemos gyvūnų klausimais

Gyventojai ne visada žino, kur kreiptis vienu ar kitu atveju, susijusiu su gyvūnų nepriežiūra, laikymo taisyklių pažeidimais, įkandus gyvūnui, radus pasimetusį ar valkataujantį gyvūną ir kitais panašiais atvejais. Atsižvelgdama į tai, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atsako į dažniausiai užduodamus piliečių klausimus ir informuoja visuomenę, į kokią instituciją kreiptis vienu ar kitu atveju.
Gyvūnai
Gyvūnai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pagrindinis teisės aktas, su kuriuo būtų naudinga susipažinti visiems gyventojams, nepriklausomai nuo to, ar augina gyvūnus – Gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo įstatymas.

Gyvūnus laikantys gyventojai turėtų susipažinti su Gyvūnų laikymo taisyklėmis, kurias atskirai patvirtina kiekviena savivaldybė.

Gyvūnų gerovės pažeidimai

Pastebėjus gyvūnų gerovės pažeidimus (gyvūnas laikomas netinkamomis sąlygomis, neturi galimybės pasislėpti nuo nepalankių klimato sąlygų, sulysęs, kenčia alkį ar troškulį, kenčia nuo sužalojimų, ligų ir pan.) reikėtų kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą. Gyventojų pranešimai dėl gyvūnų sveikatingumo ir gerovės pažeidimų registruojami Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje ir jos teritoriniuose padaliniuose:

– visą parą veikiančia nemokama telefono linija  8~800 404 03,
– internete – užpildžius elektroninę pranešimo formą,
– raštu – adresu: Siesikų g. 19, LT-07170, Vilnius,
– faksu – (8-5) 249 1717.

Gyventojų pateikta informacija apie gyvūnų gerovės pažeidimus yra labai svarbi – kuo ji išsamesnė, tuo sėkmingesnis pažeidimų tyrimas. Labai svarbu, kad pranešimas būtų ne anoniminis, kad esant būtinybei galima būtų susisiekti su pranešėju dėl tyrimui reikalingos informacijos patikslinimo, arba pranešusiam žmogui pranešti apie skundo tyrimo eigą ir rezultatus.

Dėl žiauraus elgesio su gyvūnais ar jų kankinimo (gyvūnas nužudytas, kankintas, sužalotas ir pan.) reikėtų pranešti Policijai bendruoju pagalbos centro numeriu – 112.

Gyventojų pateikta informacija apie gyvūnų gerovės pažeidimus yra labai svarbi – kuo ji išsamesnė, tuo sėkmingesnis pažeidimų tyrimas.

Gyvūnų laikymo taisyklių pažeidimai

Gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo įstatyme numatyta, kad gyvūnų laikymo taisykles mūsų šalies gyvenamosiose vietovėse tvirtina ir jų vykdymą kontroliuoja savivaldos institucijos.

Gyvūnų laikymo taisyklių pažeidimų klausimais (perteklinis gyvūnų laikymas daugiabučiuose, kai kaimynas daugiabučio balkone laiko vištas, ožką ar kitus ūkinius gyvūnus, kai gyvūnai kelia triukšmą, sklinda nemalonus kvapas bendro naudojimo patalpose ir t. t., kai be antsnukio vedžiojami šunys, ypač agresyvių veislių, gyvūnai teršia bendro naudojimo patalpose, šunų vedžiojimo aikštelių įrengimo klausimu ir t. t.) reikia kreiptis į savivaldybes. Savivaldybių kontaktus galima rasti Lietuvos savivaldybių asociacijos interneto svetainėje.

Kur kreiptis, radus benamį gyvūną

Už benamių gyvūnų gaudymą, prieglaudų jiems kūrimą ir kontrolę savo kompetencijos ribose atsakingos savivaldybės. Radus benamį gyvūną augintinį, reikėtų pranešti atitinkamam savivaldybės, kurios teritorijoje rastas gyvūnas, skyriui arba susisiekti su gyvūnų globos organizacijomis, kurių kontaktus galima rasti internete.

Radus priklydusį šunį ar katę, svarbu specialiu skaitytuvu patikrinti, ar gyvūnas identifikuotas poodine mikroschema. Pagal unikalų identifikavimo priemonės numerį galima sužinoti pasiklydusio gyvūno šeimininką. Gyvūnų identifikavimo priemonių skaitytuvus turi gyvūnų globos namai ir dauguma veterinarijos gydyklų. 

Kur kreiptis, radus sužeistą laukinį gyvūną ar paukštį

Radus sužeistą laukinį gyvūną ar paukštį, reikėtų kreiptis į Aplinkos ministeriją arba tiesiogiai į Gamtos apsaugos departamentus visoje Lietuvoje. Klausimus, susijusiais su Aplinkos ministerijos kompetencija, galima pateikti elektroniniu paštu info@am.lt ar kreiptis tel. (8 5) 266 36 61. Mieste pastebėjus laukinį gyvūną, galima pranešti bendros pagalbos centro numeriu – 112.

Gyvūnų augintinių laikytojai privalo užtikrinti šunų, kačių ir kitų pasiutligei imlių gyvūnų vakcinavimą nuo pasiutligės.

Jei kyla įtarimas, kad rastas gyvūnas gali sirgti pasiutlige (nekoordinuoti gyvūno judesiai, seilėtekis, agresyvumas), reikėtų pranešti ir Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.

Kur kreiptis, įkandus gyvūnui

Jeigu įkando gyvūnas, įtariamas sergantis pasiutlige, pirmiausia reikia suteikti pirmąją pagalbą – žaizdą plauti vandeniu su muilu, dezinfekuoti 40–70 proc. alkoholiu arba jodo tirpalu ir nedelsiant kreiptis į gydymo įstaigą ir informuoti teritorinę Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą. Jei gyvūno šeimininkas žinomas, reikėtų paprašyti dokumento, patvirtinančio augintinio paskiepijimą nuo pasiutligės.

Gyvūnų augintinių laikytojai privalo užtikrinti šunų, kačių ir kitų pasiutligei imlių gyvūnų vakcinavimą nuo pasiutligės. Jei kyla įtarimas, kad gyvūnas gali būti užsikrėtęs ar sirgti pasiutlige, reikia nedelsiant pranešti privačiam veterinarijos gydytojui arba teritorinei Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.

Įtariami pasiutlige benamiai ar pasiklydę gyvūnai augintiniai turi būti laikomi ir stebimi globos namuose ne mažiau kaip 14 dienų, kad būtų galima išaiškinti jų kontaktus su kitais gyvūnais ir žmonėmis, taip pat kad suteikti pakankamai laiko gyvūnų laikytojams surasti ir atsiimti savo augintinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius