Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujosios Zelandijos papūgos pasižymi „užkrečiamu juoku“

Mokslininkai išsiaiškino, kad Naujojoje Zelandijoje gyvenančios papūgos kėjos skleidžia garsus, primenančius žmonių užkrečiamą juoką, o juos išgirdę kiti paukščiai viską meta ir ima žaisti.
Naujosios Zelandijos papūga Kėja
Naujosios Zelandijos papūga Kėja / wikimedia.org nuotr.

Kėjos gyvena kalnuotose vietovėse, o Naujojoje Zelandijoje jos laikomos nuovokiais, bet eibių pridarančiais paukščiais. Šios papūgos dar vadinamos „kalnų klounais“.

Tačiau mokslo žurnale „Current Biology“ antradienį paskelbtame straipsnyje teigiama, kad šių paukščių žaisminga reputacija nėra visiškai žmogiška.

Austrų mokslininkas Raoulis Schwingas išsiaiškino, kad kėjos skleidžia „kvietimą žaisti“, kuris skiriasi nuo kitų jos garsų. Jis priverčia kitas papūgas spontaniškai pradėti žaisti.

R.Schwingas, kuris buvo Oklando universiteto etologijos – mokslo apie gyvūnų elgseną – doktorantas, kai buvo atliekamas pastarasis tyrimas, sakė, kad išgirdę tą garsą, žaisti imdavo net ir paukščiai, tuo metu laikyti atskirai nuo kitų.

„Faktas, kad bent keli paukščiai spontaniškai pradėdavo žaisti, kai aplink esantys paukščiai to nedarydavo, gali reikšti, kad, kaip ir žmogaus juokas, jis (garsas) turi emocinį poveikį jį išgirdusiems paukščiams, sukeldamas jiems žaismingą būseną“, – sakė jis.

Pasak mokslininko, anksčiau buvo nustatyta, kad „emociškai užkrečiami“ garsai būdingi šimpanzėms ir žiurkėms, bet kėjos kol kas yra vieninteliai nežinduoliai, pasižymintys tokia elgsena.

R.Schwingas teigė, kad papūgų skleidžiami garsai panašūs į užkrečiamą juoką, kurį reikia nuodugniau ištirti. Anot mokslininko, tai gali būti lyg priminimas, kad žmonės nėra tokie unikalūs, kaip mėgstame manyti.

„Jei gyvūnai gali juoktis, tuomet mes nuo jų nelabai smarkiai skiriamės“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius