Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Katės užkariauja pasaulį

Pasaulio gyventojai laiko milijonus kačių. Labiausiai kates mėgsta JAV ir Indonezijos gyventojai. Lietuvoje šiek tiek daugiau kaip 30 procentų gyventojų laiko arba globoja šalia namų gyvenančias kates.
Kačių paroda Biškeke
Katė / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Katė

Katės gyvena visur

Katės yra paskutinė plėšrūnų evoliucijos pakopa, – rašoma gyvūnų enciklopedijoje.

Įvairių šaltinių teigimu, kačių šeimos atstovai gyveno jau prieš 50 milijonų metų, iš jų ir išsivystė didelių bei mažų kačių rūšys.

Mūsų naminės katės kildinamos iš miškinės katės (Felis silvestris). Maždaug prieš 10 000 metų šios katės pradėjo sukiotis arčiau žmonių gyvenviečių, tačiau su žmonių namuose apsigyveno tik prieš 3600 metų. Tai atsitiko Egipte, ten katės buvo garbinamos, išvežti jas svetur buvo griežtai draudžiama.

Jei tikėtume statistika, mūsų planetos gyventojai laiko arba maitina gyvenančias netoli namų maždaug 500 milijonų kačių.

Draudimai draudimais, tačiau paslėptos pirklių laivuose naminės katės vis tiek pateko į Graikiją, o iš ten paplito visoje Romos imperijoje – pasklido aplink Viduržemio jūrą išsibarsčiusiose šalyse. Jų ir dabar pilna Viduržemio jūros salose, salelėse – kas ten atostogavo, įamžino ne vieną rainiukę, besišildančią lauko kavinės terasoje.

Maždaug per 500 metų rainiukės „išsilakstė“ po Europą, nors vis dar neaišku, kaip ir kada pasiekė Britų salas. Kaip sugebėjo pasirodyti šiose salose anksčiau, nei ten inkarą išmetė romėnų laivai?

Didžiuoju šilko keliu rainiukės nukeliavo iki Kinijos ir Indijos, kur izoliuotoje tų šalių aplinkoje buvo išveistos naujos naminių kačių veislės: Siamo, Birmos katės, koratai.

XV–XVI amžiuje pūkuotosios „išsilaipino“ Amerikos kontinente, tai atsitiko atplaukus naujų žemių atradėjo Kristoforo Kolumbo laivams.

Į Australiją rainiukės atvyko gana vėlai, su naujaisiais persikėlėliais, tai atsitiko maždaug XVII amžiuje.

Katėms beliko užkariauti Šiaurės ir Pietų ašigalius, bet palikime šias atšiaurias vietas kinkinių šunims ir ruoniams. Šilumą mėgstančios katės ten neišgyventų.

Kokią naudą mums teikia katės?

Jei tikėtume statistika, mūsų planetos gyventojai laiko arba maitina gyvenančias netoli namų maždaug 500 milijonų kačių.

Didžiausios kačių mylėtojų šalys yra dvi: Jungtinės Amerikos valstijos, kur gyvena apie 55 mln. kačių, ir Indonezija, kurios gyventojai laiko 30 mln. kačių. Kačių priežiūros priemonėms daugiausiai pinigų išleidžia JAV kačių mylėtojai.

Į klausimą, kodėl žmonės taip pamėgo kates, nors šios nėra tokios prieraišios kaip šunys, galima atsakyti paprastai. Katės teturi vienintelę pareigą – gaudyti graužikus.

Užtat šunims deleguota aibė pareigų: sargauti, medžioti, traukti roges, dalyvauti sporto varžybose ir grožio konkursuose, gelbėti žmones, tarnauti policijoje, armijoje, pasienyje ir kitur. Beje, kai kurie jų pasidarbuoja už kates – medžioja ir naikina graužikus.

Šunys pluša šimtuose darbų, tačiau žmonėms vis negana ir jie vis ieško, kur dar pritaikyti šunų gabumus.

Tuo tarpu katės net svarbiausiąją savo pareigą – gaudyti peles – kartais atlieka labai prastai. Kai kurios net vengia pelių arba susidraugauja su graužikais!

Nežinia, kokią naudą mums teikia katės. Tik aišku, kad pasaulis be jų būtų tuščias ir šaltas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius