Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norintys įsigyti gyvūnus augintinius, turėtų pasidomėti jų sveikata ir laikymo sąlygomis

Pasitaiko atvejų, kai norintys pasipelnyti, neatsakingi ar nelegalia veikla besiverčiantys prekeiviai parduoda sergančius, neskiepytus ar netinkamomis sąlygomis laikytus gyvūnus, užsikrėtusius parazitais, nusilpusia imunine sistema. Todėl piliečiai, norintys įsigyti augintinius, turėtų pasidomėti parduodamų gyvūnų sveikatingumu ir jų laikymo sąlygomis, įspėja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
Kačiukas
Kačiukas / Photos.com

Savo pasirinkimą pirkti gyvūnus iš nežinomų pardavėjų žmonės motyvuoja mažesnėmis kainomis, bet neįvertina, kad gali turėti papildomų išlaidų gyvūnų gydymui. Neretai įsigijus sergantį gyvūną, kuris net po didžiausių pastangų išgydyti vis tiek nugaišta, džiaugsmą pakeičia nuoskauda, kurią lydi ir finansiniai nuostoliai. Pasitaiko atvejų, kai nepatyrusiam pirkėjui negrynaveisliai gyvūnai parduodami kaip grynaveisliai, o apgaulė išryškėja tik po gero pusmečio.

Apsisprendusiems įsigyti augintinį, nereikėtų pamiršti, kad daug įvairaus amžiaus, dydžio ir spalvos šuniukų bei kačiukų laukia gyvūnų globos namuose. Gyvūnų augintinių taip pat galima įsigyti specializuotose parduotuvėse arba iš žmonių, turinčių veterinarinį leidimą užsiimti gyvūnų veisimu. Taip būtų ribojama neatsakinga gyvūnų veisimo veikla, kuri nemaža dalimi lemia benamių gyvūnų populiaciją mūsų šalyje.

Gyventojai dažnai apsigauna patikėdami pardavėjų garantijomis dėl naminių gyvūnų vakcinavimo. Gyvūnų augintinių šeimininkai turėtų žinoti, kad veterinarijos gydytojai, paskiepiję gyvūną, išduoda vakcinavimo pažymėjimą arba įrašo duomenis į patvirtintos formos gyvūno augintinio pasą ir veterinarijos gydyklos apskaitos žurnalą. Žmonės ne visada kreipiasi į veterinarijos gydytojus dėl profilaktinės gyvūno apžiūros, o nepaskiepyti, jauni gyvūnėliai būna silpno imuniteto, imlūs infekcinėms ligoms.

Apsisprendusiems įsigyti augintinį, nereikėtų pamiršti, kad daug įvairaus amžiaus, dydžio ir spalvos šuniukų bei kačiukų laukia gyvūnų globos namuose.

„Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba sulaukia susirūpinusių piliečių skambučių, kurie dažniausiai pagal skelbimus internete būna įsigiję sergančius šuniukus ar kačiukus. Problema iškyla, kai po keleto dienų nupirktam gyvūnėliui pasireiškia klinikiniai ligų požymiai, ar dar blogiau – jis nugaišta. Tokiais atvejais ne visada pavyksta surasti pardavėjus, o juos suradus, kyla konfliktų dėl pinigų grąžinimo“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Rasa Sirutkaitytė.

Pasak vyriausiosios veterinarijos gydytojos R.Sirutkaitytės, kačiukus ypač rekomenduojama skiepyti nuo kalicivirozės, infekcinio rinotracheito, šuniukus – nuo mėsėdžių maro ir parvovirusinio enterito, infekcinio hepatito, infekcinio laringotracheito, o abiejų rūšių gyvūnėlius nuo trijų mėnesių amžiaus būtina paskiepyti nuo pasiutligės.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad siekiant užtikrinti gyvūnų gerovę mūsų šalyje, yra parengti veterinarijos reikalavimai prekybai gyvūnais augintiniais specializuotose parduotuvėse, taip pat reikalavimai gyvūnų veislynams, viešbučiams ir globos namams. Asmenų, turinčių veterinarinį patvirtinimą gyvūnų veisimui, ir viešbučių sąrašą galima rasti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos internetinėje svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius