Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kačių nutukimas ir antsvoris – kas gresia jūsų augintinėms

Remiantis statistiniais duomenimis didžioji dalis naminių kačių turi antsvorio. Mūsų visuomenėje nutukusi katė, panaši į animacinio filmo herojų Garfildą, tampa norma, tačiau papildomas svoris sveikatai kenkia labiau, nei galime įsivaizduoti.
Katė
Katė / sxc.hu nuotr.

Kaip įvertinti, ar katė yra nutukusi?

Normalaus svorio katės šonkaulius galima jausti glostant jos šonus. Nenutukusios katės turi liemenį, žvelgiant į katę iš viršaus liemuo turi būti plonesnis nei pečių ir dubens juosta. Nutukusios katės ties uodegos pagrindu abejose pusėse turi riebalų raukšles. Katė laikoma nutukusia, kai jos svoris yra 20 procentų didesnis negu normalus.

Nutukimo priežastys

Kūno masė auga, kai katė suvartoja daugiau kalorijų, nei sugeba išnaudoti judėdama.

Nutukimą skatina sausas kačių maistas. Kadangi katės yra mėsėdės, jos prisitaikiusios su maistu gauti baltymų  ir riebalų daugiau nei angliavandenių. Pastarieji turėtų sudaryti tik 5 procentus dietos. O sausas kačių maistas, ypač prastesnės kokybės, angliavandenių sudėtyje kartais turi 30–40 procentų.

Katės neturi fermentų, kurie padėtų efektyviai panaudoti angliavandenius, todėl jie kaupiami riebalų pavidalu. O riebalai kaupiasi ne tik po oda, bet ir aplink širdį, kepenis, inkstus, kraujagysles, kasą, taip sutrikdoma ir šių organų veikla. Svarbu sumažinti kalorijų kiekį po sterilizacijos ar kastracijos, nes tokiam gyvūnui reikia 30 procentų mažiau kalorijų.

Sausas kačių maistas, ypač prastesnės kokybės, angliavandenių sudėtyje kartais turi 30–40 procentų.

Problemos, kurias gali sukelti nutukimas:

– Cukrinis diabetas. Nutukusios katės 2–3 kartus dažniau suserga cukralige nei nenutukusios. Nutukimas skatina hormono insulino gamybą. Kasos ląstelėse jis pradedamas sintetinti sparčiau. Tačiau, jeigu ir toliau didėja svoris ir insulino poreikis, kasos ląstelės „perdega“ ir nustoja gaminti hormoną visiškai. Taip išsivysto cukrinis diabetas.

– Atritas, raiščių plyšimas. Dėl katės svorio padidėja jėga, kuri veikia sąnarius ir raiščius. Nutukusiai katei net šokant nuo nedidelio aukščio gali trūkti raiščiai.

– Kepenų lipidozė. Kepenyse susikaupia daug riebalų, sutrinka kepenų funkcijos. Ją galima įtarti, jeigu nutukusi katė nustoja ėsti ir jos svoris staigiai mažėja. Negydant gali būti mirtina.

– Padidėjusi rizika vykdant anesteziją. Nutukę katinai sunkiau atsigauna po narkozės.

– Širdies problemos.

– Odos problemos. Oda sausėja, atsiranda pleiskanų. Katės nepajėgia pačios tinkamai pasirūpinti kailiu, ypatingai apie išangės sritį.

Katėms svoris gali didėti ir dėl hormonų disbalanso. Jeigu antsvorio turinti katė yra apatiška, jos temperatūra nukritusi, galima įtarti skydliaukės ar hipofizės veiklos sutrikimus. Tokiu atveju rekomenduojama atlikti katės kraujo tyrimą, kuris parodys, ar šios liaukos funkcionuoja tinkamai.

Per didelis svoris ne tik apsunkina judėjimą, trikdo organų veiklą, bet ir trumpina gyvenimo trukmę. Dėl nutukimo nukenčia ir gyvenimo kokybė – svoris neturi trukdyti katei žaisti ir būti aktyviai.  Katės, kurios yra nutukusios ar turi antsvorio, gyvena sotesnį, tačiau daug rizikingesnį gyvenimą.

Parengė Greta Varanavičiūtė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius