Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Kuo panašūs žmonių ir beždžionių pokalbiai?

Tarpusavyje bendraudamos beždžionėlės marmozetės naudojasi nerašytomis etiketo taisyklėmis – jos pokalbį tęsia tik sulaukusios pašnekovo atsako, tvirtina mokslininkai.
Beždžionėlė marmozetė
Beždžionėlė marmozetė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tyrimo metu mokslininkai beždžionėles patalpino atskiruose kambario kampuose, atskyrė jas užuolaidomis ir įrašinėjo, kaip jos viena su kita bendrauja.

Kiekvienas gyvūnėlis pirmiausia „pakviesdavo“ kitą beždžionėlę, palaukdavo jos atsako ir tik tada vėl imdavo skleisti garsus, rašo BBC.

Tai, anot tyrėjų, labai panašu į žmonių bendravimo būdą, kai kalbama pakaitomis. Pašnekovo išklausymas yra esminis efektyvios komunikacijos principas.

Tačiau mūsų artimiausi primatai – šimpanzės – tokio  bendravimo principo nesilaiko. Šie gyvūnai balsu komunikuoja mažiau – jų pagrindinis bendravimo įrankis yra gestai.

VIDEO: Marmozetės

Anot Prinstono universiteto profesoriaus Asifo Ghazanfaro, marmozetės į žmones labai panašios ne tik savo vokaliniais sugebėjimais, bet ir tuo, kad padeda vienos kitoms prižiūrėti palikuonis.

„Tai labai svarbus bruožas, kuris rodo, kad šie gyvūnai padeda kitiems, siekdami jų gerovės“, – tikina profesorius.

Mokslininko Danielio Takahashi įrašyti marmozečių „pašnekesiai“ atskleidė, kad šios beždžionėlės apie 5 sekundes laukia „pašnekovo“ atsako. Anot tyrėjo, tai yra tarsi jų „nerašytos etiketo taisyklės“.

A. Ghazanfaras aiškina, kad galima išskirti dvi tokio bendravimo priežastis.

„Jeigu beždžionė nemato savo būrio narių ir nori su jais užmegzti kontaktą, tai tik išgirdusi jų atsaką gali suvokti, kad būrio nariai ją girdėjo. Kita hipotezė – tie garsai, kuriuos skleidžia marmozetės, gali turėti informacinį turinį. Tačiau jis dar nėra ištyrinėtas“, – aiškina profesorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius