Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 06 /11:26

Keturiems panevėžiečiams pagailo naktį į miestą atklydusio sužaloto stirniuko

Penktadienio naktį, apie 1 val. namo grįžę panevėžiečiai pastebėjo greta automobilių stovėjimo aikštelės žibančias akis. Priėję arčiau vaikinai pamatė, kad prie medžio guli jaunas sužalotas stirniukas. Gyvūnui buvo lūžusi galinė koja. Panevėžiečiai neliko abejingi sužeistam gyvūnui ir dėjo visas pastangas, kad jaunikliu būtų pasirūpinta.
Stirniuku pasirūpinę panevėžiečiai
Stirniuku pasirūpinę panevėžiečiai / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Papildyta 11.26 val.

Penktadienį ryte sužeistą stirniuką apžiūrėjo veterinarai. Pirmiausia gyvūnui buvo suleisti medikamentai, sukeliantys narkozę. Tuomet įvertintos stirniuko patirtos traumos. 

Veterinarai nustatė, kad gyvūno koja lūžusi keliose vietose, matosi atviras lūžis. Nors būtų galima koją amputuoti, tačiau tai mažai kuo gelbėtų. Laukinis gyvūnas sunkiai išgyventų vaikščiodamas ant trijų kojų, dažnai gulėtų, o tai gali baigtis plaučių uždegimu.

Nuspręsta beveik vienerių metų jauniklį užmigdyti naudojant medikamentus. Netrukus kritusį stirniuką išsivežė aplinkosaugininkai.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Stirniuką nuspręsta užmigdyti
Tomo Markelevičiaus nuotr./Stirniuką nuspręsta užmigdyti

Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Alfredas Breivė taip pat atvyko į Panevėžio gyvūnu globos draugiją apžiūrėti sužaloto gyvūno. Vyras patikino, kad penktadienio vakarą aplinkosaugininkai buvo informuoti apie mieste besiblaškantį stirniuką.

Veikiausiai gyvūną vėliau kliudė pravažiuojanti mašina.

„Ketvirtadienį vakare sulaukėme skambučio, žmonės pastebėjo Parko gatvėje esančioje dviračių sporto aikštelėje besiblaškančią stirną.

Su kolegomis nuvykome į vietą, patikrinome parką, tačiau stirnos nepastebėjome. Veikiausiai gyvūną vėliau kliudė pravažiuojanti mašina“, – sakė A.Breivė.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Rūta Liberienė
Tomo Markelevičiaus nuotr./Rūta Liberienė

„Dėkoju tiems vaikinams, kurie nepaliko gyvūno mieste ir bandė jam padėti. Vienas iš jaunuolių šiandien netgi ieškojo, kas galėtų priglausti stirniuką. Deja, bet patirtos traumos buvo itin rimtos, todėl veterinarai nusprendė, kad tikslingiausia bus gyvūną užmigdyti“, – sakė Rūta Liberienė.

Gyvūną pastebėjo prie automobilių stovėjimo aikštelės

Vaikinai nedelsiant puolė spręsti, kaip padėti sužeistam gyvūnui. Jaunuoliai paskambino bendruoju pagalbos telefonu 112, tačiau čia išgirdo pasiūlymą skambinti gamtosaugininkams.

Gavę šios institucijos kontaktus vaikinai net pirmą valandą nakties drąsiai surinko telefono numerį ir tikėjosi, kad čia jie galės papasakoti apie radinį ir stirniukui bus suteikta pagalba.

Skambutis buvo nukreiptas į gyvūnų globos asociaciją. Čia panevėžiečiai buvo informuoti, kad sužalotu gyvūnu bus galima pasirūpinti tik ryte, mat įstaigos darbuotojai šiuo metu turi kitų iškvietimų, todėl nauji pranešimai statomi į eilę ir prognozuoti, kada Panevėžyje pasirodytų Kaune įsikūrusios įstaigos atstovai, sunku.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Sužalotas stirniukas
Tomo Markelevičiaus nuotr./Sužalotas stirniukas

Tuomet panevėžiečiai pagalbos kreipėsi į žiniasklaidą ir netrukus buvo rastas sprendimas. Žurnalistams telefonu pavyko prisiskambinti Panevėžio gyvūnų globos draugijos vadovei Rūtai Liberienei.

Moteris neliko abejinga sužalotam gyvūnui ir pasiūlė gyvūną priglausti Kaimiškio kaime esančioje prieglaudoje.

Teliko išspręsti vienintelį klausimą, kaip kuo saugiau sužeistą gyvūną transportuoti į laikiną buveinę.

Po kelių Rūtos Liberienės patarimų bailiam stirniukui audeklu buvo uždengtos akys, o vaikinai gyvūną įkėlė į automobilio bagažinę.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Sužalotas stirniukas
Tomo Markelevičiaus nuotr./Sužalotas stirniukas

Neskubant duobėtomis Panevėžio gatvėmis gyvūnas buvo nuvežtas į Kaimiškio kaimą. Atskiroje nuo kitų gyvūnų patalpoje sužalotas jauniklis lauks penktadienio ryto. Išaušus gyvūną apžiūrės veterinarai ir bus sprendžiama, kaip elgtis toliau.

18-23 metų panevėžiečiai Arnoldas, Marius, Gedas ir Andrius pasidžiaugė, kad pavyko sužeistam gyvūnui suteikti nors laikiną pastogę. Panevėžiečiai pažėrė ir priekaištų šiuo metu galiojančiai gyvūnų globos tvarkai.

Džiaugiamės, kad bendromis jėgomis pavyko gyvūnui surasti pastogę.

„Norėtųsi, kad sistema būtų tobulesnė. Dabar kur beskambintum, kur besikreiptum, visi nukreipinėja vieni pas kitus arba liepia laukti rytojaus. Nesinorėjo sužeisto gyvūno palikti per naktį tiesiog prie gatvės, o budėti iki ryto irgi nėra pats geriausias variantas.

Blogiausiu atveju kažkuris iš mūsų gyvūną būtume parsinešęs namo. Džiaugiamės, kad bendromis jėgomis pavyko gyvūnui surasti pastogę. Tikiuosi, kad mūsų pastangos nenueis perniek“, – kalbėjo draugai.

VIDEO: Panevėžiečiai pasirūpino sužalotu stirniuku

Bus papildyta

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius