Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl būtina paženklinti arklius

Dabar Lietuvoje laikoma triskart mažiau arklių nei prieš dešimtmetį – maždaug 18 tūkstančių. Žemės ūkio ministerija atkreipia ūkininkų dėmesį, kad arkliai turi būti paženklinti ir turėti tapatybės nustatymo dokumentus. Be jų arklių nebus galima pristatyti į skerdyklas ir gauti paramą.
Vokietija
Arkliai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vilniaus rajono Bendorių žirgyne auginama 50 arklių, visi jie paženklinti ir turi arklio pasus. Kadangi žirgai veisliniai, Lietuvos jojamieji, dokumentai tvarkomi per asociaciją

„Kasmet sulaukiame 3–4 žirgų palikuonių. Pernai buvo 3 kumeliukai, juos suženklina veterinarijos specialistas“, – pasakoja Bendorių žirgyno bendrasavininkas Marijonas Raila.

Dabar Lietuvoje laikoma triskart mažiau arklių nei prieš dešimtmetį – maždaug 18 tūkstančių, iš jų beveik 8 tūkstančiai – veislinių.

Mikroschemomis arkliai ženklinami ir jų pasai išduodami jau šešeri metai. Esą be šių dokumentų arkliukų gali laikyti pavieniai žmonės, nes daugelis ūkininkų, deklaruojančių pasėlius ir gaunančių paramą, turi turėti tokius pasus. O nuo šių metų pagal ES reglamentą vietoje paso išduodamas arklinių šeimos, kuriai priklauso ir asilai, zebrai, mulai, gyvūno tapatybės nustatymo dokumentas.

„Asilų, registruotų Lietuvoje yra 25. Arklinių šeimos gyvūnai turi būti užregistruoti. O dėl paprastų arkliukų, jų savininkas kreipiasi į savo rajono veterinarijos gydytoją, kuris suženklina ir užsako dokumentus“, – tikina Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro vyr. specialistas Edgaras Jeninas.

Per pusmetį, kai kumeliukas atvestas, reikia jį paženklinti ir gauti dokumentą. Jame be kitų duomenų įrašoma, kokiais vaistais gyvūnas gydytas. Neturint tokios informacijos, arklio neleidžiama skersti maistui. Pernai ir užpernai eksportuota maždaug po 400 arklių, daugiausiai – į Lenkiją.

„Arklių ženklinimas – saugumo garantas tiek patiems gyvūnams, tiek žmonėms. [...] Raginame laikytis tapatybės nustatymo taisyklių. Siekiant bet kurios paramos, ūkinių gyvūnų ženklinimas ir registravimas yra svarbus“, – teigia Žemės ūkio ministerijos  vyr. specialistė Aleksandra Voicechovska.

Dabar Lietuvoje laikoma triskart mažiau arklių nei prieš dešimtmetį – maždaug 18 tūkstančių, iš jų beveik 8 tūkstančiai – veislinių. Pas mus, palyginti Su Vokietijos ar Danijos ūkiais, dar mažai auginama žirgų sportui, turizmui, kitoms pramogoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius