Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norite sėkmingų metų? Nepagailėkite arkliui skanesnio kąsnelio

Pasak astrologų, 2014-ieji – Arklio metai. Spėliojantiems, kokie jie bus, patariama pažiūrėti į arklio charakterį.
Arkliai
Arkliai / Oksanos Školnajos nuotr.

XIX amžiuje arklys kaime – jau retenybė. Luponiuose likęs vienas, vardu Žirnis. Pasak jo šeimininkės, nuo seno arklys – tai ir susisiekimo priemonė, ir atgaiva sielai. Per 20 metų labai su juo susidraugavo. Labiausiai Žirnis mėgsta duoną, saldainius, todėl šeimininkė jį vadina kyšininku.

„Su juo į mišką važiuojame, dirvas ariame, šieną vežame. Užsispyręs kaip ožys mano arklys. Kiti nežinia, o mano užsispyręs, darbštus“, – pasakoja Šiaulių r. Luponių kaimo gyventoja Vilija Paulauskienė.

Lietuviai sako: arklys – ne pagalys, nešertas kampe nestovės. Tai va, arklį reikia pamaloninti skanesniu kąsneliu, rūpintis, kad būtų sotus

Kurtuvėnų žirgyne laikoma apie keturiasdešimt 15-os veislių žirgų. Yra ir labai neįprastų – vokiškųjų Meklenburgo, lenkiškųjų Šlionsko, arabų mišrūnų. Taip pat ir du lietuviški žemaitukai. Jie prieš keletą metų nukeliavo iki Juodosios jūros, pakartojo valdovų meilės kelią į Krokuvą. Pasak žirgininkų, per 5 tūkstančius metų, kai buvo prijaukintas laukinis arklys, žmogus su juo susibičiuliavo.

„Žmogus prie to žirgo tampa geresnis, švelnesnis, mielesnis, o jojimas įpareigoja būti pasitempusiu, tiesiu, atsakingu“, – tvirtina Kurtuvėnų regioninio parko programų vadovas, jojimo treneris Vytautas Martinavičius.

Astrologai sako, kad 2014-ieji – medinio arklio metai. Jie esą būsią sėkmingi tiems, kas dirbs nemažai, tačiau dėl ištikimo charakterio yra grėsmė tapti priklausomam nuo šeimininko. Kad metai būtų sėkmingi, siūloma pamaloninti arklį. O didžiausios sėkmės sulauks radę arklio pasagą.

Anksčiau šeimininkas arkliui sušerdavo šieną nuo Kūčių stalo, rūpindavosi, kad jis būtų pagirdytas.

„Lietuviai sako: arklys – ne pagalys, nešertas kampe nestovės. Tai va, arklį reikia pamaloninti skanesniu kąsneliu, rūpintis, kad būtų sotus. Ir avižų, ir duonos kąsnį anksčiau atnešdavo šeimininkas“, – pasakoja Kurtuvėnų regioninio parko programų vadovė Jurgita Bartkuvienė.

Liaudies išmintis byloja: pasitikėjo kaip treigiu kumeliu. Ar verta pasitikėti astrologų prognozėmis ir žirgininkų patarimais, paaiškės metų pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius