-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Konfliktas: kaimynams trukdo 12 kačių

Dienraščio „Šiaulių naujienos“ redakciją pasiekė gyvūnus mylinčios ir jais besirūpinančios šiaulietės pagalbos šauksmas. Tik redakcijos duris pravėrusi moteris neslėpė susijaudinimo: „Pas jus atėjau iš Šiaulių miesto savivaldybės, kur gavau administracinę nuobaudą.“
Sirijoje kates maitinantis vyras.
Katės (asociatyvi nuotr.) / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak moters, gyvenančios vienoje Šiaulių miesto sodininkų bendrijoje, ji namuose laiko 12 kačių ir vieną šunį. Tačiau moters augintinių gausa kaimynai nėra patenkinti: esą katės išeina už savo kiemo ribų ir teršia jų aplinką. Galiausiai sodininkų bendrijos nariai Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir civilinės saugos skyriui parašė skundą siekdami, jog iš 12 kačių moteris pasiliktų tik dvi.

Sodo bendrija – prieš kates

Pas mane ne koks veislynas – katinai paprasti, beveisliai. Visi mano gyvūnai yra paskiepyti, prižiūrėti, registruoti ir turi pasus. 

Pasak 12 kačių auginančios moters, visi jos augintiniai anksčiau buvo benamiai, žiaurių žmonių išmesti į gatvę ir palikti joje žūti.

„Pas mane ne koks veislynas – katinai paprasti, beveisliai. Visi mano gyvūnai yra paskiepyti, prižiūrėti, registruoti ir turi pasus. Be to, jais rūpinasi geriausi Šiaulių miesto veterinarai“, – rodydama visas 12 gyvūnų laikytojo pažymas kalbėjo šiaulietė.

Deja, moters teigimu, jos meilę gyvūnams ne visi supranta.

„Sodininkų bendrijos susirinkimo metu bendrijos nariai, aišku ne visi, pasirašė protokolą, kuriame teigiama, kad esą mano katinai išeina iš mano kiemo ribų ir teršia jų aplinką. Šį protokolą jie nunešė į Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir civilinės saugos skyrių, kur už tai man skyrė 2 eurų baudą. Tačiau ne piniguose čia esmė. Esmė ta, kad bendrijos pirmininkė nori, jog aš auginčiau tik dvi kates, o kitų dešimties atsikratyčiau. Kur man jas dėti? Vežti į globos namus, kurie ir taip yra perpildyti?“ – pasibaisėjusi klausė moteris.

Kieme – negyvi kačiukai

Gausybės gyvūnų apsuptyje gyvenančios moters teigimu, sodininkų bendrijos narių skundai yra nepagrįsti ir absurdiški.

„Žinoma, kai kurios mano katės išeina iš kiemo. Tačiau ir kitų kaimynų augintiniai laisvai vaikšto. Įrodymų, kad būtent mano gyvūnai teršia kitų teritorijas, nėra. Aš į Viešosios tvarkos ir civilinės saugos skyrių net atnešiau nuotraukas, kur nufotografuotos tikrai ne kačių, o žymiai didesnių gyvūnų, pavyzdžiui, šunų išmatos“, – gausybę nuotraukų su išmatomis, toli gražu neprimenančiomis kačių „kakučių“, rodė šiaulietė.

Negana to, anot kaimynų spaudimą dėl laikomų kačių patiriančios moters, jai kažkas protestuodamas prieš jos gyvenimo būdą iškrėtė itin žiaurų pokštą.

„Kažkas į mano kiemą primėtė mažų, negyvų kačiukų. Nežinau, kas tas beširdis ir kas taip galėjo pasielgti, bet tai yra nežmogiška. Dėl šio įvykio iškviečiau policijos pareigūnus ir parašiau pareiškimą. Deja, man policininkai pasakė, kad nieko negali padėti ir kad tvarkyčiausi pati. To ir ėmiausi. Pirmas mano žingsnis – savo kieme pastačiau vaizdo kameras“, – patikino dėl šio žiauraus įvykio vos ašaras tramdanti moteris.

Savivaldybėje įžeista

Kažkas į mano kiemą primėtė mažų, negyvų kačiukų. Nežinau, kas tas beširdis ir kas taip galėjo pasielgti, bet tai yra nežmogiška. 

Anot moters, atvykusios į Viešosios tvarkos ir civilinės saugos skyrių niekas nenorėjo klausyti, o be to, pradėjo įžeidinėti dėl esą nemalonaus kvapo.

„Mane pradėjo žeminti, sakyti, kad smirdžiu katinais ir kad pasižiūrėčiau, kaip gyvenu.

O aš ir atsakiau, kad savo namuose gyvenu tik aš, mano sūnus ir mano augintiniai. Tad mes niekam netrukdome ir galime gyventi, kaip norime. Man gal irgi nepatinka iš kitų kaimynų namų sklindantis alkoholio kvapas. Dar man patarė daugiau nepriimti benamių kačių, bet aš atkirtau, jog tuomet tegu man geriau išplėšia širdį“, – apie vizitą Šiaulių miesto savivaldybėje kalbėjo dėl savo kačių likimo susirūpinusi moteris.

Išklausius šią istoriją mums iškilo begalė klausimų. O vienas iš jų: ar etiška komentuoti kito žmogaus kvapą.

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir civilinės saugos skyriaus vedėjos Vitalijos Pelenienės teigimu, pastabą dėl nuo moters sklindančio nemalonaus kvapo, būdingo neprižiūrimoms patalpoms, ji pasakė, nes jos pareigybės viena iš funkcijų – reikalauti, kad fiziniai ir juridiniai asmenys laikytųsi sanitarijos, higienos reikalavimų.

Jau kartą bausta

Be to, V. Pelenienės teigimu, prieš metus moteriai už Gyvūnų laikymo taisyklių pažeidimus jau buvo skirta nuobauda. Praėjo daugiau kaip metai, kol bendrija vėl paprašė pagalbos.

„Kad yra problema, iš dalies patvirtina ir bendrijos narių susirinkimo metu priimtas reikalavimas, ribojantis sodo sklype laikomų gyvūnų skaičių. Administracinio teisės pažeidimo protokolo surašymo metu moteris patvirtino, kad kates išleidžia už sklypo ribų. Pateikė net žiauraus elgesio su jos katėmis nuotraukas. Paklausta paaiškino, kad ji nežino, kurioje vietoje su katėmis buvo taip žiauriai pasielgta, nes į sklypą sumestos gaišenos. Dėl tokių žiaurių pasekmių iš dalies yra kalta ir ji pati, nes neužtikrino kačių priežiūros. Kadangi dėl žiauraus elgesio su gyvūnais į policiją nukentėjusioji (jos tvirtinimu) kreipėsi incidento metu, Viešosios tvarkos ir civilinės saugos skyrius tyrimo nepradės“, – teigė V. Pelenienė.

Bus leista laikyti 12 kačių

Į klausimą, ar sodininkų bendrija gali spręsti, kiek kačių gali laikyti bendrijos nariai, V. Pelenienė atsakė, kad Lietuvos Respublikos sodininkų bendrijos įstatymo 12 straipsnyje ,,Bendrijos vidaus tvarkos taisyklės“ tai reglamentuojama: 1. Bendrijos vidaus tvarkos taisyklės nustato vidaus tvarką Sodininkų bendrijai priskirtoje mėgėjų sodo teritorijoje. 2. Bendrijos vidaus tvarkos taisyklėse gali būti nustatytas ramybės laikas nakties metu, atliekų tvarkymo reikalavimai, sodo sklype leidžiamų laikyti smulkių naminių gyvūnų (triušių, nutrijų, šunų, paukščių, bičių ir kt.) rūšių sąrašas, jų laikymo tvarka ir sąlygos, bendrojo naudojimo objektų priežiūros bei kiti sodininkams svarbūs bendro gyvenimo klausimai. 3. Bendrijos vidaus tvarkos taisykles tvirtina Bendrijos narių susirinkimas. Taisyklės skelbiamos viešai Bendrijos įstatų nustatyta tvarka. 4. Bendrijos vidaus tvarkos taisyklės yra privalomos visiems asmenims, įsigijusiems mėgėjų sodo teritorijoje sodo sklypą.

Tad, anot V. Pelenienės, dėl nepasiektų kompromisų yra priimta minėto įstatymo 12 straipsnio 4 dalies nuostata: ,,Bendrijos vidaus tvarkos taisyklės yra privalomos visiems asmenims, įsigijusiems mėgėjų sodo teritorijoje sodo sklypą.“

„Kadangi bendrija tik 2015 m. gegužės 23 d. susirinkime nustatė laikomų kačių skaičių, tai moteriai bus leista laikyti 12 iki šio reikalavimo patvirtinimo turėtų kačių. Tačiau gyvūnų savininkė privalo laikytis bendrijos nustatytos tvarkos ir Gyvūnų laikymo Šiaulių mieste taisyklių reikalavimų. Nuobauda moteriai skirta už kačių padarymą bepriežiūrėmis. Taip pat jai paaiškinta, kad reikėtų sterilizuoti visas laikomas kates“, – kalbėjo V. Pelenienė.

Augintinių sveikata rūpinamasi

Priimti gyvūnų iš privačių žmonių labai nenorime ir negalime, nes nuolat taupome vietą pamestinukams, o žmonės su savo augintiniais turi tvarkytis patys

Veterinaro Pauliaus Šėvelio, kuris rūpinasi moters laikomų 12 kačių sveikata teigimu, šios katės yra tinkamai prižiūrėtos ir be galo mylimos.

„Katės yra paskiepytos, tvarkingos, blusinamos, gydomos, joms perkami vitaminai. Tad tikrai negaliu pasakyti, kad gyvūnai yra neprižiūrėti. Kartą viena iš moters kačių susilaužė koją, tai ją gydėme, statėme įtvarą“, – tikino P. Šėvelis.

Anot veterinaro, jis pats lankėsi pas 12 kačių laikančią šiaulietę ir gali patvirtinti, kad ji lygiai taip pat, kaip rūpinasi savo augintinių sveikata, rūpinasi ir savo buitimi.

„Pernai metais aš važiavau pas šią moterį, nes viena iš jos kačių buvo pakliuvusi po mašina. Galiu pasakyti, jog šios moters kiemas tvarkingas, prižiūrėtas. Žinoma, nežinau, ar tos katės iš tiesų teršia kaimynų teritorijas, bet ar išvis yra koks savivaldybės įstatymas, kuris numato, kiek kačių galima auginti sode. Moteris tikrai myli gyvūnus, tikrai jais visokeriopai rūpinasi. Be to pasikartosiu, jog ji gyvena ne bute, o sode“, – sakė P. Šėvelis.

Reikėtų voljero

Pasak Šiaulių gyvūnų globos namų vadovės Birutės Vaičiulevičienės, jei nutiktų taip, kad moteriai reikėtų atiduoti dešimt kačių, gyvūnų globos namai jų tikriausiai negalėtų priimti.

„Mes 15 metų tarnaujame miestui ir mūsų tikslas yra sumažinti benamių gyvūnų skaičių iš miesto gatvių ir panamių. Tad priimti gyvūnų iš privačių žmonių labai nenorime ir negalime, nes nuolat taupome vietą pamestinukams, o žmonės su savo augintiniais turi tvarkytis patys“, – teigė B. Vaičiulevičienė.

Taip pat Šiaulių gyvūnų globos namų vadovė pridūrė, kad moteris gali laikyti kačių tiek, kiek panorėjusi, nes ji gyvena kolektyviniame sode.

„Žinoma, reikia užtikrinti, kad katės neitų į kitų sodus ir neterštų. Manau, šiai moteriai reikėtų pasistatyti uždarą voljerą, kuriame jos augintiniai jaustųsi erdviai ir negalėtų niekur išeiti. O šiaip gyvenant ne bute, kur galima laikyti arba dvi kates, arba du šunis ir dar vadą iki 3 mėnesių, laikomų gyvūnų skaičius tikrai nėra ribojimas. Tad patarčiau visiems susitarti draugiškai, kaimyniškai, juk gyvūnai dėl nieko nėra kalti“, – rasti kompromisą linkėjo B. Vaičiulevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius